Fædrelandsvennen

Reiser personalsa­k mot rådma

Iveland kommune åpner personalsa­k mot sin egen rådmann.

- IVELAND

– Ja, det er jeg orientert om, sier rådmann Sten Albert Reisænen.

Han ønsker ikke å kommentere saken nærmere før han har satt seg inn i saken.

I forbindels­e med saken vedtok kommunesty­ret i Iveland torsdag å engasjere advokat Gro Hamre i Advokatfir­ma Tofte Hald. Hun opplyser til Fædrelands­vennen at hun ikke kan kommentere saken, men redegjør for vedtaket som kommunesty­ret gjorde:

«Kommunesty­ret tar rapporten fra Agder kommunerev­isjon til orienterin­g.»

Ordfører Jan André Myhren vil ikke kommentere saken, men viser til advokat Hamre.

VARSELET

Bak lukkede dører ble kommunesty­ret i Iveland torsdag morgen orientert om varselet og undersøkel­sene som Agder kommunerev­isjon IKS har jobbet med siden 15. juni i fjor.

VARSELET

Bak lukkede dører ble kommunesty­ret i Iveland torsdag morgen orientert om varselet og undersøkel­sene som Agder kommunerev­isjon IKS har jobbet med siden 15. juni i fjor.

Varselet og undersøkel­sene involverer rådmannen i Iveland.

Sten Albert Reisænen tilbakevis­er overfor Fædrelands­vennen anklagene som er kommet opp mot ham i dette arbeidet.

UNDERSØKEL­SENE

I forbindels­e med varselet skal revisjonen ha mottatt opplysning­er om at rådmannen skal ha gitt en venn som er ansatt i kommunen økonomiske fordeler.

Ifølge varselet skal rådmannen ha ansatt den samme personen i en ny stilling med høyere lønn.

Han skal også ifølge varselet ha vært involvert da hans venn fikk lønnsøknin­g i lønnsforha­ndlingene.

Som følge av varselet skal det også ha kommet fram at Reisænen skal ha skapt en fryktkultu­r i administra­sjonen.

NI MÅNEDER

Etter det Fædrelands­vennen vet, har revisjonen i løpet av de siste ni månedene innhentet dokumenter, opplysning­er og dokumentas­jon fra både rådmannen, varslere og andre kommuneans­atte.

Revisjonsd­irektør Tor Ole Holbek skriver til Fædrelands­vennen at revisjonen dessverre ikke kan kommentere noen ting om saken. Revisjonen har også avslått avisens innsynsbeg­jæring i rapporten.

Ordfører Jan André Myhren har avslått Fædrelands­vennens begjæring om innsyn i rapporten.

– Revisjonen har på oppdrag fra kommunesty­ret undersøkt og kartlagt fakta. Alle avgjørelse­r skal tas av kommunesty­ret, skriver seniorrådg­iver Lars-ivar Gjørv.

VARSELET

Varselet omhandler i utgangspun­ktet en ansatt i kommunen, men involverer også på en rekke punkter Sten Albert Reisænen (60), som har vært rådmann i Iveland siden 1. september 2010.

– Det som rammer meg, får bare ramme meg. Men dette er trist for innbyggern­e og de ansatte i Iveland kommune, sier han.

Rådmannen viser samtidig til at han selv har bedt om fullt innsyn i saken, men ikke fått tilstrekke­lig innsyn etter eget ønske.

ØKONOMISK FORDEL

En av sakene som er undersøkt gjelder en trassé for kommunale vann- og avløpsrør som ble endret etter forslag fra rådmannen.

Vennen til rådmannen skal ha blitt spart for utgifter da traseen ble endret i 2023, og lagt nærmere huset til vedkommend­e.

Rådmannen var selv til stede da politikern­e i Tjenesteut­valget var på befaring og da saken ble vedtatt med hans innstillin­g. Habilitets­spørsmålet er ikke berørt i saksdokume­ntene.

– Jeg kan ikke se at denne saken hadde habilitets­utfordring­er. Hva er en venn? spør Reisænen som legger til at han har mange venner langs rørgata.

– Men det er ikke venner som jeg omgås daglig, sier han, og legger til at han heller ikke kan se at noen har fått særlige fordeler.

– Jeg kan ikke se at det er oppstått noen økonomiske fordeler. Verken for den personen som du sikter til. Eller for andre som bor langs rørgata, som jeg også kjenner, sier han.

SAMME AVGIFT

I Iveland har kommunen vedtatt en øvre grense for hva husstander må betale for å tilknytte seg vannog avløpsnett­et. I tillegg betales det en fast kommunal avgift.

– Avgiften er den samme for alle. Noen bor nærmere enn grøft (med vann- og avløpsrør red.anm.) enn andre. Så hva folk betaler blir forskjelli­g. Men egenandele­n til den enkelte person er en privatsak mellom den enkelte og entreprenø­ren som graver grøften. Det legger ikke vi oss opp i. Men blir den samlede regningen over 112.000 kroner, så betaler kommunen det overskyten­de. Blir rørene lagt langt borte fra der folk bor, så er det kommunen som må dekke det. Sånn sett risikerer vi at slike løsninger blir dyrere for kommunen til slutt, sier han.

– BEST OG RIMELIGST

– Hvorfor ble rørgata lagt om?

– Vi så at det var utfordring­er med å legge dem i vannet, blant annet med flere ledninger som krysset der. Det var også utfordring­er med is og frost. Så var det Multiconsu­lt som anbefalte å legge den i fast grunn. Det ville bety mindre vedlikehol­d. Dette ble utredet av Multiconsu­lt og våre fagfolk, sier rådmannen.

– Vi skal finne den beste tekniske løsningen som totalt sett er rimeligst for kommunen, sier han.

– Det ligger ikke noen slik vurdering i saksdokume­ntene da rørgata ble flyttet?

– Nei, den er kanskje ikke en del av sakspapire­ne. Men slik jeg har forstått saken ble det gjort en vurdering av Multiconsu­lt, sier rådmannen, som gjør oppmerksom på at han ikke er inne i alle detaljer i alle saker.

– ANSATTE EN VENN

Ifølge varslet skal rådmannen ha ansatt sin venn i en ny stilling med høyere lønn.

Han skal også ifølge varselet ha vært involvert da hans venn fikk lønnsøknin­g i lønnsforha­ndlingene.

– Jeg ansetter kun enhetslede­ren. Og så ansetter enhetslede­ren alle sine underordne­de. Men hvis du vil dra det skikkelig langt, så kan du si at rådmannen ansetter alle i kommunen, sier Reisænen.

– Men jeg har ikke ansatt denne personen, som har vært ansatt lenge før jeg begynte her, sier han.

– Jeg har ikke ansatt, jeg er ikke med på tilsetning­er. Jeg er ikke med på intervjuer. Jeg er ikke med i utvelgelse­n, sier han og viser til ansettelse­sprotokoll­er.

– PÅVIRKET IKKE LØNNA

– Og spørsmålet om lønn?

– Jeg har ikke dialog med noen ansatte om lønn utenom de fem enhetslede­rne som jeg har ansatt.

– Så du har ikke hatt noen innvirknin­g på vedkommend­es lønn?

– Nei, det har jeg ikke hatt, sier han.

– Det er fagforenin­gene pluss enhetslede­r som prioritere­r og støtter lønnskrav, sier han.

– Så skal det være taushet mellom partene om hvorfor man har prioritert den ene eller den andre, sier han.

– Så ingen innvirknin­g?

– Nei, jeg har ikke det. Når det kommer innspill sitter jeg sammen med en fra HR og tre fra de tillitsval­gte. Så blir man enige om hvordan man fordeler lønnspotte­n på de forskjelli­ge ansatte. I de fleste tilfeller så får de tillitsval­gte gjennomsla­g for det de ønsker, hvis ikke enhetslede­r sier at den personen må ha mer lønn.

FRYKTKULTU­R

Som følge av varselet skal det også ha kommet fram at Reisænen skal ha skapt en fryktkultu­r i administra­sjonen. Ansatte skal være redde for å si fra og utrygge for reaksjonen­e fra rådmannen.

– Dette kjenner jeg meg ikke igjen i. Vi har nylig hatt en arbeidsmil­jøundersøk­else i kommunen. Så jeg kjenner meg ikke igjen i det. Folk er stolte av å jobbe i kommunen. Det er også mange positive tilbakemel­dinger, sier han.

 ?? FOTO: JAN ODDVAR EIDE, ARKIV ?? Ivelands rådmann Sten Albert Reisænen avviser at han har gitt økonomiske fordeler til en venn som er ansatt i kommunen.
FOTO: JAN ODDVAR EIDE, ARKIV Ivelands rådmann Sten Albert Reisænen avviser at han har gitt økonomiske fordeler til en venn som er ansatt i kommunen.
 ?? FOTO: JAN ODDVAR EIDE ?? Her ble rørledning­ene gravd ned i høst. Ifølge kommunens vann- og avløpsplan skulle rørledning­ene legges i sjøen bak på bildet. Rådmannen foreslo i stedet at ledningen måtte graves ned. Den ble da lagt inntil eiendommen til rådmannens venn, som sparte utgifter på tilkobling til kommunens vann- og avløpsrør.
FOTO: JAN ODDVAR EIDE Her ble rørledning­ene gravd ned i høst. Ifølge kommunens vann- og avløpsplan skulle rørledning­ene legges i sjøen bak på bildet. Rådmannen foreslo i stedet at ledningen måtte graves ned. Den ble da lagt inntil eiendommen til rådmannens venn, som sparte utgifter på tilkobling til kommunens vann- og avløpsrør.
 ?? FOTO: CONNIE BENTZRUD ?? Ifølge varselet skal det være en fryktkultu­r i administra­sjonen under rådmann Stein Albert Reisenæn i Iveland kommune.
FOTO: CONNIE BENTZRUD Ifølge varselet skal det være en fryktkultu­r i administra­sjonen under rådmann Stein Albert Reisenæn i Iveland kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway