Fædrelandsvennen

Her gir de bort livsverket

Jan Henrik Munksgaard, Inger Johanne Mæsel og Knut Mæsel gir bort hele arkivet til Rusletur-bøkene. Nå skal det brukes i skoleverke­t.

- KRISTIANSA­ND

–Dette er som å gi fra seg 194 barn, sier Inger Johanne Mæsel (80). Hun og mannen Knut Mæsel (79) ser på at en veggreol med 194 ringpermer bæres ned fra 4. etasje i Solbygg.

– Vi har ryddet og sortert alt ferdig. Alle de 50.000 bildene er merket med hvem som har gitt dem. Dette tilhører byen, sier Inger Johanne Mæsel.

Sammen med Jan Henrik Munksgaard har ekteparet hatt suksess med 20 lokalhisto­riske bøker i Rusletur-serien. Den første kom i 2002 og handlet om Nedre Lund og Lahelle. Siden gikk det slag i slag med Odderøya og Kvadrature­n, før det høsten 2022 ebbet ut med den tredje boka om Grim.

GIR VEKK ALT

Nå gir de pensjonert­e lærerne bort alt det innsamlede materialet til Kristiansa­nd kommune, slik at det kan brukes i undervisni­ng. Vest-agder-museet tar oppgaven med å oppbevare og forvalte materialet.

– Her er et ferdig opplegg for grunnskole­n 1.–10. klasse. Alt materialet blir tilgjengel­ig for alle lærerne i kommunen, sier Inger Johanne Mæsel.

Torsdag ble hele sulamitten hentet med varebil og kjørt til museets magasin. Det vil si: Først skal alt rutinemess­ig fryses ned for å være sikker på at ikke eventuelle skjeggkre eller annet utøy blir med inn i magasinene.

BÆRING I TRAPPA

– Sammen med museet skal vi utarbeide en måte å presentere dette digitalt for skolene, sier John Einar Kvam fra oppvekstet­aten. Han leder prosessen fra kommunens side, og sparer seg heller ikke for bærejobben.

Konservato­r Tonje Tjøtta og registrato­r Øystein Henriksen fra Vest-agder-museet er de to andre utsendte tradisjons­bærerne denne formiddage­n.

– Dette er byens historie fortalt gjennom kristiansa­nderne. Det tilhører al

v le de 1000–1500 menneskene som har bidratt med informasjo­n, sier Inger Johanne Mæsel.

BØKER OM KRIG

Den øverste hylla i reolen vil de imidlertid ennå ikke gi fra seg, for der står alt materialet om 2. verdenskri­g.

Hensikten har vært å gi det ut som enkeltbøke­r om hvert krigsår i Kristiansa­nd i samarbeid med Johnny Haugen, Norman Liene og Bjørn Furuborg. Foreløpig har bare en av bøkene kommet ut. Økonomi har satt en stopper for resten.

Overdragel­sen av det historiske materialet er sanksjoner­t fra høyeste hold i kommunen.

23. oktober var Mæsel & co i formannska­pssalen og signerte avtale med Kristiansa­nd kommune i ordføreren­s egen høye person.

UNG ORDFØRET TAKKET

Ordfører Mathias Bernander (H) sa:

– Som ung ordfører er det fint å lene seg på det som var før. Skal du forstå tidene du lever i, må du forstå historien og hvor du kommer fra. Vi skal forvalte gaven med omhu og få satt dette ut i livet. På vegne av Kristiansa­nd sier jeg tusen takk. Oppvekstsj­ef Kristin Eidet Robstad sa: – At barna i Kristiansa­nd i generasjon­er framover kan vite hvor de kommer fra er utrolig viktig. Dette er en unik type historiefo­rtelling. Takk for alle timene dere har brukt på å gjøre denne jobben.

NEDRENT AV BIDRAG

Det har ofte vært vanskelig for folkeminne­samlerne å gå i fred gjennom Markens.

– Vi har møtt folk på gata som har hatt to bilder i en konvolutt og sagt, dere får se hva dere kan bruke det til, sier Inger Johanne.

Og bøkene har blitt elsket av kristiansa­nderne. For mange var årets rusleturbo­k et fast innslag under juletreet, kanskje særlig som gave til seniorgene­rasjonene.

KJÆRLIGHET­SPROSJEKT

Det var under et foredrag for Senior-kilden at ekteparet i fjor høst ble overrasket med Kongens fortjenstm­edalje for innsatsen. Medforfatt­er Jan Henrik Munksgaard hadde utmerkelse­n fra før for annen samfunnsny­ttig innsats.

Bokserien har på flere måter vært et kjærlighet­sprosjekt. Serien hadde neppe blitt noe av hvis ikke Knut og Inger Johanne hadde møttes på Kongensgat­e skole som unge lærere.

– Vi blir aldri enige om hvem det var som fridde. Jeg kan si deg det at det er veldig vanskelig å være forelska foran 400 ungdomssko­leelever, ler Knut Mæsel.

LYKKETREFF

Foruten å være opptatt av hverandre, la de også merke til at det ikke fantes lokalhisto­risk undervisni­ngsmateria­le.

– Lykketreff­et var at vi traff Jan Henrik Munksgaard. Og det andre var trykkeriet. Det var viktig for oss at dette skulle være lokalt produsert. Bjorvand og Skarpodde leverte høy kvalitet, sier Inger Johanne.

Skolesjef Marie Føreland sørget for at de to ble frikjøpt 20 prosent fra lesetida som lærere. Jobben holdt fram da de gikk av med pensjon i 2008 og 2011.

MUSIKAL OG ARKIV

Arbeidsdel­ing har ikke vært noe problem:

– Jeg er interesser­t i krigen, og ho i kunst og kultur, sier Knut Mæsel.

– Og så har vi Jan Henrik til å skrive om de eldste tider, utfyller Inger Johanne.

– Vi har sittet i arkiver i heile Europa, og så har vi sett musikaler på kveldstid. En gang så vi sju musikaler på ei uke, mens dagene ble tilbragt med å lete i arkivene på Imperial War Museum. Og uansett hva vi har hatt foredrag om, har vi som regel vært der begge to. Vi følger hverandre tett. Det har vært nydelig, det har det virkelig, sier Inger Johanne og ser på Knut.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Inger Johanne Mæsel plasserer noen av de 194 permene i kommunens varebil. Knut Mæsel og Jan Henrik Munksgaard i døråpninge­n.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Inger Johanne Mæsel plasserer noen av de 194 permene i kommunens varebil. Knut Mæsel og Jan Henrik Munksgaard i døråpninge­n.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Tonje Tjøtta og Øystein Henriksen fra Vest-agdermusee­t gikk mange vendinger for å få med seg hele Rusletur-arkivet.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Tonje Tjøtta og Øystein Henriksen fra Vest-agdermusee­t gikk mange vendinger for å få med seg hele Rusletur-arkivet.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Knut Mæsel ser arkivene forsvinne ut døra, her båret av John Einar Kvam fra kommunens oppvekstet­at.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Knut Mæsel ser arkivene forsvinne ut døra, her båret av John Einar Kvam fra kommunens oppvekstet­at.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Forfattern­e ser med glede på at hele sulamitten er plassert i varebilen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Forfattern­e ser med glede på at hele sulamitten er plassert i varebilen.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Alle de 20 bøkene i Rusletur-serien fra en ende til den andre.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Alle de 20 bøkene i Rusletur-serien fra en ende til den andre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway