Fædrelandsvennen

Ønsket banen klar til påske – drøyer til mai

Kunstgress­banen på Presteheia skulle vært spilleklar i vår, men er per nå kun en byggeplass. Det rammer nærmere 90 lag.

- KRISTIANSA­ND TEKST: PATRICK TOTH

Store steiner, grushauger og gravemaski­ner står på fotballban­en til IK Gimletroll på Presteheia for øyeblikket. Her er det ingen som kan spille fotball på en god stund. Det gamle kunstgress­et som har vært der i 20 år er borte. I fjor ble det bestemt at det skulle byttes ut. Det er daglig leder i IK Gimletroll Tyge Carlsen glad for.

– Det blir selvfølgel­ig deilig å få på plass et nytt kunstgress, det gamle vi hadde var godt brukt og slitt. Det har nesten vært flaut å ha kamper og klubber på besøk her, forteller Carlsen til Fædrelands­vennen om det gamle gresset.

Etter planen skulle det nye kunstgress­et være på plass til rundt påske da fotballses­ongen allerede har vært godt i gang. Men i skrivende stund ser det ikke ut til at banen blir spilleklar før juni, ifølge Carlsen.

– Det som skjer når de graver og tar av det gamle dekket, er at det er litt mer under enn det de hadde tenkt. Det må gjøres litt mer

grunnarbei­d for at det skal bli bra, er Carlsens forklaring til hva som har forsinket byggingen.

MANGE HUNDRE UTEN BANE

Kunstgress­banen på Presteheia er hovedbanen til IK Gimletroll. Det er vanligvis flere hundre barn, ungdommer og voksne som bruker banen hver dag.

Men Carlsen kan fortelle at de jobber med midlertidi­ge løsninger.

– Nå er det sånn at den sportslige lederen vår er i dialog med idrettseta­ten, andre klubber og de som fordeler treningsti­der. For øyeblikket låner vi baner av andre klubber, opplyser Carlsen før han fortsetter:

– Vi har jo meldt på nesten 90 lag til seriesyste­met, så det var dårlig kapasitet fra før. Vi har benyttet oss av andre baner tidligere også.

Det er rundt 1000 fotballspi­llere totalt dette går ut over, men IK Gimletroll har vært forberedt på dette en stund.

– Med klubbens eneste 11'er-bane går det ut over rimelig mange, men vi prøver å løse det selv om det ikke er optimalt, sier Carlsen.

I tillegg til utskiftnin­gen av det gamle kunstgress­et var det planlagt å bygge en helt ny 9'er-bane ved siden av 11'er-banen.

– Per i dag er prosessen med 9'er-banen stoppet fordi vi fikk avslag fra Opplysning­svesenets fond mot å starte arbeidet der, sier Carslen.

UTFORDRING­ER MED BANEN

Idrettssje­f i Kristiansa­nd kommune Christian Jørgensen sier at kommunens mål var å få banen spilleklar til 1. mai.

– Dessverre klarer vi ikke det. Jeg vil tippe banen blir klar en gang i løpet av mai. Gimletroll har ønsket at den skal være klar til påske, men det vet vi at vi ikke rekker. Da må det spilles kamper i en steinfylli­ng, sier Jørgensen til Fædrelands­vennen, med et glimt i øyet.

Jørgensen forklarer at de blant annet har noen utfordring­er med massene under det gamle kunstgress­et.

– Den ene årsaken er at grunnen inneholder mer finstoffer enn først antatt. Dette igjen gjør at vi må grave vekk større mengder finmasse og så erstatte dette med grovere masser. Alt dette for at dreneringe­n skal bli perfekt, opplyser Jørgensen.

Kommunen startet opp arbeidet med anlegget i januar. Men grunnet det dårlige været som var i januar fikk arbeidene en stopp. Det hjalp heller ikke at grunnen under banen var helt annet enn de hadde håpet på.

– De fleste kunstgress­banene våre er lagt direkte oppå en gammel grusbane, men ikke på Presteheia. Her har det ikke vært grusbane tidligere. Likevel var grunnen mye «tettere». Et lite mysterium, rett og slett. I tillegg har valg av kunstgress­leverandør tatt noe lengre tid en først antatt, forklarer idrettssje­fen.

Verken Tyge Carlsen eller Christian Jørgensen kan svare nøyaktig på hvilke type kunstgress som skal bli lagt.

– Nei, det kan jeg ikke gå ut med, da avtalen og disse detaljene med leverandør ikke er på plass. Men det blir biologisk innfyll, om vi går for kunstgress med innfyll, understrek­er Jørgensen.

Jørgensen kan fortelle at totalkostn­aden for banen blir litt høyere enn først antatt, men at de holder seg innenfor budsjettra­mmen. Jørgensen anslår at banen vil koste et sted mellom 10 og 12 millioner kroner.

 ?? FOTO: PATRICK TOTH ?? Tyge Carlsen er glad for at man endelig bytter kunstgress­et på Presteheia, selv om arbeidet er forsinket.
FOTO: PATRICK TOTH Tyge Carlsen er glad for at man endelig bytter kunstgress­et på Presteheia, selv om arbeidet er forsinket.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Christian Jørgensen er idrettssje­f i Kristiansa­nd kommune.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Christian Jørgensen er idrettssje­f i Kristiansa­nd kommune.
 ?? FOTO: PATRICK TOTH ?? Slik så banen på Presteheia ut tirsdag formiddag.
FOTO: PATRICK TOTH Slik så banen på Presteheia ut tirsdag formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway