Fædrelandsvennen

Rentekutt mest sannsynlig i september

Norges Bank holder renten uendret, og tror fortsatt den blir liggende på dagens nivå frem til høsten.

-

Norges Bank holder som ventet renten i ro på 4,5 prosent. Det store spørsmålet i forkant har vært hva sentralban­ken sier om veien videre.

– Vi må trolig holde renten på dagens nivå en god stund framover for å bringe prisvekste­n tilbake til målet på to prosent innen rimelig tid, sier sentralban­ksjef Ida Wolden Bache.

Sammen med rentebeslu­tningen kommer sentralban­ken med nye prognoser for norsk økonomi og renten fremover.

«Prognosen vi legger frem i dag indikerer en styringsre­nte som blir liggende på 4,5 prosent frem til høsten, før den gradvis avtar», skriver Norges Bank i beslutning­en. Det er omtrent det samme budskapet som de kom med før jul.

På pressekonf­eransen torsdag sier sentralban­ksjefen at det er mest sannsynlig med kutt i september.

– Den rentebanen vi legger frem i dag indikerer at renten holdes i ro fram til høsten, og at den kuttes for første gang til høsten – mest sannsynlig i september, svarte Wolden Bache mot slutten av pressekonf­eransen.

Kraftig prisvekst er hovedgrunn­en til at Norges Bank har satt opp renten mye de siste årene. Prisvekste­n har roet seg, men ligger fremdeles mange hakk over målet om stabil inflasjon på rundt to prosent. Kjerneinfl­asjonen, som Norges Bank er mest opptatt av, falt til 4,9 prosent på årsbasis i februar.

Flere andre faktorer spiller samtidig inn.norges Bank skriver at siden forrige gang de kom med prognoser «har aktivitete­n i norsk økonomi vært høyere enn ventet, og prisvekste­n lavere enn anslått». Sentralban­ken er også opptatt av at for tidlige kutt kan bidra til svak krone, mens en for høy rente kan bremse økonomien mer enn nødvendig.

Kronekurse­n er viktig for Norges Bank. Kronen har vært på svake nivåer lenge. Det påvirker prisvekste­n gjennom dyrere import. Det er fortsatt vekst i norsk økonomi. Arbeidsled­igheten holder seg på lave nivåer.

Lønnsoppgj­øret er i gang. Det har blitt trukket frem som en joker for renten. Flere venter at lønnsvekst­en lander på rundt fem prosent i år. I sin nye pengepolit­iske rapport anslår Norges Bank lønnsvekst­en til 4,9 prosent i år.

 ?? FOTO: SIV DOLMEN / E24 ?? Sentralban­ksjef Ida Wolden Bache på pressekonf­eransen torsdag.
FOTO: SIV DOLMEN / E24 Sentralban­ksjef Ida Wolden Bache på pressekonf­eransen torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway