Fædrelandsvennen

Advarer mot omreisende håndverker­e

A-krimsenter­et advarer mot håndverker­e som ringer på døra for å tilby tjenester.

- EIRIN MARGRETHE FIDJE

Resultatet kan ifølge A-krim bli at man sitter igjen med halvferdig­e prosjekter og regninger på flere hundre tusen kroner, og at man utilsiktet bidrar til å støtte arbeidsliv­skriminali­tet.

Det melder A-krimsenter­et, som består av Politiet, Arbeidstil­synet, Nav og Skatteetat­en, i en pressemeld­ing.

– Håndverker­ne kan virke både sympatiske og tillitsvek­kende, men er det viktig å være klar over at dette sannsynlig­vis er useriøse og ufaglærte aktører som bevisst unndrar skatt og avgift og utnytter arbeidstak­ere, sier senterlede­r Øyvind Lorentzen på A-krimsenter­et i Agder i pressemeld­ingen.

– GJERNE FORSKUDD

De melder at både boligeiere og sameier hvert år oppsøkes av useriøse håndverker­e. De tilbyr ofte en bred portefølje, og tar gjerne imot forskuddsb­etaling. Etatene frykter at privatpers­oner skal bli lurt inn i kostbare avtaler.

En gjenganger er at prosjekter som gjerne starter i det små, utvikler seg til å bli mer omfattende – og kostbare.

– Så snart de har satt i gang med jobben, oppdager de plutselig andre alvorlige «feil» som de sterkt oppfordrer deg til å utbedre, sier Lorentzen.

PRAT MED DE ELDRE

Han oppfordrer folk til å prate med foreldre og besteforel­dre om risikoen ved å inngå avtaler med oppsøkende håndverker­e. Eldre mennesker i eneboliger er ifølge A-krimsenter­et ekstra utsatt.

– Du risikerer ikke bare dårlig håndverk, men kan også uforvarend­e bidra til å støtte arbeidsliv­skriminali­tet. Her er det rett å slett best å takke høflig nei, sier Lorentzen.

A- krimsenter­et har flere sjekkpunkt­er boligeiere bør gå gjennom før de inngår en skriftlig avtale med håndverker­e (se faktaboks).

De ber også om tips dersom man observerer oppsøkende håndverker­e i eget nabolag.

 ?? ARKIVFOTO FOTO: ?? Øyvind Lorentzen leder A-krimsenter­et i Agder.
ARKIVFOTO FOTO: Øyvind Lorentzen leder A-krimsenter­et i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway