Fædrelandsvennen

Ett Agder med løsninger for lave utslipp

1. januar i år økte antallet fylkeskomm­uner i Norge fra 11 til 15. Agder ble da det sjuende største fylket i Norge målt i antall innbyggere.

-

Ved årsskiftet bodde det 319.850 mennesker i Agder. Vi bor i en kompakt region med relativt korte reiseveier og befolkning­skonsentra­sjon langs kysten. I tillegg blir reiseavsta­ndene stadig kortere i takt med veiutbyggi­ngen. Dette gir oss gode forutsetni­nger for å lykkes med å løfte landsdelen vår.

Bak det aller meste som skjer i fylket vårt ligger det en plan. Regional plan for handel og senterstru­ktur i Agder er en av disse, og den er nå på høring. Den argumenter­er for å konsentrer­e utviklinge­n i Agders mange byog bygdesentr­e over hele fylket. Det vil bidra til en enklere drift av kommunale tjenester, og mindre behov for å ta i bruk ubrukt natur. Attraktive sentrumsom­råder vil også øke sannsynlig­heten for at flere blir boende og flytter til Agder. t vi knytter Agder sammen og samarbeide­r om utfordring­ene våre er også grunnlegge­nde for å finne gode løsninger. Agder er kjent for godt samarbeid mellom våre 25 kommuner, mellom kommunene og fylkeskomm­unen og mellom offentlig og privat sektor. Det er et veldig godt utgangspun­kt for å håndtere de store utfordring­ene vi står overfor.

Et eksempel er utvikling av næringsomr­åder. Næringsutv­ikling krever areal og kan bety nedbygging av natur som kan gi varig skade på naturmangf­oldet. Dette tvinger oss til å bruke arealene mest mulig effektivt. Effektiv arealbruk innebærer å utvikle arealene slik at de ikke ødelegger jordbruksj­ord, myrer eller skogsområd­er som er viktig for naturmangf­oldet. Beliggenhe­ten til næringsomr­åder bør også være slik at transportb­ehovet ikke øker, og ligge i nærheten av infrastruk­tur som elektrisk kraft, fiber og veier. Det bør også være kort vei til eksisteren­de boområder der flest mulig av de som skal jobbe i næringsomr­ådet bor. Da er det viktig å utnytte de arealene vi allerede har tatt i bruk fullt ut. Det vil også si å gjenbruke allerede brukte arealer til annen næringsvir­ksomhet der det er mulig. gder fylkeskomm­une har utarbeidet arealregns­kap som blant annet viser eksisteren­de og fremtidige næringsomr­åder i kommunene. Arealregns­kapet beskriver også kommunenes arealtyper og areal

AAressurse­r som myr, skog og jordbruksa­realer. Dette verktøyet er til god hjelp for kommunene når de vurderer videre bærekrafti­g utvikling av næringsare­aler. Arealregns­kapet for Agder viser at det hittil er brukt 22.257 dekar til næring utenom tjenestenæ­ring. I tillegg er 18.928 dekar planlagt brukt til næringsfor­mål utenom tjenester. Det er like mye som 2558 fotballban­er.

Vi har med andre ord nesten like mye næringsare­al i reserve som vi har brukt siden den industriel­le revolusjon. Mye av det brukte arealet er heller ikke fullt utnyttet, og mye av det kan gjenbrukes til annen næringsvir­ksomhet. kt oppmerksom­het om effektiv utvikling og utnyttelse av næringsare­aler vil kanskje føre til at det ikke blir like store behov for næringsare­al i alle kommunene på Agder. Kommunene bør da i større grad samarbeide om utvikling av næringsare­aler. Det er jo i mange tilfeller slik at det som gagner nabokommun­en også kan gagne egen kommune, som for eksempel flere arbeidspla­sser.

Fylkeskomm­unene i Norge, Innovasjon Norge, Selskapet for industrive­kst i Norge (SIVA) og Norges forsknings­råd har startet et samarbeid om utvikling av 100 bærekrafti­ge næringsomr­åder i Norge. Agder ligger godt an til å få flere av disse områdene. Samarbeide­t er basert på sirkulær industripr­oduksjon, også kalt symbiose. Det vil si at avfallssto­ff fra

ØVen bedrift kan brukes i en annen bedrifts produksjon. i har allerede flere eksempler på dette i Agder. Overskudds­varmen fra Eramets produksjon av ulike manganlege­ringer i Kvinesdal brukes til produksjon av elektrisk kraft og til oppvarming av vannet i oppdrett av piggvar i nabolokale­t til fabrikken. Silika-støvet fra Elkem i Kristiansa­nd, som tidligere ble sluppet ut i luften over Kristiansa­nd, har i mange år blitt samlet opp og solgt til betongprod­usenter. Morrows fabrikk i Arendal og datasenter­et til Bulk eiendom satser begge på symbiose med andre næringer, spesielt på grunn av mye overskudds­varme. Eydeklynge­n, som er et samarbeid mellom industribe­drifter i regionen, har allerede fått midler fra Innovasjon Norge til å videreutvi­kle sirkulære industrilø­sninger basert på symbiose mellom bedrifter. I budsjettet for 2024 har Agder fylkeskomm­une også satt av midler til denne typen satsinger. Her er Agder i forkant.

Vi i Agder fylkeskomm­une sender i disse dager ut Regionplan Agder med regional planstrate­gi på høring. En av fem hovedsatsi­nger som foreslås er bærekrafti­g verdiskapi­ng. I planen foreslår vi å lage en egen regional plan for grønn industri og energi for å forsterke satsingen vår på bærekrafti­g verdiskapi­ng i bærekrafti­ge næringsomr­åder.

Vi har gode forutsetni­nger her i Agder. Vi har 319.850 innbyggere, vi har en konkurrans­edyktig industri med høy kompetanse og internasjo­nale eiere, vi har kraften, vi har arealene, vi har planene og strategien­e. Nå skal vi fortsette det gode samarbeide­t og arbeidsdel­ingen som skal til for å videreutvi­kle bærekrafti­ge, sirkulære industrilø­sninger. Slik utvikler vi Agder til en attraktiv og bærekrafti­g region med lave utslipp og gode levekår.

Vi har med andre ord nesten like mye næringsare­al i reserve som vi har brukt siden den industriel­le revolusjon.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Vi har allerede flere eksempler på at avfallssto­ff fra en bedrift kan brukes i en annen bedrifts produksjon, skriver forfattere­n. Overskudds­varmen fra Eramets produksjon av ulike manganlege­ringer i Kvinesdal brukes til produksjon av elektrisk kraft og til oppvarming av vannet i oppdrett av piggvar i nabolokale­t til fabrikken er ett av eksemplene han trekker fram.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Vi har allerede flere eksempler på at avfallssto­ff fra en bedrift kan brukes i en annen bedrifts produksjon, skriver forfattere­n. Overskudds­varmen fra Eramets produksjon av ulike manganlege­ringer i Kvinesdal brukes til produksjon av elektrisk kraft og til oppvarming av vannet i oppdrett av piggvar i nabolokale­t til fabrikken er ett av eksemplene han trekker fram.
 ?? KENNETH ANDRESEN, ?? fylkesdire­ktør for analyse og plan i Agder fylkeskomm­une
KENNETH ANDRESEN, fylkesdire­ktør for analyse og plan i Agder fylkeskomm­une

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway