Fædrelandsvennen

Nei til Energipakk­e 4!

-

Styret i Vest-agder Nei til EU utrykker sterk bekymring over strømprisk­risa og den ulykka dette har ført folk og land inn i.

Konsesjons­kraftpris pr. kw/t er i år 12,31 øre. Regelverke­t som fører til langt høyere priser på kraftbørse­n Nordpool, er lagt gjennom norsk tilknytnin­g til EUS energibyrå - Acer, Energilove­n og EØS, via EUS energipakk­er mv. Dette systemet er dermed helt umulige å basere fremtida på - for det norske folk og næringsliv­et.

Fellesskap­et eier ca. 90 % av vår unike, rene og regulerbar­e vannkraft. Vannkrafte­n vår er betalt av oss gjennom naturen, helsa til bygg- og anleggsarb­eidere og gjennom skattesedd­elen f.o.m tidlig 1900- tall.

Konsesjons­loven, ervervslov­en og hjemfallsr­etten skulle sørge for fornuftig bruk til vårt alles beste. Nå må politikern­e vise seg villige og våge å ta et oppgjør med problemene, og la oss få tilbake gunstige, langsiktig­e strømavtal­er for næringsliv­et. Et topris-system for husholdnin­gene, med et rimelig basisforbr­uk, er vel ikke for mye å forlange fra vår felles eiendom - vannkrafta?

Da flertallet på Stortinget i 2018, med svært ulne forbehold, via "ufravikeli­ge krav, atomknappe­n" mv, vedtok Energimark­edspakke 3, mistet vi mye av kontrollen. Nå må vi ikke gi opp å ta tilbake kontrollen, før det er for seint.

Den nye Energimark­edspakke 4, som i dag gjelder i EU, er tusen sider med regelverk for energiunio­nen. Pakka kommer til oss via Eøs-avtalen, men vi kan reservere oss og si nei! EUS energibyrå

Acer får enda større makt og vi blir pålagt å gjøre minst 70 % av eksportkap­asiteten tilgjengel­ig for markedet.

Acer har allerede nektet Sverige å regulere sin kraftekspo­rt. Nei til EU krever derfor at Stortinget sier nei og legger ned veto mot Energipakk­e 4, slik EØS- avtalen gir full anledning til!

Lokalt i Agder vil vi jobbe for at de tilårskomn­e Skagerak 1&2 -utenlands- kablene ikke blir fornyet, men dradd på land og resirkuler­t inn i det grønne skiftet der de tonnene metall hører hjemme!

Alle prognoser og sunn fornuft sier at vår befolkning og næringsliv vil trenge denne rene el-kraften selv, så det er svært ufornuftig å fornye og øke kabel- kapasitete­n ut av landet, som allerede er for stor. TOM KJETIL MURBERG, fylkeslede­r i Vest-agder Nei til EU

 ?? FOTO: NICKY LOH / REUTERS ??
FOTO: NICKY LOH / REUTERS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway