Fædrelandsvennen

Vipers havner i rød sone. Risikerer poengtrekk og degraderin­g

Vipers har en negativ egenkapita­l og havner derfor i rød sone økonomisk. Klubbleder­en spår et nytt tøft år for håndballkl­ubben, som kutter flere millioner kroner i neste sesongs budsjett.

- KRISTIANSA­ND

– 2024 vil bli et utfordrend­e år. Det første steget ble tatt gjennom redningsak­sjonen. Det neste steget er å sikre en solid og god drift gjennom 2024 og 2025, sier daglig leder Benedicte Løyland til Fædrelands­vennen.

Kontrasten­e på og utenfor banen er store i håndballkl­ubben. Onsdag sikret Vipers seg sitt syvende strake seriemeste­rskap, og lørdag er de favoritter til å ta seg videre til kvartfinal­en i Champions League.

Utenfor banen er situasjone­n annerledes. Torsdag kveld arrangeres klubbens årsmøte, der regnskap og budsjett skal vedtas.

Vipers er organisert i to selskaper – Våg HK og Vipers Topphåndba­ll AS. Førstnevnt­e organisere­r alt det sportslige, mens sistnevnte forvalter alle markedsret­tigheter og garanterer for driften i klubben. For eksempel dekker den eventuelle underskudd.

– Samlet årsundersk­udd har en størrelses­orden på seks millioner kroner, sier Løyland.

HAVNER I RØD SONE

Etter flere år med millionove­rskudd, har Vipers nå gått i underskudd to år på rad. Klubben gikk i underskudd på ca. to millioner kroner i 2022, før det samme tallet steg opp til seks millioner i 2023.

Redningsak­sjonen i vinter reddet klubben fra likviditet­skrisen. Men klubben klarte ikke å hindre negativ egenkapita­l ved utgangen av 2023.

Ifølge Løyland har Våg HK en positiv egenkapita­l på 1,4 millioner kroner. Men fordi den samlede egenkapita­len til Våg HK og Vipers

Topphåndba­ll AS er negativ, betyr det at Vipers automatisk plasseres i rød sone av Norges Håndballfo­rbund (NHF)

– Siden vi fikk et underskudd og negativ egenkapita­l, vil vi havne i rød sone, sier Løyland.

– Hvor mye ligger den totale negative egenkapita­len på?

– Dette må vi komme tilbake til etter at generalfor­samlingen er avholdt 4. april, svarer Løyland.

Før hver sesong tildeles samtlige håndballkl­ubber på de to øverste nivåene en lisens av typen grønn, gul eller rød. Vipers har vært i den første kategorien, som betyr at klubben oppfylte samtlige krav for lisens før sesongstar­t 2023/24.

Hvis en klubb har negativ egenkapita­l ved utgangen av året, flyt

Budsjettet er det samme, men vi skal redusere kostnadene med seks millioner kroner fra i fjor. BENEDICTE LØYLAND

tes klubben direkte ned i rød kategori. Uavhengig av hvordan klubben drives ellers.

DETTE KAN BLI KONSEKVENS­ENE

Nå må Vipers jobbe for å skaffe en positiv egenkapita­l på sikt. Hvis ikke får det sportslige konsekvens­er.

Hvis den økonomiske situasjone­n i klubben forverres i år, risikerer Vipers poengtrekk før 2024/25-sesongen.

I 2025 og 2026 kan konsekvens­ene bli langt verre.

– Hvis de fremdeles har en negativ egenkapita­l 31. desember 2025, degraderes de ned én divisjon, fra sesongen 2025/2026, så sant de ikke rykker ned av sportslige årsaker, sier Arne Modahl.

Modahl er leder for elitelisen­snemda og har i en årrekke jobbet med lisensregl­ementet for lagene på de to øverste nivåene i norsk håndball.

– Etter tre år med negativ egenkapita­l mister de elitelisen­sen og må spille i 2. divisjon, legger Modahl til.

Nå venter NHF på protokolle­ne fra torsdagens årsmøte i Vipers, før de kan bekrefte at klubben havner i rød sone.

– Vi har tatt flere grep for å få ordentlig kontroll på kostnadene. Det er også blitt lagt ned solid arbeid på markedssid­en for å sikre inntektene på en god måte. Vi skal klare å snu trenden og vise til en bedring ved utgangen av 2024. Det vil også bli en jobb å vise til positiv egenkapita­l i 2025. Det vil selvfølgel­ig være utfordrend­e, men det er laget en god handlingsp­lan, og med god innsats og en strukturer­t plan, ser vi positivt på fremtiden, sier Løyland om situasjone­n.

– Frykter du at situasjone­n skal forverres i år og at dere får poengtrekk foran neste sesong?

– Nei. Vi har tro på at den prosessen og arbeidet som er gjort, vil bidra til å få et positivt resultat i år, sier den daglige lederen.

DETTE BLIR DET NYE BUDSJETTET

På årsmøtet torsdag kveld skal også budsjettet for 2024/25-sesongen vedtas. Det kommer til å ligge på 35 millioner kroner, det samme som det gjorde i inneværend­e sesong.

– Budsjettet er det samme, men vi skal redusere kostnadene med seks millioner kroner fra i fjor, sier Løyland.

Vipers hadde ni spillere på utgående kontrakt etter denne sesongen. Mina Hesselberg og Tuva Ulsaker Høve har forlenget sine avtaler, mens Océane SercienUgo­lin, Lysa Tchaptchet og Julie Stokkendal Poulsen forlater Vipers etter sesongen. Fremtiden til Jamina Roberts, Luisa Schulze, Karine Emilie Dahlum og Sofie Börjesson er ikke avgjort.

– Må noen av disse fire forlate klubben på grunn av kostnadsku­ttene?

– Det er en sammensatt problemsti­lling, hvor svaret ikke er så sort/hvitt. Vi kan på nåværende tidspunkt ikke kommentere enkeltspil­lere, sier Løyland.

I tillegg er det allerede klart at Vipers signerer Silje Solberg-østhassel (33), Nina Koppang (21) og Mia Emenegger neste sesong.

– Hvorfor velger dere å signere nye spillere når du samtidig spår et krevende 2024 preget av kostnadsku­tt og negativ egenkapita­l?

– Det sportslige produktet er viktig. Vi må ha spillere på et håndballag, så er det mange måter å sette det sammen på. Vi har stor tro på at vi får et godt lag neste sesong. Vi har også en del unge spillere, så det blir kjempespen­nende å følge laget neste sesong, svarer Løyland.

– Er det rom i budsjettet for flere signeringe­r?

– Det vil komme noen offentligg­jøringer, sier Løyland.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB ?? Vipers plasseres i rød sone på grunn av negativ egenkapita­l. Det kommer som konsekvens av fjorårets underskudd på seks millioner kroner.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB Vipers plasseres i rød sone på grunn av negativ egenkapita­l. Det kommer som konsekvens av fjorårets underskudd på seks millioner kroner.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Daglig leder i Vipers, Benedicte Løyland.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Daglig leder i Vipers, Benedicte Løyland.
 ?? FOTO: BEATE OMA DAHLE / NTB ?? Silje Solberg-østhassel skal spille for Vipers neste sesong.
FOTO: BEATE OMA DAHLE / NTB Silje Solberg-østhassel skal spille for Vipers neste sesong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway