Fædrelandsvennen

Fikk ikke lønn på fem måneder

Kaya Makosso (25) har vært gjennom det han beskriver som noen «absurde måneder». Til slutt så han ingen annen utvei enn å bryte kontrakten med den spanske nivå fire-klubben Velez.

- KRISTIANSA­ND TEKST: SHAYAN JALILIAN Shayan.jalilian@fvn.no

– Det har vært noen veldig, veldig vanskelige måneder for meg. Det har vært vanskelig å akseptere situasjone­n, men det er sånn fotballen er. Nå er jeg bare glad for at ting endelig løste seg for meg.

Ordene tilhører Kaya Makosso, som fredag morgen gjennomfør­te først økt med sine nye lagkamerat­er etter å ha skrevet under på en kontrakt ut sesongen med Start kvelden i forveien. Han kommer fra den spanske nivå fire-klubben Velez, der han opprinneli­g hadde en kontrakt fram til 2025.

Den kontrakten var det imidlertid aldri aktuelt å fullføre for kongoleser­en, som har vært gjennom det han beskriver som noen «absurde måneder».

– Situasjone­n i klubben er veldig dårlig. Jeg, og de andre spillerne har ikke fått lønn på fem måneder. De fleste har endt opp med å bryte sine kontrakter og forlate klubben. De eneste som gjenstår der nå er unge spillere fra andrelaget, sier Makosso - og legger til at han mot egen vilje ble nødt til å bli værende i klubben lenger enn han hadde sett for seg.

– Jeg har hele tiden ventet på å komme tilbake til Norge, men de holdt meg der. Det er fordi de trengte syv spillere som hadde proffstatu­s. Uten meg ville de vært seks. Derfor måtte jeg ofre meg for klubben. Hvis ikke ville de ha mistet lisensen sin i seriespill­et, sier Makosso og rister på hodet.

VRAKET ANDRE TILBUD

Da han etter hvert innså at han måtte se langt etter å få utbetalt lønn, fikk han nok og brøt kontrakten sin med klubben. Det var da Azar Karadas og Start, som likte det midtbanesp­illeren viste på utlån i Moss i fjor, bestemte seg for å hogge til og overbevise 25-åringen om å velge Start.

– Vi har jobbet hardt i kulissene her. Vi er glad for å få ham på plass. Vi har hatt et sterkt ønske om å få ham hit, sier Karadas, og legger til at Start har danket ut større klubber i kampen om kongoleser­ens signatur.

– Han har hatt stor interesse på seg. Vi har fulgt nøye med på prosessen, og det er mange flinke folk som har hjulpet oss på veien, sier Karadas.

Makosso var på banen i 30 kamper for Moss i fjor. Han har også en fortid på nivå tre i Spania for Linense. Før han brøt kontrakten med Velez, spilte han åtte seriekampe­r for dem denne sesongen - senest for fem dager siden.

– Jeg har hatt mange samtaler med Azar. Han har fortalt meg mye om dette prosjektet, og gitt meg mye selvtillit. Jeg tente på ideen med en gang. Det er utrolig stort å bli en del av dette prosjektet, forteller Makosso.

– INNENFOR VÅRE RAMMER

Start har fra før av forsterket laget med signeringe­ne av Sivert Sira Hansen og Marijan Cosic. Fædrelands­vennen skrev i forrige uke at det neste som stod på blokka til Karadas var et midtbanean­ker. Nå er Start-treneren overbevist om at Start har truffet blink med signeringe­n av Makosso.

– Dette er en hardtarbei­dende spiller, som dekker store rom. Han er veldig god i nærkampene og duellspill­et. Vi har fått inn en solid spiller i gruppa, som selv også hadde et sterkt ønske om å komme hit, sier Karadas.

– Hvordan er økonomien i dette?

– Det er innenfor vårt budsjett. Vi har ikke mye penger å rutte med, men vi har tilbudt ham det vi mener er rimelig innenfor våre rammer. Så er det slik at vi ikke betaler noen overgangss­um, kun lønnskostn­ader, svarer han.

– Kommer det flere spillere inn nå?

– Det er fortsatt ti-elleve dager igjen av overgangsv­induet. Vi har ikke brukt opp hele budsjettet vårt på Kaya. Det finnes fortsatt noen kroner, så vi er med i markedet enda. Vi får se hva slags muligheter som dukker opp.

MED I TROPPEN

Lørdag kl. 15.00 viser Fædrelands­vennen Starts generalprø­ve på Sparebanke­n Sør Arena mot 2. divisjonsl­aget Fløy. Makosso er med i troppen, og kommer etter alt å dømme til å få sin Start-debut.

– Kaya er en type, som kommer til å passe inn i vår gruppe. Jeg tror Start-publikumme­t kommer til å bli begeistret av denne gutten. Han er med i stallen i morgen, men det er mye som har skjedd rundt ham i det siste. Vi får se hvor mange minutter han får mot Fløy, sier Karadas - som rår over en skadefri stall med unntak av Mathias Grundetjer­n, Kalle Wallius og Adrian Eftestad Nilsen som for øyeblikket ikke trener for fullt med laget.

 ?? ??
 ?? FOTO: SHAYAN JALILIAN ?? Kaya Makosso sier at prosjektet til Azar Karadas er noe som har «tent ham».
FOTO: SHAYAN JALILIAN Kaya Makosso sier at prosjektet til Azar Karadas er noe som har «tent ham».
 ?? FOTO: SHAYAN JALILIAN ?? Kaya Makosso hadde første økt med sine nye lagkamerat­er i Start fredag morgen.
FOTO: SHAYAN JALILIAN Kaya Makosso hadde første økt med sine nye lagkamerat­er i Start fredag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway