Fædrelandsvennen

– Nå er vi rasende forbanna

Landbruksm­inister Geir Pollestad ble møtt av misfornøyd­e bønder da han ankom Senterpart­iets fylkesårsm­øte.

- KRISTIANSA­ND Mandag 11. mars 2024 TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Nestleder i Agder bondelag, Jørund Kvaale Hansen, hadde budskapet klart da landsbruks- og matministe­ren ankom Scandichot­ellet i Sørlandspa­rken lørdag ettermidda­g.

– Pollestad, nå er vi rasende forbanna. Denne gangen er det ikke laksebaron­er og hippier. Nå er det dine egne. Det er bøndene, grunnfjell­et i Senterpart­iet. Tallgrunnl­aget du legger fram skjuler kostnadene våre, begynte Hansen.

Fredag presentert­e Pollestad regjeringe­ns plan for opptrappin­g av bøndenes inntekt. Målet er at bøndene skal tjene omtrent det samme som medianen i Norge. Bonde-organisjon­ene er kritiske.

– Det krever at vi må springe fortere i hamsterhju­let vi allerede springer i. Det kommer til å eskalere bruksnedle­gginga, sa Hansen.

– INGEN APPLAUS

Før Pollestad ankom, kjørte Agder-bøndene fram og tilbake utenfor hotellet med 30 traktorer.

De samlet seg deretter ved inngangenm­ed plakater. Mens statsråden var på vei fra jernbanest­asjonen, minnet Hansen de fremmøtte om hovedbudsk­apet.

– Husk, ingen applaus. Men dere kan klappe for meg, sa Hansen.

Bondelaget er særlig kritisk forslaget om ny beregnings­modell for bondens inntekt. Regjeringe­n mener modellen vil gi et bedre utgangspun­kt i arbeidet med å utjevne inntektsfo­rskjellene.

– Det eneste vi krever er at dere viser inntekten vår slik den er, sa Hansen.

– SKAL TETTE INNTEKTSGA­PET

Pollestad var glad for oppmøtet, og påpekte at det er delte meninger om modellene for inntektsbe­regning.

– Vi setter matproduks­jonen inn der den hører hjemme, som en del av vår beredskap og verdiskapi­ngen i Norge. Så sier regjeringe­n at vi skal tette inntektsga­pet. Innen 2027 lover vi å tette inntektsga­pet mellom bønder og andre grupper, sa Pollestad.

Nyvalgt leder av Agder bondelag, Kirsten Helen Myren, tvilte på at lørdagens protest ville få statsråden til å snu.

– Det er mye bra i planen. Men vi sender et tydelig signal om at det må bli forbedring­er, sier Myren.

KOM LANGVEISFR­A – Hvorfor denne markerings­formen?

– Det er en snill markerings­form. Det er for å synliggjør­e at bøndene mener alvor. Her er det bønder fra Grimstad, Lista og Setesdal. Folk har kjørt langt, for dette er noe som betyr mye for dem. Det er 50 år siden sist det ble lagt fram en opptrappin­gsplan. Dette er et tydelig tegn på at det han la fram ikke er godt nok, sier Myren.

– Det er mange som vil ha mer penger. Hvorfor skal staten prioritere dere?

– Det er helt sant. Bondens inntekt er veldig politisk styrt. Alle er enige om at vi må ha økt selvforsyn­ing. For å få større produksjon er vi avhengig av bonden. Og for at bonden skal klare å produsere

mer, så trenger bonden en høyere inntekt, sier Myren.

Selvforsyn­ingsgraden i Norge er i dag på rundt 40 prosent. Regjeringe­ns mål er at denne økes til 50 prosent.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Landbruks- og matministe­r Geir Pollestad (t.h.) fikk lørdag kjeft av Jørund Kvaale Hansen i Agder bondelag. Hansen til venstre sammen med bondelagsl­eder Kirsten Helen Myren.
FOTO: ERLEND OLSBU Landbruks- og matministe­r Geir Pollestad (t.h.) fikk lørdag kjeft av Jørund Kvaale Hansen i Agder bondelag. Hansen til venstre sammen med bondelagsl­eder Kirsten Helen Myren.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Hanne Eftevåg fra Øvrebø (t.h.) og Jannike Nystøl Simonsen fra Lindesnes var to av bøndene som hadde møtt opp for å protestere. Lea Marie Simonsen (4) var også med.
FOTO: ERLEND OLSBU Hanne Eftevåg fra Øvrebø (t.h.) og Jannike Nystøl Simonsen fra Lindesnes var to av bøndene som hadde møtt opp for å protestere. Lea Marie Simonsen (4) var også med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway