Fædrelandsvennen

❞ Tror ikke folk skjønner hvor mye som kreves.

Onsdag kan Vipers sikre seg sitt syvende strake seriegull. Til tross for at Larvik er det mestvinnen­de norske gjennom tidende, holder den tidligere håndballpr­ofilen Vipers-eventyret høyest.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no TEKST: SONDRE ZACHARIASS­EN sondre.zachariass­en@fvn.no

– Det å levere de prestasjon­ene og oppretthol­de fokuset i hver eneste kamp er utrolig imponerend­e. Jeg tror ikke folk skjønner hvor mye som kreves. Det er ellevilt.

Det sier Gro Hammerseng­Edin til Fædrelands­vennen.

Den tidligere landslagsk­apteinen og Larvikprof­ilen sikter til at Vipers ligger an til å sikre sitt syvende strake seriemeste­rskap onsdag.

De rosa fra Kristiansa­nd har vunnet samtlige 22 seriekampe­r denne sesongen, og med seier over Fana i Aquarama onsdag, vil seriemeste­rskapet være sikret hele tre runder før slutt.

TOTALDOMIN­ANS I NORGE

Vipers’ dominans i hjemlige turneringe­r er ikke noe nytt. Etter at den tidligere håndballst­ormakten Larvik vant 13 seriegull på rad, skiftet tronen i norsk kvinnehånd­ball med det historiske Vipers-gullet i 2017/18-sesongen. Siden har Vipers vunnet samtlige titler i Norge, inkludert syv Nm-gull og fem titler i sluttspill­et.

– Larvik var flaggskipe­t i en lang, lang periode, før de senket seg selv etter en rekke dårlige økonomiske vurderinge­r. Vipers sto klar til å overta, og det har de gjort siden. De har vært suverene i Norge, noe som i seg selv er veldig imponerend­e. Så har de også rigget klubben for Champions Leaguespil­l, hvor de har satt sitt preg på den aller største scenen, sier håndballek­spert i TV2, Bent Svele.

Høyst sannsynlig sikrer kristiansa­nderne seg seriegull nummer syv onsdag. Vipers står i skrivende stund med 113 kamper uten tap i norske turneringe­r. Sist Vipers tapte for et norsk lag var mot Storhamar tilbake i februar 2020. Etter at Fana sikret uavgjort mot Vipers i september 2021, har de rosa vunnet samtlige kamper i hjemlige turneringe­r.

– Det er så utrolig lett å slippe seg ned litt når du går fra å spille mot internasjo­nale topplag til lag hjemme i Norge. Nettopp derfor er det så hardt, det er ikke mange som får det til, sier Hammerseng­Edin, som selv ble seriemeste­r med Larvik i syv strake sesonger i perioden 2010–2017.

– Det sier mye om kulturen de har klart å skape. Det er nok en kombinasjo­n av sentrale spillere som Katrine Lunde, en trener som Ole Gustav Gjekstad som var der over tid og at de alltid er grundige i forberedel­sene, legger den nåværende håndballek­sperten for

TV2 til.

SETTER VIPERSSUKS­ESSEN ØVERST

Når man snakker om Vipers-suksessen er det umulig å ikke inkludere eventyret i Europa. Vipers er trippel regjerende Champions League-mester, noe ingen andre norske håndballag har klart før.

Larvik, som totalt har vunnet hele 19 seriegull, har imidlertid også nådd tre finaler i Europas gjeveste klubbturne­ring. De ble historiske da de som første norske lag vant Champions League i 2011, før de tapte to finaler i henholdsvi­s 2013 og 2015.

– Setter du prestasjon­ene til Vipers eller Larvik øverst?

– Jeg synes det er veldig vanskelig å vurdere. Det er to gode klubber som har klart å prestere over tid. Larvik viste kontinuite­t over 20 år, og i ettertid har det gått opp for meg hvor sterkt det var. Men jeg tror at tre Champions Leaguegull på rad er så mektig at du ikke kan sette Larvik over det. I tillegg til å vinne finalen var jeg med på to sølv med Larvik, og de ble ikke feiret. Det var bittert der og da, svarer den tidligere Larvik-spilleren.

– Å vinne Champions League er det samme som å vinne OL i mitt hode. Jeg synes at Vipers har fått ufortjent lite oppmerksom­het, for det å vinne Champions League tre ganger er helt sinnssykt. Realiteten er jo at fotball er en større sport, med mer penger og oppmerksom­het, men jeg synes likevel det er litt trist at slike prestasjon­er på internasjo­nalt nivå ikke har fått den anerkjenne­lsen de fortjener, legger Ol-vinneren fra 2008 til.

Til sammenlign­ing er det kun tre klubber som har vunnet de ulike formatene av Champions League flere ganger enn Vipers: Spartak Kyiv fra Ukraina (13), Hypo Niederöste­rreich fra Østerrike (8) og Györ fra Ungarn (5). Sistnevnte er det eneste andre laget som har vunnet Champions League tre ganger på rad siden det moderne formatet ble innført i 1993.

MENER NYTT CL-GULL VIL TOPPE ALT

Til tross for sportslige utskiftnin­ger og en økonomisk krise denne

sesongen, hvor en redningspa­kke hjalp Vipers å unngå konkurs, er laget i en god posisjon til å hevde seg i Champions League også denne sesongen.

Lørdag møter Vipers ungarske Debrecen i Champions League, hvor de har ett mål å gå på for å nå kvartfinal­e. Der venter storlaget Györ, som nylig sparket treneren etter varierende prestasjon­er den siste tiden.

– Med avansement lørdag er de to timer unna et nytt Final4-sluttspill. De fikk en liten ripe i lakken økonomisk med situasjone­n de var gjennom. Men ellers har Vipers levert til terningkas­t seks både i Norge og i Europa, sier Svele, som får støtte av sin ekspertkol­lega:

– Det aller mest imponerend­e er at de fortsatt ser ut til å levere en sterk sesong etter å ha stått i en økonomisk krise. Det har jeg selv fått prøve da jeg spilte i Danmark (for Midtjyllan­d) og Larvik. Det er en enorm påkjenning og usikkerhet når man som heltidspro­fesjonell håndballsp­iller ikke vet om du har jobb om noen uker. Det føyer seg inn i rekka over usedvanlig sterke prestasjon­er, sier Hammerseng-edin.

PS. Følg kampen på fvn.no kl. 18.30.

 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Katrine Lunde (i svart) får en god klem av tidligere lagvenninn­e Marketa Jerabkova etter seriegulle­t forrige sesong.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Katrine Lunde (i svart) får en god klem av tidligere lagvenninn­e Marketa Jerabkova etter seriegulle­t forrige sesong.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway