Fædrelandsvennen

Min badstuerfa­ring i Norge, vinteren 2023/24

- MAREN SIVERTSEN

Jeg har denne vinteren reist rundt og testet ut forskjelli­ge badstuer her i SørNorge, og jeg har fått møtt mange folk og fått kulturelle opplevelse­r.

Man kan snakke langt og lenge om forskninge­n på helseforde­ler rundt kaldt vann og badstue, som at blodtrykke­t øker, blodårer trekker seg sammen og de kjemiske stoffene som skilles ut i kroppen. Jeg tror det viktigste å få frem for Ola Nordmann er det sosiale og det samfunnsny­ttige. Kultur, historie, og det vi skaper nå, og gjerne sammen med andre.

I en tid hvor flere og flere isolerer seg, sliter med sosialiser­ing utenfor dataskjerm­en, og flere og flere får psykiske diagnoser, så tror jeg at det er viktig at samfunnet oppmuntrer og legger til rette for forskjelli­ge aktivitete­r som engasjerer mennesker.

Bading og badstu gir en ro i kroppen, samtidig som den gir energi. I en badstu får man møte mange forskjelli­ge mennesker, ha samtaler med folk man kanskje ikke ellers ville truffet. Prate og skape noe inni hodet ditt, mestring. Jeg tror det er bra å komme ut å treffe andre mennesker, og selv om man kanskje ikke treffer dem igjen, så har man skapt ett øyeblikk som hodet husker og det gir mestring til at du kanskje tør og vil gjøre det igjen.

Jeg har møtt mennesker som har ulike grunner og ulike forutsetni­nger for å være tilstede i badstuen akkurat den dagen. Noen har endelig funnet noe de mestrer og det gir dem helseforde­ler som mindre muskelsmer­ter og mental klarhet. Andre har funnet en aktivitet de kan gjøre sammen med ektefellen sin hver søndag og de skaper minner sammen. Noen er der til og med fordi de prøver å gå helt ut av komfortson­en sin og å finne noe som kan gi dem livsgnist og mindre angst. Noen drar til og med og bader og tar badstu hver dag før/etter jobb for å roe tankene før/etter en lang dag på kontoret.

Det finnes mange historier og det finnes mange fordeler jeg kan ramse opp, men den viktigste tingen er «deg selv». Den beste forskninge­n på egen kropp og sinn gjør man selv, utforske og utfordre seg selv. Prøve noe nytt og ha et åpent sinn. Ønske om å finne noe, noen, eller det som kan gi deg lysglimt i hverdagen.

Jeg har vært helårsbade­r i mange år, og lært mye om meg selv og andre. Jeg vil virkelig anbefale kaldtvanns­bading, året rundt. I tillegg er badstu gjerne en vei inn for mange, å tørre å sette seg ut i det kalde vannet for så å gå inn i varmen etterpå. Latter, moro, endorfiner, adrenalin og avslapping, kan være verdt et forsøk?

Tusen takk til alle samarbeid! Det har hjulpet meg til mange flotte opplevelse­r!

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB ??
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway