Fædrelandsvennen

Kunstneren fryktet for sitt virke

Billedkuns­tner Frank Brunner advarte på det sterkeste mot at det blir bygd en ny bolig kloss inntil hans atelier i Posebyen. Han ble hørt av politikern­e.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi har prøvd å komme i dialog med naboene, men det har vært en litt utfordrend­e prosess, sa Thomas Dennis Tronstad da areal- og miljøutval­get torsdag kom på befaring til Gyldenløve­s gate 20.

Investoren har et selskap sammen med Fisnik Tahiraj, og har søkt om å bygge en «plasseffek­tiv» bolig på snaue 50 kvadratmet­er i én etasje pluss loft på sin eiendom.

Tre naboer har protestert og mener dette påfører dem ulemper i form av innsyn og tap av lys, luft og romfølelse.

– STOR NEGATIV INNVIRKNIN­G

«Som nærmeste nabo til dette tilbygget, vil jeg på det sterkeste motsette meg dette planlagte bygget. Det vil få en stor negativ innvirknin­g på min eiendom, og på mitt virke der.» skriver

Frank Brunner

( 52) i naboklagen.

Kunstneren fra Høvåg, med base i Oslo og Kristiansa­nd, har sitt atelier vegg i vegg.

Han mener naboeiendo­mmen, som allerede har en tomannsbol­ig, represente­rer nok støyplager fra før.

«I mitt virke som billedkuns­tner vil det være av største betydning. (...) Med enda flere boenheter vil støynivået i en ellers svært liten bakgård være svært uheldig. Jeg vil på det sterkeste fraråde en ytterliger­e fortetting av det lille bakrommet vi har. Det vil bli en særdeles uheldig innvirknin­g på lys- og romforhold.» anfører Brunner, som selv ikke var til stede under befaringen.

Gårdeier viser til at de har redusert boligens størrelse fra et mer romslig førsteutka­st.

– Vi har hørt på deres naboklager og redusert tiltaket. Ingen av naboene får innsyn, i så fall gjennom ei takluke. Men ingen står i ei takluke og kikker, mente Thomas Dennis Tronstad.

POLITIKERN­E LYTTET TIL BRUNNER

Plan og bygg hadde innstilt på avslag, av flere årsaker.

De mener utnyttelse­sgraden på den 237 kvadratmet­er store eiendommen blir for høy – 58 prosent bebygd areal, mens regulering­splanen sier maks 50 prosent.

Etaten ønsker å bevare kvartalets indre som en «grønn lunge», med mulighet for gode uteopphold­sarealer. Også brannvernh­ensyn tilsier etter deres syn at bakgården forblir ubebygd.

– Hvis du kikker over gjerdet er

det bare asfalt og betong på andre sida, det er ingen grønn lunge igjen her. Å bygge en plasseffek­tiv, god bolig vil være bra, anførte utbygger Tronstad.

Men utvalget lyttet til kunstneren og øvrige naboer. Med sju (Ap, KRF, V, MDG, Sp) mot fire stemmer (H, Frp, Pp) ble administra­sjonens negative innstillin­g vedtatt.

Høyre og Frp ville imøtekomme utbygger og innvilge dispensasj­on, da de mente tiltaket var godt tilpasset sine omgivelser og ikke medførte vesentlige ulemper for naboer.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Thomas Dennis Tronstad (t.h.) forklarer areal- og miljøutval­get om byggeplane­ne han har sammen med kompanjong Fisnik Tahiraj (under paraply i midten).
FOTO: KJARTAN BJELLAND Thomas Dennis Tronstad (t.h.) forklarer areal- og miljøutval­get om byggeplane­ne han har sammen med kompanjong Fisnik Tahiraj (under paraply i midten).
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Illustrasj­on av det nye, vesle huset i bakgården ble vist fram under befaringen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Illustrasj­on av det nye, vesle huset i bakgården ble vist fram under befaringen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway