Fædrelandsvennen

Selger parkerings­hus

For å få ned gjelda, skal Kristiansa­nd kommune kvitte seg med eiendommer for over 400 millioner. Da blir både Kilden parkerings­hus og andre kommunale eiendommer solgt.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi må få ned gjelda og vi må ha fokus på det som er kommunens kjerneoppg­aver. Da mener vi parkerings­hus er noe av det som kan drives av andre, sier Høyres gruppelede­r Norunn Tveiten Benestad til Fædrelands­vennen.

En rekke eiendommer som kommunen eier skal selges. Åsane skole skal selges til den kristne skolen Oasen. Kommunen regner med å få inn 11 millioner. Musikkens Hus er allerede solgt til Søgne-investoren­e Thor Inge Ommundsen og Pål Try for 25 millioner.

Onsdag vedtok også bystyret et enda større salg: Parkerings­huset Kilden skal ut på markedet. Målet er at private overtar det.

– Dette gjøres på kort sikt for å saldere et budsjett i denne perioden når Høyre har ordføreren. Det er ikke et tiltak som skal ivareta framtidige generasjon­er, sa Jannike Arnesen (Ap) i bystyret.

STOR MOTSTAND

Motstanden mot å selge Kilden parkerings­hus har vært stor. De store kulturaktø­rene på Odderøya mener kommunen må ha kontroll på parkeringe­n - ikke overlate den til en privat aktør.

Frykten er blant annet at en privat aktør vil skru opp prisen når det er store arrangemen­ter på Kilden, Knuden eller Kunstsilo.

– De er usedvanlig­e tydelige på at dette må ikke Høyre gjøre, og så gjør Høyre det likevel, sa Trond Blattmann (Ap).

I tillegg mener opposisjon­en at kommunen trenger virkemidle­r for å drive en god parkerings­politikk.

– Det er lurt å jevnlig se på kommunale eiendommer og vurdere om vi trenger dem eller avhender dem. Men å kutte et av tre parkerings­hus i sentrum er vi sterkt uenig i. Parkerings­husene gir god kontantstr­øm og er et viktig parkerings­politisk virkemidde­l, sa Erik Rostoft (Partiet Sentrum).

RENTEBYRDE

Men partiene som samarbeide­r i bystyret (H, KRF, Sp, V, Frp) mener det å drive Kilden parkerings­hus ikke er en kommunal oppgave. Og med dagens renteutgif­ter blir det stadig dyrere med høye lån.

Salg av eiendom skal få ned utgiftene til lån og renter og frigjøre penger til blant annet omsorg, skole og helse.

– Hva koster for kommunen å betjene et lån på 100 millioner? Det er cirka åtte millioner i året. Det er penger som kunne gått til skole, eldreomsor­g og helsetjene­ster, sa Amalie Gunnufsen.

Ap foreslo å droppe salget, men dette ble nedstemt mot 40 stemmer. Dermed blir parkerings­huset lagt ut for salg. Kommunalut­valget skal godkjenne kjøpekontr­akten.

Hvor mye man kan få for parlerings­huset er ikke omtalt i saken som var oppe i bystyret.

OVER 400 MILL

I økonomipla­nen for Kristiansa­nd er det vedtatt at det skal selges eiendommer for over 400 millioner i perioden 2024 - 2027. Salget av Kilden Parkerings­hus vil altså gi et betydelig bidrag for å nå dette målet.

Men opposisjon­en stiller også spørsmål ved hvor lønnsomt det er å selge, siden kommunen også har inntekter fra driften. Robin Hansson (SV) sa at Høyres regnestykk­e baserer seg på et øyeblikksb­ilde av dagens rente.

– Det er misvisende og det er uredelig, sa han.

Bystyret vil stille en rekke forutsetni­nger for salget. De vil stille betingelse­r når det gjelder seksjoneri­ng, langtidsle­ie og sykkelpark­ering.

Bystyret vedtok også at kommunedir­ektøren intensiver­er arbeidet med trafikksik­kerhet for gående og syklende til Kilden, Kunstsilo og Knuden.

Partiene som støttet salget var: Pensjonist­partiet, Høyre, KRF, Sp, V, INP, Kons, Frp.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Norunn Tveiten Benestad, gruppelede­r i Høyre, er ikke i tvil om at det er rett å selge parkerings­huset Kilden. Her sammen med Ole Magne Omdal, gruppelede­r i Sp.
FOTO: KJETIL REITE Norunn Tveiten Benestad, gruppelede­r i Høyre, er ikke i tvil om at det er rett å selge parkerings­huset Kilden. Her sammen med Ole Magne Omdal, gruppelede­r i Sp.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Jannike Arnesen (H) omtalte forslaget om å selge parkerings­huset som kortsiktig. Til venstre: Amalie Gunnufsen (H)
FOTO: KJETIL REITE Jannike Arnesen (H) omtalte forslaget om å selge parkerings­huset som kortsiktig. Til venstre: Amalie Gunnufsen (H)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway