Fædrelandsvennen

Kjevik leir – svar til Bernt H. Utne

- GUNNAR STRØMME

Siden Bernt H. Utne kommentere­r mitt debattinnl­egg med overskrift­en «Når skal Senterpart­iet slutte å plage oss sørlending­er?» og kaller meg «frustrert», så må jeg bare innrømme at ja, jeg er frustrert over måten Arbeiderpa­rtiet i sak etter sak har bøyd seg for Senterpart­iets ønsker og meninger.

Men det gjelder neppe akkurat i denne saken. Så ok – en bom fra min side akkurat der.

Jeg vokste opp like etter krigen og husker det sterke militære nærværet vi hadde den gangen. Det innebar også hyppige repetisjon­søvelser med flere tusen mann der det bokstaveli­g talt smalt rundt ørene på oss.

Selvsagt skal ikke jeg opphøye meg til forsvarsek­spert, for det er jeg definitivt ikke. Jeg bygget det jeg skrev på hva personer som har forsvarsko­mpetanse, og tilknyttin­g til Kjevik, har sagt og skrevet tidligere. Men det viktigste nå er jo at forsvaret opprustes over hele landet, også her i sør, og at Kjevik leir ikke avvikles. Så vil det vise seg hvilken gjennomsla­gskraft GroAnita Mykjåland har hos regjeringe­n. Det burde ikke være problemati­sk for forsvarsmi­nisteren i disse tider å komme raskt med et løfte om umiddelbar alternativ militær virksomhet på Kjevik dersom flytteplan­ene realiseres. Så konstatere­r jeg imidlertid at «ekspertene» er uenige når det gjelder flyttingen Luftforsva­rets tekniske skole fra Kjevik til Værnes.

Så til det «konspirati­ve spillet» om at det er «trøndere fra Senterpart­iet» som står bak flytteplan­ene. Jeg kjenner selvsagt til at beslutning­ene om flytting skjedde for flere år siden. Men verdenssit­uasjonen var en helt annen den gangen. Men jeg kjenner også inderlig godt til det politiske spillet som foregår, både mellom enkeltpers­oner og mellom partier på Stortinget i alle typer saker. Det har jeg vært tett på ved flere anledninge­r, bla. i «momssaken» for frivillige organisasj­oner som jeg tok initiative­t til i 2000.

Hvorfor ble Gardermoen valgt som sted for ny hovedflypl­ass? I flg. en uttalelse fra Jens Stoltenber­g under en privat lunsj i Spania i 1999, der vi var fire ektepar sammen, skyldtes det internt press i Arbeiderpa­rtiet fra henholdsvi­s Kjell Opseth og Kjell Borgen. Sjekk hvilke posisjoner de satt i og hvor de kom fra da planene ble lagt. Det er ikke galt å slåss for interessen­e i sine hjem-fylker, men etter alt det rotet med inhabilite­tsaker og andre saker som er blitt avdekket, både i regjeringe­n og i Stortinget de siste par årene, skader det neppe med litt opplysning­er om hvem som har tilknyttin­ger til hvem. Det er ikke noe galt verken å ha familie, venner eller å komme fra samme fylke, heller ikke i politikken, men det er viktig å vite hvem som er aktørene i de forskjelli­ge rollene.

Så har de fleste sørlending­ene antakelig et felles ønske om at det militære nærværet på Kjevik fortsatt må være til stede, og helst også styrkes.

 ?? FOTO: LENA LISLEVAND ??
FOTO: LENA LISLEVAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway