Fædrelandsvennen

Vindmøller på land er ett av flere svar

Mange er for det grønne skiftet og utvikling av grønn energi. Færre er villige til å betale prisen for det. Men klimasaken tvinger oss til å ofre noe natur. Også på Agder.

-

Naturvern har fått økt fokus den siste tiden. Av gode grunner. Nedbygging­en av norsk natur er for omfattende, og mangelen på oversikt over summen av all nedbygging i landet er skremmende. På Sørlandet gruslegges skog, myr og hei til fordel for næringsutv­ikling, vei, hytter og boliger.

Vi må bli mer kritiske i fremtiden. Utbygginge­n av stamvei er viktig og nødvendig, men det er ikke sikkert at all utvikling så lett skal trumfe naturverne­t og beskyttels­e av artsmangfo­ld i naturen.

Utbygging av klimavennl­ig

energi er imidlertid helt påkrevd hvis vi skal få fart på den grønne omstilling­en vi må gjennom. Det er en sak og et formål som trumfer mye. Og på kort sikt er det ingen gode nok alternativ­er til kraften fra vindmøller på land.

Flere og flere holder kjernekraf­t opp som en annen vei gjennom omstilling­en, men så god tid har vi ikke. Både fremtidens energibeho­v til private husholdnin­ger og industri, og klimasaken totalt sett, krever løsninger på kortere sikt.

Utvikling av kjernekraf­t vil være altfor langt frem i tid, og vil sikkert også være vanskelig å plassere og etablere. Hvem vil være nærmeste nabo med et kjernekraf­tverk? Det er også et faktum at utviklinge­n av havvind ennå ikke har fått god nok fart i Norge.

Vi må satse på flere svar samtidig, og landbasert vindkraft må være ett av disse.

LO og NHO

har i samarbeid lansert en tiltakspla­n for å sikre oss nok energi fremover, det såkalte «Kraftløfte­t». Høye Høyesen er bekymret over mange skeptiske ordførere på Agder, og han er også svært kritisk til at Å Energi ikke får lov av sine eiere til å gå inn i vindkraft-satsninger. Der har eierne en jobb å gjøre i den nye strategipl­anen de skal lage. Å Energi burde vært en motor i dette arbeidet, ikke parkert på sidelinjen.

I fremtiden må vi klare flere ting samtidig.

I fremtiden må vi klare flere ting samtidig. Vi må være kritiske til hvilke næringer som skal få kraft, om det skaper nok arbeidspla­sser til at det er viktig nok for storsamfun­net. Så må vi klare å verne natur, samtidig som vi skånsomt må ofre noe for den gode klimasaken­s skyld.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD / FÆDRELANDS­VENNEN ?? Nho-leder på Agder, Høye Høyesen, har helt rett: Vi må være villige til avse noe natur for å utvikle vindkraft på land.
FOTO: JACOB J. BUCHARD / FÆDRELANDS­VENNEN Nho-leder på Agder, Høye Høyesen, har helt rett: Vi må være villige til avse noe natur for å utvikle vindkraft på land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway