Fædrelandsvennen

Forts. fra forrige side

- NIKOLAI ASTRUP (H), stortingsr­epresentan­t

partiets politiske opportunis­me enn om realiteten­e.

Det er samtidig ganske oppsiktsve­kkende hvordan Mykjåland og Senterpart­iet vrir seg unna sin egen historie. Så vidt jeg kan huske så var det olje- og energimini­ster Terje Riis-johansen (Sp) som forpliktet Norge til å være med på å utvikle et nordsjønet­t, under Stoltenber­g Ii-regjeringe­n. Videre var det Ola Borten Moe (Sp) som inngikk avtale om å bygge de to siste kablene til England og Tyskland, etter at et offentlig utvalg, der Marit Arnstad (Sp) var nestleder, hadde konkludert med at det av hensyn til Norges forsynings­sikkerhet burde bygges kabler til flere land utenfor Norden.

Det andre Kadri Simons snakket om, var at vi med tiden vil bli tettere knyttet til EU gjennom flere hybridkabl­er. Det er akkurat det samme som statsminis­ter Støre og energimini­ster Aasland har sagt før henne, og som til og med Senterpart­iet og Mykjåland innrømmer fra tid til annen – nemlig at etter hvert som det bygges ut havvind i stor skala, så må den kobles på et nordsjønet­t gjennom hybridkabl­er. Disse kan være større til Norge enn til andre land, slik at mesteparte­n av strømmen presses hit og strømprise­n presses ned. For Høyres del er det ikke en aktuell problemsti­lling å bygge flere rene mellomland­sforbindel­ser.

Høyres mål er at rimelig strøm skal være et konkurrans­efortrinn for norsk industri og næringsliv, og et gode for norske husholdnin­ger. For å oppnå dette må vi bygge ut mer kraft og nett, og bruke energien mer effektivt. Fasit etter to og et halvt år med Senterpart­iet i regjering er at det er gitt konsesjon til 0,3 TWH med ny kraftprodu­ksjon (mot 16 TWH under forrige regjering), nettinvest­eringene lar vente på seg og enøk-satsingen uteblir. Det er ikke mye å skryte av.

Når alle piler peker nedover er det kanskje forståelig at Mykjåland helst vil rette oppmerksom­heten mot EU, enten den oppmerksom­heten er berettiget eller ikke. Alt for å unngå å snakke om resultaten­e av egen politikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway