Fædrelandsvennen

Bare Bernander og Thomassen får kjøre gratis til IKEA

I disse dager behandler fylkesting­et saken om bomstasjon ved Travparkve­ien. Høyre har snudd, og går nå imot ny bomstasjon på Travparkve­ien. Det er uforståeli­g.

- ODA SOFIE PETTERSEN, gruppelede­r på fylkesting­et i Agder for Miljøparti­et de Grønne

Av mange grunner er det naturlig å gå inn for en ekstra bomstasjon ved Travparkve­ien:

1. Travparkve­ien var alltid tenkt som bussvei. I siste liten, før forhandlin­ger med staten, har likevel Lillesand valgt å åpne veien for biler. I praksis blir dette en såkalt lekkasjeve­i til IKEA, altså en vei uten trafikkred­userende tiltak man finner på hovedtilfa­rtsåren, som enkelte da velger i stedet. Det er nemlig allerede vedtatt – på Stortinget som i bystyret – at det skal være bom på hovedveien til IKEA.

2. I sin tid var målet med ny bompakke å spre bomstasjon­er mer rettferdig. Å ikke ha bom på Travparkve­ien undergrave­r hele dette målet. I praksis vil det nå bare være dem som bor i Randesund eller i Lillesand som kan kjøre gratis til IKEA og Sørlandspa­rken, herunder ordfører i Kristiansa­nd og fylkesordf­ører i Agder. Folk flest – om de bor i Vennesla, Kvadrature­n eller i Søgne – må betale for å komme dit.

3. Et av argumenten­e som ofte brukes mot bomstasjon rundt IKEA og Sørlandspa­rken, er at det vil skade næringsliv­et. Dette er feil. Å kun ha bomstasjon rundt Kvadrature­n, som er dagens situasjon, er konkurrans­evridende i stor skala, mot næringsliv­et i sentrum av Kristiansa­nd. Det bør være et politisk mål å rette dette opp, kanskje særlig fra Høyre som profilerer seg som et parti med fokus på næringsliv­s- og konkurrans­evennlighe­t.

4. Det vil bli lekkasje av trafikk fra hovedveien til Travparkve­ien. All erfaring fra lignende saker tilsier det, særlig når omkjøringe­n tar så kort tid. Lekkasje gir også mindre måloppnåel­se: totalt sett vil flere kjøre bil, men inntektene til bompakke som skal finansiere viktige trafikksik­kerhetstil­tak og busstilbud for menigmann blir svekket. Utslippene, som byvekstavt­alen skulle redusere, vil fortsette å øke.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIVFOTO) ??
FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIVFOTO)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway