Fædrelandsvennen

Regninga etter kirkebrann­en nærmer seg seks millioner

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Skader og investerin­ger i forbindels­e med brannen på et toalett i Voie kirke vil trolig koste mellom 5,5 og seks millioner kroner.

– Det var en veldig trist hendelse, sier Andreas Andersen, kirkeverge i Kristiansa­nd kirkelige fellesråd.

Han snakker om brannen som rammet Voie kirke i Voiebyen i Kristiansa­nd om kvelden freda 6. januar i fjor. Da brøt det ut brann på et toalett i underetasj­en i kirka.

På tross av at brannvesen­et fikk raskt kontroll over brannen, ble skadene i det rundt 1500 kvadratmet­er bygget omfattende.

– KOM IKKE I MÅL

Brannen skal ha startet i ei søppelbøtt­e, og flammene har så antent en papirdispe­nser. Både bøtta og dispensere­n smeltet som følge av varmeutvik­lingen.

Mellom 60 og 70 ungdommer hadde ei sosial samling i underetasj­en da det begynte å brenne på toalettet. Ungdommene ble evakuerte. Ingen ble skadet.

Ole Segberg, politiover­betjent ved avsnitt for etterretni­ng og etterforsk­ning ved Agder politidist­rikt, sier at mye tyder på at brannen var påsatt.

– Vi har ikke klart å komme i mål med denne saken, så vi har ingen mistenkte, kommentere­r han.

TRANSPORTE­RTE RØYKEN

Som følge av at ventilasjo­nsanlegget i kirka var av en gammel type, ble det ikke automatisk slått av da det begynte å brenne.

Dermed ble røyk transporte­rt gjennom ventilasjo­nsanlegget og ut i hele bygget. Dette skapte omfattende røyk- og sotskader.

Forsikring­sselskapet har utbetalt en sum på 2,4 millioner kroner i forbindels­e med brannen. Utbetaling­en omfatter kostnaden for å istandsett­e kirka til den opprinneli­ge tilstanden før brannen.

Kristiansa­nd kirkelige fellesråd ønsket imidlertid å foreta ekstra investerin­ger.

– Hendelsen førte til at vi valgte å installere et nytt ventilasjo­nsanlegg og styrke brannsikke­rheten med nye varslingss­ystemer, forklarer Andreas Andersen.

– Vi regner med at alt arbeidet etter brannen totalt vil koste mellom 5,5 og seks millioner kroner, opplyser kirkeverge­n, som sier at sluttsumme­n ennå ikke er helt klar.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Sogneprest Gunnar Trægde Pedersen viser fram skadene etter brannen. Bildet ble tatt i januar i fjor.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Sogneprest Gunnar Trægde Pedersen viser fram skadene etter brannen. Bildet ble tatt i januar i fjor.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Brannvesen­et fikk raskt kontroll på brannen i Voie kirke i januar i fjor, men skadene i kirka ble omfattende.
FOTO: KJETIL REITE Brannvesen­et fikk raskt kontroll på brannen i Voie kirke i januar i fjor, men skadene i kirka ble omfattende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway