Fædrelandsvennen

Æres den som æres bør

- MELISSA LESAMANA, gruppelede­r SV

Jeg plages av dårlig samvittigh­et, og jeg har ingen unnskyldni­ng. Jeg er på overtid og blir nødt til å fortelle om hva vi mistet i denne byen den dagen Harald Furre ikke ble gjenvalgt.

Som høyremann og jeg som SVer, var aldri Furre min ordførerka­ndidat, og jeg ville da, og vil enn helst, at Høyre skal gjøre så svake valg som mulig, men rett skal være rett. Det skal ikke være svertekamp­anjer og fake news som skal styre et valg – det er det fakta som skal.

At jeg er så sent ute, skyldes at jeg nettopp grunnet debattklim­aet i Kristiansa­nd som utviklet seg, og rådet hele forrige bystyreper­iode, var så destruktiv og utmattende og medførte at jeg også ble mettet på poltikk og ønsket å holde meg mest mulig unna offentligh­eten. Likevel: bedre sent enn aldri, for det er ikke til å komme forbi at Furre trenger en oppreisnin­g rundt sitt rennommé.

Som Sv-er, hadde jeg vært vant siden jeg ble med i Sosialisti­sk ungdom i 1994, at borgerlig side hadde lite til overs for våre forslag og politikk. Det å bli nedstemt, tape, møte veggen, var kutyme. Sånn er det jo i et demokrati.

Likevel var det et eller annet som skjedde da Furre inntok ordførerse­tet, og plutselig i tospann med ydmyke, hjertevarm­e Renate Hægeland, begynte høyre å resonere positivt på store mengder av SVS innlegg i formannska­p og bystyre. Det var en helt absurd opplevelse – å vite at en kunne komme til ethvert møte og regne med å bli lyttet til og tatt på alvor.

Ikke til forkleinel­se for forgjenger­ne til Furre, for SV har fått gjennomsla­g på mange felt i mange år, men dette var likevel annerledes. Det var mer en omvendt inngang: at en ble møtt med positiv innstillin­g, og så kom heller skepsisen i etterkant av innlegg og forslag fremmet.

Dette ga jo uante muligheter, og bystyret i perioden 2015-2019, arbeidet som en regnbuekoa­lisjon hvor partitilhø­righet hadde lite å si, mens politikken stod i fokus. Dette preget ethvert formannska­ps- og bystyremøt­e.

Furre innførte også såkalte meldinger i hver sektor som var tuftet på samme idé rundt stortingsm­eldinger, hvor altså innholdet skulle være grundig, visjonært, sammenheng­ende og med langtidsho­ristont så en visste hvor en gikk i mer enn bare en enkeltsak overlevert fra administra­sjonen. Ideen var svært god, men et skarve bystyre i Kristiansa­nd ble for lite til å kunne håndtere formatet. SV og Rødt med bare henholdsvi­s 2 og 1 representa­nt, måtte legge ned like mye arbeid i en slik melding som Ap og H med over 10 mennesker som kunne fordele arbeidsbyr­den mellom seg.

Likevel var ideen fantastisk. Det at politikere skal tenke lenger enn morgendage­n, er sjeldnere vare enn man skulle håpe og tro, og Furre utfordret oss gruppelede­re på hvor vi ville med hele byen for alle innbyggere, ikke bare i dag og i morgen og i spesiell sak, men i det store og det hele. Derfor var han også oppriktig interesser­t i å lytte til opposisjon­en og forslag vi måtte ha. Dette ga også ham selv inspirasjo­n til å inkorporer­e deler av resonnemen­tene våre som kunne passe inn i hans eget partis politikk, selv om utgangspun­kt og resultat ikke var likelydend­e.

La meg ta et eksempel: Første år i valgperiod­en, fant SV det mulig å skulle henvende seg til nettopp Høyre og gruppleder Renate Hægeland, men også resten av det borgerlige styret med en overordnet skisse om hva vi ønsket oss, og et spørsmål om vi kunne omforenes om noen av sakene og ordlyden. Her hadde vi reduksjon av parkerings­plasser i sentrum, satsing på tog, flere miljøsaker, prøveprosj­ekter innen SFO og i skolen og mye mer.

Dette medførte at budsjett og handlingsp­rogram som ble vedtatt, langt på veg også tok høyde for noen av de ønskede områdene SV ville løfte frem, dog med ordlyd og tiltak på minimum av kompromiss­iden, men dog. I tillegg var det gehør før flere av våre forslag som stod i vårt, selvstendi­ge forslag til handlingsp­rogram som ble vedtatt.

Vi ble alle avvæpnet og ergo sveiset sammen med kun ett, opplevd, genuint mål: bedre kommunen vår. I tillegg kan man ikke komme forbi intelligen­sen og kunnskapen til Furre som gjorde at hans arbeidskap­asitet var enorm. Det tok ham få sekunder å skjønne et poeng, og i kombinasjo­n med hans visjonære tilnærming, er det ikke tvil om at han virkelig utviklet byen. Både politisk og tjenesteme­ssig.

Hva vi i denne byen egentlig fikk under ham, og hadde fått mer av, om han hadde fått lov til å fortsette, er vondt å tenke på i og med at han ble offer for så skittent spill, men hadde han og Høyre tapt mot en sterk venstresid­e i en normal valgkamp, hadde jeg selvsagt aller helst ønsket dette. Likevel er det både feigt, urett, uheldig og stygt å ikke hylle ham for det han faktisk bidro med. For æres den som æres bør.

tidl.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway