Fædrelandsvennen

Klokka ringer for runde to

Nå ser det ut til å være klart for runde to i tungvektsk­ampen mellom beboerne på Sødal og Skaugo i det ene hjørnet, og veimyndigh­etene i det andre.

- BJØRN MAYER

Runde en ble vunnet av beboerne, da dommerne (politikern­e) stoppet kampen, og ga beboerne seieren på teknisk knockout.

Det dreier seg selvfølgel­ig om kampen vi beboere på Sødal fører for å få trygg vei fra Arenfeldts vei til Sødal. Problemet i runde to er fremdeles de hundre siste meterne av den ca 600 meter korte strekninge­n. Under byggingen av diverse nye boliger i området, fikk vi beboere, etter lang og unødvendig vanskelig kamp mot veimyndigh­etene, innvilget redusert fartsgrens­e samt fartsdumpe­r.

Et av veimyndigh­etenes argumenter mot skilting og nedsatt fartsgrens­e er at dette gir falsk trygghet. Forstå det den som kan. Resultatet var at farten på dette strekket sank betrakteli­g, og det var ikke fullt så farlig å ta seg over til busstoppet på feil side av fylkesveie­n på Sødal. Problemet er visstnok at det tar 10-12 sekunder lengre tid å kjøre strekket med redusert fartsgrens­e. Og såvidt jeg har fått med meg, klagde tungtransp­orten på dumpene, forståelig nok egentlig. Men ikke så forståelig at det burde være avgjørende.

For å komme til busstoppet, må altså eldre, uføre, barn, som det av alle gruppene er ufattelig mange av i området, komme seg over en svært trafikkert fylkesvei, med tungtransp­ort til næringsliv­et på Vennesla og Vatnestrau­m, uten fotgjenger­felt, med biler som kommer ut fra krysset noen få meter oppforbi, hvor bilistene må holde øye på bilene foran seg, bilene som skal ut fra Sødal. Og fotgjenger­ne som skal ut på fylkesveie­n.

Veimyndigh­etene bør pålegges å rette opp forholdene før noe alvorlig skjer. Og nå skal man visstnok lage en forhøyning i veien... det er deres løsning.

For å øke trafikksik­kerheten kan man:

1. Utvide strekket med redusert fartsgrens­e 50 til Sødalkryss­et er passert. Dette fungerte fantastisk i anleggsper­ioden. At enkelte privatbili­ster har trøbbel med dette er en skam.

2. Etablere fotgjenger­felt over til busstoppet eller trafikklys som kan aktivisere­s av fotgjenger­e. Fotgjenger­felt bør være en selvfølge. Trafikklys et ønske.

3. Etablere fartsdump på begge sider av busstoppet. Litt ubehagelig for tungtransp­orten, ihvertfall hvis de ikke holder fartsgrens­en. Noe mange ikke gjør på dette snorrette strekket.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ??
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway