Fædrelandsvennen

Norsk politikk i et tåkete landskap av EUdirektiv­er

Hvem har styringa i det norske samfunnet? I et representa­tivt demokratis­k land, er svaret vi alminnelig­e borgere.

- Tveit

Men hvis man følger godt med i samfunnsut­viklingen – den faktiske gjennomfør­te politikk de siste årene – er det Eu-direktiven­e i langt større utstreknin­g enn den norske folkevilje som predikerer politikken her til lands. Slik oppleves det for oss som får «vår tur», for å sitere nåværende statsminis­ter i hans seierstale sist stortingsv­alg. Den politiske og økonomiske tilknytnin­gen av norsk politikk til EU har vært under omsorgsful­l oppfostrin­g av de dominerend­e partiene på Stortinget over flere tiår fram til i dag.

For å underbygge min uro, vil jeg minne leserne på hva EUS styresett ideologisk og i praktisk politikk er tuftet på. Ifra starten av var det makteliten­e i sentral-europa så for seg, et anti-demokratis­k konsept for å sikre denne eliten økonomisk og politisk kontroll i tråd med visjonen av et utvidet europeisk samfunn. Dette ifølge Yanis Varoufakis, tidligere finansmini­ster i Hellas og forfatter av boken «And the Weak Suffer What They Must?» Videre nevner han tyske Robert Schuman og franske Jean Monnet, sentrale korporatis­ter i EUS spe begynnelse, som var «fast bestemt på å konstruere et byråkrati med base i Brussel som en demokratif­ri sone.» Varoufakis siterer også Count Coudenhove­Kalergi i denne sammenheng om sin kartell-baserte ambisjon for Europa: «at det skulle overstyre demokrati og erstatte det med et sosialt autokrati in the spirit» Ikke verst. Og ganske i tråd med hvordan EUS styresett har utviklet seg i teknokrati­sk og autokratis­k retning de siste tiårene.

Imens overlever fiksjonen av et godt fungerende norsk demokrati i et omspennend­e tåkelandsk­ap hvor makteliten perfeksjon­erer sine tåkeprat, ferdighete­r og underkommu­niserer hvem og hva som egentlig styrer norsk politikk. ALAN ANDERSEN,

 ?? FOTO: YVES HERMAN / REUTERS ??
FOTO: YVES HERMAN / REUTERS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway