Fædrelandsvennen

Norge trenger en ny Eu-debatt

Venstres Guri Melbye lover nå at partiet vil starte arbeidet med et norsk medlemskap i EU hvis de kommer i regjering. Det er interessan­t, og kan bli en god sak for dem.

-

Det er tretti år siden sist Norge diskuterte og stemte over en Eu-søknad. Mye har endret seg siden. Antallet internasjo­nale utfordring­er som krever internasjo­nale løsninger bare øker. Det er viktig at Europa og EU styrker seg i en urolig verden. EU vil trappe opp sin militære sikkerhets­politikk og det er viktig med det nye trusselbil­det. Også fordi vi ikke lenger kan stole blindt på at USA vil spille en stor rolle.

Pandemien viste at

helsemyndi­gheter trenger at land samarbeide­r. Vi vet at det kan komme nye smittsomme sykdommer som setter oss alle ut av spill.

Klima- og energipoli­tikk er høyt på agendaen, og her har EU gjort mye arbeid. Så høye mål har de satt seg at det til dels kan forklare fremvekste­n av ytre høyre-partier i Europa. Mange bønder i Europa protestere­r for eksempel mot harde klimatilta­k i landbruket, og det utnytter populistis­ke politikere. Det handler jo også om matvaresik­kerhet og en landbruksp­olitikk hvor nasjoner trenger å samhandle.

Migrasjon er også et av de store spørsmålen­e EU diskuterer. Flyktninge­strømmen vil angivelig bare øke i fremtiden, og der trenger vi også ha å løsninger som er bredt diskutert blant europeiske land.

Både på den borgerlige og den rødgrønne siden finnes det partier som er mot en ny EUdebatt, henholdsvi­s Frp og Sp (og også SV og Rødt). Høyres Erna Solberg, som kan bli ny regjerings­sjef etter neste stortingsv­alg, er også nokså lunken til spørsmålet og grunngir det med at bare 30 prosent av velgerne er tydelig for.

Vi trenger jo at landets ledende politikere – leder.

Men vi trenger noe mer fra politikere enn at de bare skuler og ser til bevegelser blant velgerne. Vi trenger jo at landets ledende politikere – leder. Og vi bør jo diskutere hvilken rolle Norge skal ha i verden. For en ting er om Norge trenger EU, men det kan være verd å ta innover seg at EU også kunne ha bruk for Norge. Som et solid demokrati hvor ytterliggå­ende politikk og proteksjon­isme ennå ikke har stort feste kan vi bidra til stabiliser­ing.

Hvis Venstre nå klarer å få litt fart i en ny EUdebatt i Norge, og starter et ordskifte om Norge bør bli med, på hvilket nivå, med hvilke forbehold og med hvilke krav, kan det bli en god sak for dem. Norge trenger et tydelig ja-parti i debatten.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB ?? Venstre-leder Guri Melbye vil arbeide for at Norge skal bli medlem av EU, hvis de kommer i regjering etter neste valg.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB Venstre-leder Guri Melbye vil arbeide for at Norge skal bli medlem av EU, hvis de kommer i regjering etter neste valg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway