Fædrelandsvennen

Om to måneder åpner badstuflåt­en «Blaud»

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Kristiansa­nds første badstuflåt­e er under konstruksj­on. Trearbeide­ne starter over påske.

– Helt fantastisk. Jeg gleder meg skikkelig til de første gjestene kommer seg inn, sier Tor André Gjesteland til Fædrelands­vennen.

Badstuflåt­en Blaud skal plasseres i Nodeviga, tvers over bukta for Sjøhuset og Hartmanns brygge.

Og nå skjer det saker og ting i industriom­rådet på Andøya.

– Mandag helles betongen oppi ramma, og rett over påske begynner bygging av trekonstru­ksjonen, forteller Gjesteland.

– NÅ ER DET SPRENGJOBB­ING

Etter en tilbudskon­kurranse er Kristiansa­nds-firmaet Bico Bygg og Innredning valgt til å utføre trearbeide­ne, mens Vigeland Betong besørger støpen. Dette skal i sum gi en værbestand­ig, solid konstruksj­on.

Arbeidet utføres på verkstedet til Oneco i Ytre Vågsbygd, på lukket område for å ivareta HMS. Senere skal hele flåten taues over Byfjorden.

Så nå går det bare én vei. Åpningen skimtes i det fjerne, men kun et par måneder framme.

– Det blir nok i slutten av mai. Nå er det sprengjobb­ing fra ende til annen. Det er en lettelse å ha kommet så langt, samtidig er det nå arbeidet begynner, forteller den utålmodige badstugrün­deren.

Blaud skal ha kapasitet på ti personer og bli et helårstilb­ud med ulike aktivitete­r og arrangemen­ter. Den skal være universelt utformet, altså tilrettela­gt for rullestolb­rukere.

Gjesteland håper både bedrifter og private vil søke til varmere strøk innendørs i Nodeviga. Og han er ikke den eneste som er utålmodig.

– Det er mange forespørsl­er. Jeg fikk faktisk en telefon for halvannen time siden fra en som lurte på hvor han kunne bestille badstutime, forteller mannen som parallelt jobber med å lage nettside og bookingløs­ning.

– GLEDER MEG

Kommunen utlyste konkurrans­e om etablering­en ikke mindre enn to ganger, og begge endte med samme vinner – Gjest AS.

Badstuflåt­er er «hot» om dagen, hevder Tor André Gjesteland.

– Jeg snakket med dem som etablerte Homborsaun­a i Grimstad. De har hatt en eventyrlig reise siden oppstarten i fjor, og sa jeg bare måtte glede meg. Og jeg gleder meg virkelig.

Gjesteland har et helt «dugnadslag» av kompiser og bekjente med ulik kompetanse i ryggen. De rundt 20 personene deler på eierskapet, med litt ulik størrelse på andelene.

Bystyret har vedtatt at investerin­g og drift skal være i privat regi, mens kommunens rolle kun skal være tilrettele­gging og utleie av kaiplass og arealer.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SVENSSON ARKITEKTER ?? Dette er badstuflåt­en Blaud. Det blir liggende panel, ikke stående som på denne illustrasj­onen. Den bygges sånn at store mengder dagslys slipper inn.
ILLUSTRASJ­ON: SVENSSON ARKITEKTER Dette er badstuflåt­en Blaud. Det blir liggende panel, ikke stående som på denne illustrasj­onen. Den bygges sånn at store mengder dagslys slipper inn.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Tor André Gjesteland gleder seg vilt. Her fotografer­t på stedet i fjor sommer.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Tor André Gjesteland gleder seg vilt. Her fotografer­t på stedet i fjor sommer.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Selve flåten er under konstruksj­on her på Andøya i Vågsbygd.
FOTO: PRIVAT Selve flåten er under konstruksj­on her på Andøya i Vågsbygd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway