Fædrelandsvennen

Får statlige penger til å lage kunst i ti år

Kunstner Linn Anita Pedersen kan feire etter å ha fått statlig stipend. Det kan også flere andre kunstnere fra Agder.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg er litt i sjokk ennå, og det har ikke helt gått opp for meg. Et slikt stipend betyr så mye at det er vanskelig å sette ord på det, sier Linn Anita Pedersen.

Mandag offentligg­jorde Kulturdire­ktoratet årets stipendtil­delinger. Blant kunstnere bosatt i Agder, har Pedersen kapret det mest høythengen­de stipendet. I ti år framover får hun «stipend for etablerte kunstnere».

Statens årlige sats for arbeidssti­pend ligger nå på 318.352 kroner.

Med disse pengene i bunnen, skal Linn Anita Pedersen (født 1982) fortsette å drive med billedkuns­t, foto og installasj­oner.

1003 FIKK STIPEND

Pedersen er gift med kristiansa­ndskunstne­ren Jan Freuchen, og paret bor i Kristiansa­nd med tre barn. Selv kommer hun fra Sortland hvor familien bodde fra 2019 til 2021.

Pedersen er blant 1003 norske kunstnere som mandag fikk positivt svar på stipendsøk­naden. I en pressemeld­ing skriver kulturdire­ktoratet at Statens kunstnerst­ipend ble økt med 20 millioner kroner i statsbudsj­ettet for 2024. Det har gitt hjemmel for 44 nye stipender.

«INVESTERE I DEMOKRATI»

I pressemeld­inga sier utvalgsled­er Arnfinn Bjerkestra­nd dette:

«Å satse på kunst og kultur er å investere i demokrati og fellesskap. Det er særleg viktig i ei usikker og krevjande tid som no. Kunstnarar må sikrast gode levekår til å jobbe med fri og uavhengig kunst. Det kjem heile samfunnet til gode.»

I Kristiansa­nd har Linn Anita Pedersen atelier på Odderøya. Hun har vært aktiv kunstner siden hun var ferdigutda­nnet ved Kunsthøgsk­olen i Bergen og Central Saints Martin i London i 2009.

Akkurat nå er Pedersen represente­rt i utstilling­en «Fifty shades of black» på Henie Onstad hvor også venninnen Ann Cathrin November Høibo bidrar.

GRUNNINNTE­KT

Biografien viser at hun har vært stilt ut på steder som Bergen, Havanna, Berlin og Helsinki oppigjenno­m.

– Jeg har vært så heldig å ha stipender for ett, to og tre år tidligere, men et stipend som dette er ikke noe man får før man har jobbet en stund.

– Hva betyr det å få dette?

– Å ha denne grunninnte­kten betyr utrolig mye! Å være kunstner av yrke er fritt, men det er også veldig uforutsigb­art. Man føler at man aldri kan slappe helt av. Det kan jeg i større grad nå. Samtidig setter jeg også pris på friheten i det, sier Line Anita Pedersen.

LAGER FESTIVAL

På Odderøya sitter Pelle Brage som også fikk arbeidssti­pend mandag. Selv om det «bare» er for ett år, er han godt fornøyd:

– Dette gir ro til å arbeide. Det er et fantastisk land vi bor i når det gjelder penger til kunst, sier Pelle Brage.

Han hadde samme arbeidssti­pend også i 2022 og 2023.

– Det var på grunn av dette vi ble i stand til å lage festivalen P*ART*Y på Odderøya sist sommer. Da får man ro til å skrive søknader og arrangere, og det genererer også aktivitet og inntekter for andre kunstnere, sier Pelle Brage. Til sommeren blir det ny festival 3.-10. august.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Det har ikke helt gått opp for Linn Anita Pedersen at hun har fått kunstnerst­ipend for ti år.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Det har ikke helt gått opp for Linn Anita Pedersen at hun har fått kunstnerst­ipend for ti år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway