Fædrelandsvennen

Norge, EU og epidemiene

I snart tretti år har EU latt Norge være en fullverdig partner i smittevern­samarbeide­t. Det har både Norge og EU tjent på.

-

Forrige fredag hadde jeg gleden av å intervjue Andrea Ammon, direktør for EUS smittevern­senter ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) på scenen i Folkehelse­institutte­ts auditorium etter hennes foredrag om smittevern­et i Europa. Jeg har kjent henne siden slutten av 1990-tallet da vi var kolleger som «statsepide­miologer», hun i Tyskland, jeg i Norge. Om et par måneder blir hun pensjonist, så vi benyttet anledninge­n til å se tilbake på smittevern­et i Europa disse tiårene og skue litt inn i framtida.

Med smittevern tenker man gjerne på samfunnets organisert­e arbeid for å overvåke, forebygge og holde under kontroll de smittsomme sykdommene. Smittevern har vært en viktig del av samarbeide­t mellom landene i Europa i snart to hundre år. 23. juli 1851 møttes delegater fra tolv land i Paris for å bli enige om karantener­egler for de europeiske havnene i Middelhave­t. Målet var å oppnå best mulig beskyttels­e mot koleraepid­emier gjennom karantener­egler for skipene, men med minst mulig hindringer for handelen.

Selv om helsetjene­ster er utenfor EUsamarbei­det, fikk EU i Maastricht-traktaten i 1993 en rolle i tiltak for å forebygge folkesykdo­mmer og helsetrusl­er som kan krysse grensene. Denne muligheten benyttet Eu-kommisjone­n til å forsterke samarbeide­t om smittevern i Europa. mitteverns­amarbeidet skjøt fart fra midten av 1990-tallet da Eu-kommisjone­n begynte å bevilge penger til en rekke samarbeids­nettverk mellom smittevern­institutte­ne. Det var nettverk for en rekke sykdommer (for eksempel aids, legionello­se, salmonello­se, influensa) og et felles tidsskrift om epidemier (Eurosurvei­llance). Videre laget man i 1995 et digitalt system for varsling om epidemier mellom smittevern­institutte­ne.

Samme år gikk institutte­ne sammen om å starte et felles utdannings­program (Epiet) for dem som skulle etterforsk­e og stoppe epidemier. Gjennom to år ble studentene utplassert på et smittevern­institutt i Europa, som regel utenfor eget land, og så møttes de noen uker i året til felles kurs. Etter de to årene dro til hjemlandet­s institutt eller fortsatte på vertsinsti­tuttet. På denne måten skapte man personlige nettverk mellom folk på institutte­ne. Norge har vært med i samarbeide­t siden 1997, så i dag kan man støte på norsktalen­de epidemiolo­ger på smittevern­institutte­r rundt i Europa, og på Folkehelse­institutte­t finner man epi

SSmittever­n har vært en av EUS suksesshis­torier.

demiologer fra en rekke europeiske land.

Den overordned­e koordineri­ngen av samarbeide­t skjedde i Eu-kommisjone­ns såkalte Nettverksk­omité der både Andrea og jeg satt. Komitéen la mye av grunnlaget for dannelsen av det nye ECDC i Stockholm i 2005, og de fleste av oss ble med inn i senterets fagråd, mens Andrea startet i ECDC og ble direktør der i 2015. ECDC overtok i løpet av få år alle nettverken­e.

Smittevern har vært en av EUS suksesshis­torier. Oversikten over situasjone­n er blitt bedre, nettverk, samarbeid og informasjo­nsdeling er styrket, og land med svakere smittevern har fått drahjelp. Under det hele har filosofien vært at på et kontinent med fri flyt av personer er det til nytte for alle at smittsomme sykdommer er under kontroll i alle landene. En epidemi i Hellas

eller Portugal kan raskt nå Norge. Akkurat som koronautbr­uddet i Østerrike under vinterferi­en for fire år siden umiddelbar­t nådde Norge. orge med Folkehelse­institutte­t som hovedaktør har vært med i samarbeide­t hele veien, ved hjelp av EØSavtalen. Norge har bidratt positivt med erfaring og kompetanse og med å oppdage europeiske matbårne utbrudd som de store landene har oversett.

Tilbake har vi fått europeiske nettverk, kunnskap og lærdom, overvåking­sresultate­r og økonomisk støtte til å forbedre vårt smittevern. Under pandemien fikk Norge vaksiner tidlig takket være EU. Til høsten regner vi med å få bevilget nær 50 millioner kroner fra EU til å forbedre våre overvåking­ssystemer for smittsomme sykdommer.

EU svarte på pandemien med å styrke samarbeide­t om beredskap og smittevern. En egen helsebered­skapsetat ble opprettet for å forbedre felles innkjøp av medisinsk utstyr og legemidler i kriser, nytt regelverk ble vedtatt, og ECDC fikk flere oppgaver. Regjeringe­n har etter erfaringen­e under pandemien varslet at den vil arbeide for norsk tilknytnin­g til EUS styrkede helsebered­skapssamar­beid på så like vilkår som

NEUS medlemssta­ter som mulig. lant ECDCS nye oppgaver er å gi anbefaling­er til medlemslan­dene om hvordan en epidemi skal håndteres. Dette kan bli utfordrend­e. Vil ECDC klare å gi anbefaling­er som er nyttige og passende for alle de ulike landene i EU og EØS? Og hva skjer når ECDC gir andre anbefaling­er enn Norges eget smittevern­institutt?

Mange land banker på EUS dør. De ønsker, ser det ut til, å styrke sitt demokrati, få økonomisk bistand, skape økonomisk vekst og verne seg mot russiske overgrep. Det gjelder fem-seks land på Balkan samt noen østlige land som fortsatt opplever undergravi­ng og væpnede angrep fra den tidligere kolonimakt­en Russland, nemlig Ukraina, Moldova og Georgia og kanskje snart også Armenia. Andrea Ammon mente at ECDC vil klare å ta imot disse landene etter hvert som de blir medlemmer. ECDC inkluderer allerede noen av disse landene i deler av samarbeide­t for å forberede dem på fullt medlemskap. Folkehelse­institutte­t bidrar med støtte til søsterinst­ituttet i Moldova.

Smittevern­et har i to hundre år vært en spydspiss i europeisk samarbeid. Norge bør fortsatt være med.

B

 ?? ??
 ?? FOTO: GREGORIO BORGIA / AP ?? Andrea Ammon, direktør for EUS smittevern­senter ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), her til høyre, sammen med europakomm­issæren for helse Stella Kyriakides, Italias helseminis­ter Roberto Speranza og WHOS Europa-direktør Hans Kluge etter et møte i Roma 26. februar 2020, da de første tilfellene av korona var begynt å dukke opp i Europa.
FOTO: GREGORIO BORGIA / AP Andrea Ammon, direktør for EUS smittevern­senter ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), her til høyre, sammen med europakomm­issæren for helse Stella Kyriakides, Italias helseminis­ter Roberto Speranza og WHOS Europa-direktør Hans Kluge etter et møte i Roma 26. februar 2020, da de første tilfellene av korona var begynt å dukke opp i Europa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway