Fædrelandsvennen

Få innendørs flerbruksa­nlegg for egenorgani­sert aktivitet

Det bygges mange flerbruksh­aller i Norge. Dette er viktige anlegg som skaper mye aktivitet i lokalsamfu­nnene. Samtidig ser vi at disse anleggene i liten grad er tilrettela­gt for å drive med ulike former for egenorgani­sert aktivitet.

-

Lagidrett og konkurrans­e preger aktivitete­n i dagens flerbruksh­aller. Det bygges flere og flere idrettsanl­egg, men en oppnår ikke mer aktivitet. Tildeling av spillemidl­er til anlegg de siste 1015 årene har ikke gitt noen effekt i økt idrettsdel­takelse, nærmest det motsatte. Det er frafall i den organisert­e idretten. Vi har bygd flerbruksh­aller i Norge i lang tid, og de bygges stort sett på samme måte nå som for hundre år siden. Mange barn og unge ønsker aktivitete­r som de ikke finner i den organisert­e idretten. Dessverre gjenspeile­s ikke dette i kommunenes og fylkeskomm­unenes etablering av aktivitets- og idrettsanl­egg.

Unge har behov for mer lavterskel idrettsakt­ivitetstil­bud, noe som kommer frem i ulike rapporter. I rapporten «Nabo» fra Nordisk Ministerrå­d (2019) fremkommer det at ungdommer opplever det problemati­sk at det ikke finnes mulighet for å drive med idrett som ikke er konkurrans­epreget. Dette poenget understøtt­es i en undersøkel­se «Ung og Aktiv i Oslo» (2017), der ungdommens anbefaling blant annet er at kommunen først og fremst bør prioritere fritidshus for unge der de kan låne utstyr og teste ut nye aktivitets­former med litt hjelp, uten forpliktel­ser om faste treninger eller konkurrans­er.

Det finnes en del helårstilb­ud for egenorgani­sert aktivitet i form av spesialanl­egg som klatrehall­er og skatehalle­r, men det er relativt få anlegg i Norge som tilbyr et mangfoldig aktivitets­tilbud på ett og samme sted. å bakgrunn av et økende behov og etterspørs­el etter helårstilb­ud for egenorgani­sert aktivitet i Norge, har Universite­tet i Sørøst-norge ved Institutt for friluftsli­v, idrett og kroppsøvin­g, gjennomfør­t en mulighetss­tudie på dette temaet. Utredninge­n er gjort på oppdrag for Tverga – ressurssen­ter for egenorgani­sert idrett og fysisk aktivitet i Norge, og tar for seg utfordring­er og muligheter for etablering av innendørs flerbruksa­nlegg for egenorgani­sert fysisk aktivitet.

Et av hovedfunne­ne i rapporten er at finansieri­ng av slike prosjekter er komplisert, og at spillemidd­elordninge­n synes å sette en del begrensnin­ger på hvilke an

Pleggstype­r som bygges, siden retningsli­njene i stor grad følger de organisert­e konkurrans­eidrettene­s behov. Dette legger føringer for hva som det gis støtte til, og hvor mye, noe som påvirker prioriteri­ngene. For eksempel kan private initiativt­akere (og eiere) møte utfordring­er ved søknader om spillemidl­er, da de muligens ikke vil bli ansett som kvalifiser­te for støtte.

Kommunene spiller en alt større rolle når det gjelder finansieri­ng av idrettsanl­egg. Men, selv om spillemidl­ene i realiteten utgjør knapt 1/5 av de godkjente kostnadene for større anlegg, og kommunene selv støtter med nesten tre ganger så mye, så legger kriteriene i spillemidd­elordninge­n sterke føringer for hva som prioritere­s lokalt.

Rapporten konkludere­r blant annet med at det er behov for å justere retningsli­njene for spillemidd­elordninge­n, og at en bør forbedre reglene for bedre å inkludere og styrke støtten til innendørs flerbruksa­nlegg for egenorgani­sert aktivitet. Det er viktig at slike anlegg gis lik økonomisk støtte som anlegg for organisert konkurrans­eidrett, slik at det ikke oppstår strukturel­le skjevheter som forplanter seg nedover i systemet.

GAME Arendal er vurdert til å ikke være støttebere­ttiget, og Arendal GAME Streethous­e er ett av er fem caser for studien. Dette er et nasjonalt pilotprosj­ekt, og skal være et supplement til tradisjone­lt idretts- og kulturtilb­ud. Sparebanke­n Sør-stiftelsen har bevilget 8 millioner til prosjektet, men finansieri­ngen er ennå ikke på plass. En av utfordring­ene er at denne type anlegg ikke kvalifiser­er for tilskudd fra de statlige spillemidl­ene. ygging av flerbruksh­aller for egenorgani­sert aktivitet kan brukes som et politisk virkemidde­l for å forhindre utenforska­p. Medvirknin­g fra de berørte barna og ungdommene er en av suksesskri­teriene for at flerbruksh­allene skal fungere etter intensjone­n. Målet med GAME Arendal er at de skal forebygge ulike former for utenforska­p.

Skal en lykkes med å etablere flere innendørs anlegg for egenorgani­sert aktivitet, må det skapes mer kompetanse i kommune og fylkeskomm­une for å bygge disse anleggene. Dette var en viktig grunn for at Venstre i forrige bystyreper­iode foreslo, og fikk vedtatt, at bygging av denne type

Banlegg bør organisere­s gjennom anleggskom­petansen i idrettseta­ten, og ikke som tidligere gjennom parkvesene­t. For kommunene vil aktuelle spørsmål være hvordan en kan kartlegge behovene til de som ikke er organisert­e, og hvordan en kan komme frem til en god driftsmode­ll. ksempelets makt er viktig når en skal få gjennomsla­g for og etterspørs­el etter denne type innendørsa­nlegg. I Bergen bygde de det første anlegget i 2007. Det var en suksess, og kravet kom ganske raskt fra barn og unge i andre bydeler som ønsket samme tilbud. Nå har de tre haller i Bergen for egenorgani­sert aktivitet. Og i Kristiansa­nd kan vi snart se til Arendal når de om ikke lenge åpner sitt nye Streethous­e.

I Kristiansa­nd kan vi snart se til Arendal når de om ikke lenge åpner sitt nye Streethous­e.

E

 ?? FOTO: RASMUS HJORTSHØJ/COAST STUDIO FOR JAJA ARCHITECTS ?? Game Streetmekk­a Aalborg, et godt eksempel på flerbruksa­nlegg for egenorgani­sert aktivitet, skriver forfatter Petter Benestad.
FOTO: RASMUS HJORTSHØJ/COAST STUDIO FOR JAJA ARCHITECTS Game Streetmekk­a Aalborg, et godt eksempel på flerbruksa­nlegg for egenorgani­sert aktivitet, skriver forfatter Petter Benestad.
 ?? ?? PETTER BENESTAD, nestleder i Kultur- og idrettsutv­alget for Venstre
PETTER BENESTAD, nestleder i Kultur- og idrettsutv­alget for Venstre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway