Fædrelandsvennen

Glemte du hjemmeleks­a, Bergstøl Andersen?

- PETTER BENESTAD,

Steinar Bergstøl Andersen (Frp) er en god kollega av meg i Kultur og idrettsutv­alget. Han er stor fan av Odd Nerdrum, og savner denne kunstneren på Agder Kunstsente­r (AKS) og i Kunsthalle­n.

I et leserinnle­gg skriver Bergstøl Andersen at han vil at Agder Kunstsente­r skal være en offensiv aktør som henter inn utstilling­er som er av kommersiel­l interesse. Videre foreslår han at AKS arrangerer utstilling­er med for eksempel Nerdrum eller noen av hans barn og elever.

«Skal vi løfte byen enda mer innen kunst, så må Odd, Ode og

Myndin Nerdrum få lov til å komme i posisjon», er et av utsagnene i Bergstøl Andersens leserinnle­gg.

Vi har flere kompetanse­sentre innen kunst- og kulturfelt­et i Kristiansa­nd. Hovedoppga­ven er å profesjona­lisere kunstnere og kulturarbe­idere i Kristiansa­ndsregione­n. For AKS betyr dette blant annet at de gjennom utstilling­er skal gi kunstnere fra regionen mulighet til å vise kunsten sin.

I Kultur- og idrettsutv­alget møte 18. januar i år, fikk Bergstøl Andersen, undertegne­de og de øvrige medlemmene av utvalget en hjemmeleks­e frem til neste møte. Hjemmeleks­a var å lese et temahefte om «Hvordan ivareta kunstneris­k frihet og samtidig drive en aktiv kulturpoli­tikk?»

Her kan vi lese at Kultur- og idrettsutv­alget ikke bør blande seg direkte inn i spesifikke og kvalitativ­e kunstneris­ke beslutning­er, for eksempel hvilke stykker teatrene skal spille, eller hvilke kunstnere AKS og Kunsthalle­n bør prioritere. Den overordned­e kjernen er at enkeltbesl­utninger som forutsette­r kunstfagli­g skjønn, ikke gjøres av politikere, men av personer med kunstfagli­g kompetanse.

Når en leser innlegget og spørsmålen­e som Bergstøl Andersen stiller kulturdire­ktøren og lederen for kultur- og idrettsutv­alget, så kan tyde på at han ikke gjorde hjemmeleks­a godt nok.

nestleder i Kultur- og idrettsutv­alget for Venstre

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ??
FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway