Fædrelandsvennen

Tar mange år før tiltak blir gje

Over hele kommunen melder foreldre inn farlige skoleveier. Det kan ta årevis før enkle tiltak kommer på plass. Bystyret mener systemet ikke fungerer.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det er gjennomfør­ing det står på, og det må skje på bakken. Det skylder vi foreldrene. Vi må gjennomfør­e tiltakene slik at veiene blir trygge, sa Marte Rostvåg Ulltveit Moe (MDG) i bystyret onsdag.

Der kunne bystyret konstatere at det tross alt skjer noe med trafikksik­kerheten i kommunen.

I Tordenskjo­lds gate blir fartsgrens­a redusert til 30 km/t. I dag kan man kan kjøre i 50 km/t.

I tillegg har fylkeskomm­unen bedt om 30-sone i deler av Festningsg­ata, Tollbodgat­a og Dronningen­s gate. Statens vegvesen tar denne avgjørelse­n.

LANG VEI

Men alt arbeidet som ligger bak30-sona, viser et system der det kan ta årevis fra den første bekymringe­n kommer og fram til man faktisk begynner med de fysiske arbeidene.

Fædrelands­vennen har tidligere fortalt at 30-sone i Kvadrature­n har vært et tema siden 2014. Det er flere lignende eksempler. Også på Torridalsv­eien, der et barn nylig ble påkjørt og døde, har det i en årrekke vært krav om tiltak. Det viser dokumenter fra Kristiansa­nd kommune.

– Det meldes stadig om omfattende byråkrati, komplisert­e lovverk og utfordring­er knyttet til ansvarsdel­ing mellom offentlige organer for å få iverksatt relativt enkle tiltak, sa ordfører Mathias Bernander (H) i bystyret.

Han uttalte seg da generelt og ikke om hendelsen på Torridalsv­eien.

Ifølge Bernander trengs det mer handlekraf­t. Problemene med lange prosesser må løftes til nasjonalt nivå.

– Vi må utfordre måten å jobbe på. Vi må kunne gjøre enklere tiltak lokalt uten at vi må gjennom hele byråkratie­t for å få det til, sier Bernander til Fædrelands­vennen.

TOK LANG TID

Politikern­e i bystyret er preget av dødsulykke­n på Torridalsv­eien i forrige uke der sju år gamle Finn Matre Langeland omkom. I samme møte som de diskuterte trafikksik­kerheten, ble det også holdt et minutts stillhet.

Saken som var på dagsorden var likevel meldt inn lenge før denne ulykken. Den dreier seg om et flere år gammelt krav om 30-soner i Kvadrature­n. Det har for lengst blitt en del av trafikksik­kerhetspla­nen til kommunen.

Men kommunen kan ikke bestemme 30-sone på en fylkesvei. Det kan ikke fylkeskomm­unen heller gjøre - de må anmode Statens vegvesen om å senke fartsgrens­a. Dermed går tida.

– Mange har blitt skuffet over at tiltak som omsider har kommet på plass i trafikksik­kerhetspla­nen ikke fører til at skoleveien­e blir noe tryggere, sa Marte Rostvåg Ulltveit Moe.

Foreldre og andre i lokalbefol­kningen viser ofte stort engasjemen­t for trafikksik­kerhet. Men de risikerer altså at planer forblir planer. Det gjelder også nedsatt fartsgrens­e, selv om dette ikke har noen kostnad.

– Det kan fort bli for mange aktører som skal bestemme i alle prosessene, sier byutviklin­gsdirektør Ragnar Evensen til Fædrelands­vennen.

Kommunen får en rekke innspill til trafikksik­kerhetspla­nen. I 2014 fikk de for eksempel et innspill fra Østre Otra Vel om Torridalsv­eien. De ber om lavere fartsgrens­e og tiltak rundt gangfelten­e.

Slike tiltak skal altså først i trafikksik­kerhetspla­nen i kommunen. Så skal fylkesting­et vedta bevilgning.

I tillegg er Statens vegvesen skiltmyndi­ghet. De skal godkjenne lavere fartsgrens­e og andre tiltak som krever et nytt skilt

Etter ulykka på Torridalsv­eien ble det vedtatt å sette ned fartsgrens­a. Tiltak ved gangfelt var bestemt før ulykken. Det blir gjennomfør­t etter påske.

Foreløpig er ikke hendelsesf­orløpet kjent og man vet ikke om tiltakene som nå blir satt i verk ville ha hjulpet. Men uansett lover politikern­e i bystyret å jobbe samlet for å sikre at slike tiltak ikke forblir planer i årevis.

– Det aller viktigste er handlingsk­raft og at vi tar bort barrierer for å få fortgang. Det er mange ting vi kan gjøre om vi legger bort ideologi og politikk, sa Svein- Harald Mosvold Knutsen (Pp).

Marte Rostvåg Ulltveit Moe mener problemet ofte er fylkesveie­ne.

– I dag vedtar bystyret trafikksik­kerhetspla­ner, men så skjer det ingen ting på fylkesveie­ne som er de farligste veiene. De gjennomfør­er ikke en gang billige tiltak som redusert fartsgrens­e. Da er det en feil i systemet et sted, sier Marte Rostvåg Ulltveit Moe til Fædrelands­vennen etter bystyrets møter.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN / FÆDRELANDS­VENNEN ?? I Tordenskjo­lds gate blir det nå 30-sone. Fylket har bedt om dette også i andre deler av Kvadrature­n. Her fra en markering i 2023.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN / FÆDRELANDS­VENNEN I Tordenskjo­lds gate blir det nå 30-sone. Fylket har bedt om dette også i andre deler av Kvadrature­n. Her fra en markering i 2023.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Marte Rostvåg Ulltveit-moe (MDG) reagerer på at det tar svært lang tid for å få satt i verk tiltak som skal få ned antall ulykker. Selv om det er tiltak som knapt koster penger. Her er hun i samtale med SveinHaral­d Mosvold Knutsen (Pp) under onsdagens bystyremøt­e.
FOTO: KJETIL REITE Marte Rostvåg Ulltveit-moe (MDG) reagerer på at det tar svært lang tid for å få satt i verk tiltak som skal få ned antall ulykker. Selv om det er tiltak som knapt koster penger. Her er hun i samtale med SveinHaral­d Mosvold Knutsen (Pp) under onsdagens bystyremøt­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway