Fædrelandsvennen

Selge boligen eller hytta til sommeren?

Har du planer om å selge boligen eller hytta til sommeren, gjør du lurt i å starte prosessen allerede nå.

- TEKST: CHRISTINE GULBRANDSE­N

– For folk flest er bolig og hytte de største investerin­gene de gjør. Så når en av disse skal selges, er et godt råd å gjøre grundige forberedel­ser før salget skal skje. Starter du i god tid, er det større sjanse for at du får tatt de lure grepene som kan ha stor betydning for salget, sier Carl O. Geving, administre­rende direktør i

Norges Eiendomsme­glerforbun­d.

DERFOR BØR DU KONTAKTE FLERE EIENDOMSME­GLERE

Det første skrittet du bør ta, er å velge en eiendomsme­gler som kan guide deg smart og effektivt gjennom hele prosessen.

Gevings klare råd er å velge eiendomsme­gler ut fra personlige egenskaper – og ikke etter kjede eller firma. Velger du dessuten en som er eiendomsme­gler MNEF, noe som betyr at vedkommend­e er medlem av Norges Eiendomsme­glerforbun­d, skal du kunne forvente ekstra fokus på kvalitet, poengterer han.

– En god eiendomsme­gler skal ha høyt kunnskapsn­ivå, ha god lokalkunns­kap, inngi tillit og være aktiv. Kontakt derfor to-tre eiendomsme­glere som kan komme på befaring hos deg, og velg den du tror kan gjøre en best mulig jobb, råder han.

– BE OM PRISTILBUD FRA FLERE

Advokat Espen Kheradmand­i hos Huseierne er opptatt av det samme, og forklarer at det er flere grunner til at det er nyttig å be om pristilbud fra flere eiendomsme­glere.

– Det ene er at det vil hjelpe deg å sikre best mulig pris på megleroppd­raget, sier han og fortsetter:

– Det andre er at du kan få gode tips fra alle meglerne i prosessen, også de du ikke velger. Det kan for eksempel være innspill på hva du bør gjøre i boligen før salg, men også når og hvordan salgsprose­ssen bør gjennomfør­es.

LAG EN STRATEGI

Når du har valgt eiendomsme­gler, bør dere sammen legge en strategi og plan for den kommende salgsprose­ssen.

– Dere lager en fremdrifts­plan som er spisset inn på hva som passer for eiendommen din, sier Hanne Geelmuyden, eiendomsme­gler hos Sørmeglere­n Kristiansa­nd.

Hun mener at en god fremdrifts­plan gir informasjo­n om hvem som skal gjøre hva, når det skal gjøres, hvorfor det skal gjøres og når det skal være klart. Deretter er det bare å sette i gang med de konkrete forberedel­sene.

Geelmuyden minner om å sette av nok tid til å få laget en god presentasj­on av boligen eller hytta som skal selges.

– Presentasj­on av uteområder, lyssetting, styling, fargevalg, overflateb­ehandling og mange andre faktorer spiller inn på hvor gode bilder du får og på hvordan interessen­tene oppfatter boligen din på visning. Det kan derfor være lurt å snakke med megler om hva du bør ha fokus på å fikse og ordne før fotograf kommer.

FÅ INN TAKSTMANN

De nye tilstandsr­apportene er gyldige i ett år fra befaringsd­ato. Det betyr at du allerede nå kan innhente tilstandsr­apport på boligen din, råder Geelmuyden.

– Fordelen med å gjøre dette tidlig er både at du da har tid til å utbedre småfeil som takstmann eventuelt skulle finne, og slipper unna lang ventetid på tilstandsr­apport – som ofte skjer i høysesong. I tillegg er du klar hvis du av ulike årsaker skulle ønske å fremskynde prosessen noe.

Advokat Kheradmand­i ser argumenten­e, men påpeker samtidig at med dagens høye rentenivå, kan det gjerne ta litt lengre tid å selge bolig og hytte enn det vi har vært vant til tidligere år. Og dersom du mistenker at det kan ta tid å få solgt din eiendom, kan det være fornuftig å drøye noe med å få tilstandsr­apport.

– Tilstandsr­apportene er ganske kostbare, og siden de bare har en varighet på maksimalt et år, kan det være et poeng å vente med å skaffe seg denne så tett opp mot salget som mulig. Men det kan være lurt å avklare dette med eiendomsme­gler først, råder han.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Ta kontakt med flere eiendomsme­glere før du bestemmer deg for hvem du vil bruke.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Ta kontakt med flere eiendomsme­glere før du bestemmer deg for hvem du vil bruke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway