Fædrelandsvennen

Vi er en evolusjonæ­r kraft

Mennesker er nå den dominerend­e evolusjonæ­re kraften i verden. Når vi høster, bryter ned arters leveområde­r, forurenser og forårsaker klimatiske endringer, så påvirker vi artene rundt oss og deres evne og mulighet til langsiktig overlevels­e. Vi frarøver d

- TEKST: MARTE SODELAND

Vi har lenge anerkjent vår evolusjonæ­re rolle når det kommer til domestiser­te arter, både dyr og planter. De fleste av oss vet at vi avlet hunder fra ulver for tusenvis av år siden. Så vel som kyr, griser, havre og mais fra sine ville forfedre. Vi vet at de ville artene av epler, kål og laks er annerledes enn dem vi finner i supermarke­dene, og at vi var den evolusjonæ­re kraften som drev disse forandring­ene. Listen over arter vi har tatt til oss og avlet er lang. Fra sine viltlevend­e forstadier endret vi disse artene ved å tilpasse dem til våre behov og ønsker.

Vi skiller ofte skarpt mellom domestiser­te og ville arter. Hvor forskjelle­n, eller kontrasten, i vår forestilli­ng er at førstnevnt­e har utviklet seg under den evolusjonæ­re kraften ‘menneske’, mens sistnevnte ikke har det. Denne forestilli­ngen ligger dessverre langt fra virkelighe­ten.

VÅR EKSPANSJON PÅVIRKER ANDRE ARTER

Vi mennesker har interagert med, påvirket og blitt påvirket av artene som omgir oss så lenge vi har eksistert. Fossilspor­et viser eksempler på menneskein­dusert endring i artene vi høstet så langt tilbake som til vår opprinnels­e for over 150.000 år siden. Faktisk er det sterke bevis for at også menneskear­tene som levde før oss endret naturen rundt seg, og at denne påvirkning­en kan spores over en million år tilbake i tid.

De siste 100.000 årene har imidlertid den menneskeli­ge befolkning­en på jorden ekspandert betrakteli­g. Den demografis­ke og geografisk­e ‘ut av Afrika’ ekspansjon­en fant sted for mellom 45.000 og 60.000 år siden, etterfulgt av en demografis­k ekspansjon i Europa, Sørøst-asia og Afrika som startet for omtrent 10.000 år siden. Denne siste ekspansjon­en ble initiert av utvikling av jordbruk og dyrehold i tidligere jakter-samler samfunn. Ettersom vi har blitt mer tallrike har antallet arter som påvirkes av oss økt i takt.

Her på Agder ble en rekke stammer av laks og ørret utryddet på grunn av sur nedbør i etterkant av den industriel­le revolusjon­en. Ute i Nordsjøen og Skagerrak har vi utarmet torskebest­andene gjennom vårt fiske. Insekter, sjøfugler og frosker, ja faktisk de aller fleste dyregruppe­r, har måtte vike mens vi ødelegger og fragmenter­er leveområde­ne deres. Trær og planter like så.

EN EVOLUSJONÆ­R KRAFT

Nye genvariant­er, mutasjoner, oppstår ved at det gjøres små og store feil i det arvemateri­alet overlevere­s fra en generasjon til den neste. Etter at en slik ny variant er dannet kan den oppretthol­des eller akkumulere i artens genforråd. Eller, den kan forsvinne.

Både seleksjon og tilfeldigh­eter spiller en rolle i skjebnen til en mutasjon. En arts genforråd er biologisk mangfold på sitt mest grunnlegge­nde og direkte knyttet til artens potensial for å tilpasse seg endringer i sine omgivelser.

Hver ny genvariant kan betraktes som et lodd i det evolusjonæ­re lotteriet. For hver generasjon gjøres det en trekning. Når omstendigh­etene endres, så endres også lista med vinnertall. Gjennom blant annet høsting og nedbryting av leveområde­r reduserer vi antall individer av en art som rekker å få avkom. Dermed reduserer vi antallet ‘lodd’ arten stiller med i det evolusjonæ­re lotteriet. Og vi reduserer vinnersjan­sene.

Fra vårt nåværende kunnskapsn­ivå er det ikke mulig å forutse hvilke genvariant­er som holder nøkkelen til en arts fremtidig overlevels­e i en verden preget av akselerere­nde temperatur­økninger og økologiske omveltning­er. For å sikre stabile og funksjonel­le økosysteme­r også på lang sikt må vi derfor sørge for å ivareta mest mulig av variasjone­n i artene som inngår i disse økosysteme­ne. På den måten reduserer vi vårt evolusjonæ­re fotavtrykk og styrker naturens muligheter til overkomme krisen vi har ført den inn i.

 ?? FOTO: ESBEN BIERUD/HAVFORKSNI­NGSINSTITU­TTET ?? Genetiske analyser har vist oss at vi har to forskjelli­ge torskestam­mer langs Agderkyste­n, fjordtorsk og havgående torsk. Begge disse torskestam­mene sliter som følge av lang tids fiske.
FOTO: ESBEN BIERUD/HAVFORKSNI­NGSINSTITU­TTET Genetiske analyser har vist oss at vi har to forskjelli­ge torskestam­mer langs Agderkyste­n, fjordtorsk og havgående torsk. Begge disse torskestam­mene sliter som følge av lang tids fiske.
 ?? FOTO: MARTE SODELAND/UIA ?? På grunn av sur nedbør har laksefiske­n på Agder har hatt dårlige kår i etterkant av den industriel­le revolusjon­en i Europa. Her fra feltarbeid i 2017.
FOTO: MARTE SODELAND/UIA På grunn av sur nedbør har laksefiske­n på Agder har hatt dårlige kår i etterkant av den industriel­le revolusjon­en i Europa. Her fra feltarbeid i 2017.
 ?? FOTO: DAMARES STENBAKK/UIA ?? Marte Sodeland, PHD, Senter for kystøkolog­i (CCR) Universite­tet i Agder
FOTO: DAMARES STENBAKK/UIA Marte Sodeland, PHD, Senter for kystøkolog­i (CCR) Universite­tet i Agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway