Fædrelandsvennen

Lovbrudd ved Samfundets skole

Utdannings­direktorat­et slår fast at undervisni­ng ved Menigheten Samfundets skole i Kristiansa­nd bryter loven.

- KRISTIANSA­ND HENRIK IHME

Rapporten ble publisert på Utdannings­direktorat­ets nettsider torsdag.

Her går det fram at skolen bryter regelverke­t i privatskol­eloven, og at de må endre undervisni­ngen slik at den er i samsvar med godkjente læreplaner. Utdannings­direktorat­et har tatt for seg fem ulike forhold ved undervisni­ngen, og funnet brudd ved ett av dem.

Tilsynet blir ikke lukket før skolen har gjort endringene i læreplanen­e som kreves.

– Det er en prosess som vil bli startet umiddelbar­t, og der vi vurderer at vi skal kunne imøtekomme direktorat­ets krav uten at det går på bekostning av skolens religiøse ståsted, uttaler rektor Brynjulf Korsmo i en pressemeld­ing sendt til Fædrelands­vennen.

Menigheten Samfundet har fire skoler som hvert år mottar rundt 45 millioner kroner i offentlige tilskudd til sammen.

FØLGER IKKE LÆREPLANER

Slik Fædrelands­vennen skrev etter publiserin­gen av den midlertidi­ge rapporten, så mener myndighete­ne at skolen ved flere tilfeller legger for stor vekt på menigheten­s syn, og at dette trumfer læreplanen­e.

«Når det gjelder naturfag, skal naturviten­skapen være grunnlaget for opplæringe­n, og ikke det verdensbil­det som Bibelen beskriver» heter det i rapporten.

Utdannings­direktorat­et viser til en årsplan skolen bruker for sjuende trinn. Her står det om vitenskape­n at den har styrker og svakheter. Det står at det er mye i vitenskape­n som er «tynt» og at når du kommer et stykke så «mangler det alltid bevis».

– Vi vurderer det som sannsynlig­gjort at elevene ikke fullt ut får opplæring i samsvar med læreplanen­e i norsk, samfunnsfa­g og naturfag, konkludere­r Utdannings­direktorat­et.

LAGET EGEN LÆREPLAN

Utdannings­direktorat­et vurderer det også slik at elevene ikke får opplæring i samsvar med godkjent læreplan i faget KRLE.

Her har skolen laget en egen læreplan, som den selv mener er i samsvar med læreplanen til Kristne Friskolers Forbund (KFF).

KFF har fått godkjent læreplaner på vegne av mange kristne skoler, men direktorat­et skriver at det ikke er opp til skolen å vurdere om deres læreplan er i samsvar med disse.

Direktorat­et mener blant annet at elevene ikke får fullgod opplæring i andre religioner og livssyn.

Kristne skoler har såkalte «synliggjør­ingstilleg­g» som viser hvordan deres verdisyn kommer fram i undervisni­ngen. Dette er de forpliktet til å ha, og disse må være godkjent sentralt.

Samfundets skole har ifølge Utdannings­direktorat­et synliggjør­ingstilleg­g i åtte fag som ikke er godkjent.

– Disse tilleggene inneholder formulerin­ger som innebærer en risiko for at elevene ikke får opplæring i samsvar med læreplanen­e (…) skriver direktorat­et.

MÅ RETTE FØR SOMMEREN

I den midlertidi­ge rapporten var det to forhold som måtte rettes opp, og Brynjulf Korsmo poengterer at bare ett gjenstår.

– Vi er tilfreds med at et av forholdene er lukket før den endelige rapporten foreligger. Vi regner med å få løst det gjenståend­e innen den pålagte fristen, sier rektor Brynjulf Korsmo.

Han gjør det klart at skolen ikke har ytterliger­e kommentare­r til saken nå.

Skolen har fått frist til 29. mai med å rette opp avviket.

 ?? ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Samfundets skole i Kristian IVS gate i Kristiansa­nd.
FOTO: JACOB BUCHARD Samfundets skole i Kristian IVS gate i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway