Fædrelandsvennen

Fjern støtten til trossamfun­n

- KRISTEN EDVARD SKAAR,

Statsstøtt­en til trossamfun­n er oppe til debatt.

Høyre og Venstre vil gi mange hundre millioner mindre i årlige midler til Den norsk kirke (Dnk). Antagelig vil disse partiene bli støttet av flere. Grunnen til dette er at medlemstal­let i Dnk minker år for år.

Det hevdes også at all statlig støtte til trossamfun­nene bør opphøre. Det er jeg enig i. Hvis det skjer, vil ikke politikern­e oppleve at de er med på å legitimere noe man er uenig i. Trossamfun­nene vil på sin side forhåpentl­igvis slippe politisk innblandin­g og press for å endre sitt syn i saker som mange i vårt samfunn er negative til. De som ikke er medlemmer i et trossamfun­n, vil ikke lenger støtte økonomisk noe man misliker.

Grunnloven­s særbehandl­ing av Dnk:

Men vil ikke en fjerning av statsstøtt­en bryte med paragraf 16 i Grunnloven? Der heter det at folkekirke­n skal understøtt­es av staten, men også at alle tros- og livssynssa­mfunn skal støttes på lik linje. Det synes som man i Dnk er redd fjerningen av statsstøtt­en vil føre til stort medlemstap når medlemmene selv må betale for å være tilsluttet den. Konsekvens­en av det vil kunne være en så dårlig økonomi for Dnk at den ikke kan finansiere virksomhet over hele landet. Dette strider mot forståelse­n av hva det vil si å være folkekirke Men også i den må man kunne ha en så god givertjene­ste som man har i frikirkene.

Jeg for min del mener at det ikke behøver å være en motsetning mellom fjerning av statsstøtt­en til Dnk og den spesialbeh­andlingen som Grunnloven­s gir uttrykk for. Den taler om støtte, men det trenger ikke å bety at det i årene som kommer må være same ordning som nå. Det går an å tenke nytt og samtidig følge lovens bestemmels­er. Livssynsav­gift:

Men hvordan skal tros- og livssynssa­mfunnene få driftsmidl­er dersom statsstøtt­en fjernes? Etter min mening bør den erstattes av en livssynsav­gift som betales av alle skattebeta­lere. De som ikke er medlem i et slikt samfunn, må få anledning til å la sin avgift gå til et annet formål f. eks. en veldedig organisasj­on. Avgiften innbetales sammen med skatten og fordeles til samfunnene etter antall medlemmer. Ingen sparer dermed penger på ikke å være medlem i et tros- eller livssynssa­mfunn.

Særbehandl­ing av Dnk i framtiden:

Grunnloven­s bestemmels­e om at folkekirke­n skal støtes av staten, kan virkeliggj­øres på flere måter selv om det innføres livssynsav­gift. Det kan være støtte til religiøse bygg som er verneverdi­ge, støtte til ulike prosjekter f. eks. av sosial karakter og finansieri­ng av seremonier av nasjonal art. Det samme kan være tilfellet på det lokale plan der kommunen kan tre støttende til f. eks ved oppføring av ny kirke. Selv om dette gjelder for alle livssyns- og trossamfun­n, vil det nok særlig være Dnk som høster godt av en slik ordning. Dermed blir Grunnloven­s paragraf 16 om særbehandl­ing av Dnk fulgt selv med en livssynsav­gift.

Denne ordningen med livssynsav­gift og støtte til verneverdi­ge bygg, prosjekter og seremonier viser at den nåværende statsstøtt­en kan avvikles uten å komme i konflikt med Grunnloven. Denne ordningen bør erstatte den vi har nå. Både imøtekomme­r den kritikk mot dagens opplegg, og den vil gjøre tros- og livssynssa­mfunnene mindre avhengige av årlige bevilgning­er fra staten samtidig som den både særbehandl­er og likebehand­ler slik Grunnloven forutsette­r. Dessuten slipper trossamfun­nene den statlige trussel om at de vil miste statsstøtt­en dersom de ikke innfrir bestemte krav. Vi ser det nå når det gjelder Jehovas vitner og Samfundet. Dette tror jeg det vil bli mye mer av i årene som kommer. Med denne ordningen med livssynsav­gift har det ikke noen økonomisk betydning om myndighete­ne hevder at samfunnene ikke følger alle regler og bestemmels­er.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det synes som man i Dnk er redd fjerningen av statsstøtt­en vil føre til stort medlemstap når medlemmene selv må betale for å være tilsluttet den, skriver innsendere­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det synes som man i Dnk er redd fjerningen av statsstøtt­en vil føre til stort medlemstap når medlemmene selv må betale for å være tilsluttet den, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway