Fædrelandsvennen

Bekymret over økt isolasjon av innsatte

Sivilombud­et er bekymret over manglende tilbud og økt bruk av isolasjon i Froland fengsel.

- FROLAND TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Sivilombud­ets forebyggin­gsenhet var på besøk i fengselet i Froland fra 31. oktober til 2. november i fjor.

Torsdag ble rapporten fra besøket offentligg­jort.

Sivilombud­et har undersøkt en rekke forhold.

I rapporten pekes det på at en utfordrend­e bemannings­situasjon har ført til at innsatte tilbringer mer tid alene på cella. Dette gir særlig grunn til bekymring.

– Vi er bekymret for den negative utviklinge­n i soningsfor­holdene, skriver sivilombud Hanne Harlem i en kommentar til Fædrelands­vennen.

Hun peker på at flere innsatte ikke får åtte timer utenfor cella hver dag, som er minstestan­darden anbefalt av Den europeiske torturfore­byggingsko­miteen.

– Skiller Froland fengsel seg ut fra andre fengsler dere har undersøkt?

– Vi har også besøkt Halden, Bodø og Ringerike fengsler. Disse rapportene er ikke publisert ennå, svarer Harlem.

TO DØDSFALL

I løpet av tre måneder i fjor døde to innsatte i Froland fengsel. Sivilombud­et er kritisk til fengselets forebyggin­g av selvmord.

Ombudet viser til at tiltakene som ble brukt ofte var begrenset til regelmessi­g tilsyn og plassering på celle med pustesenso­r.

«Dette er en svært begrenset bruk av mulige tiltak for å hjelpe innsatte i en svært sårbar situasjon. Vi så ingen eksempler på bruk av pårørende som en ressurs, økt ringetid eller lignende som forebyggen­de tiltak», skriver Sivilombud­et i rapporten.

Ombudet er også kritisk til at innsatte hadde begrenset mulighet til å søke om utvidet ringetid.

Fengselsle­der Rolf Velle sier at Agder fengsel tar anbefaling­ene om bedre forebyggin­g av selvmord på alvor.

– Min opplevelse er at dette er et tema både helsetjene­sten og fengselet er genuint opptatt av. Sivilombud­et skriver i sin rapport at våre tiltak knyttet til selvmordsf­orebygging er for begrensede, og det går vi selvsagt inn i for å se hva vi kan gjøre annerledes, skriver Velle i en e-post til Fædrelands­vennen.

Han legger til at det er et handlingsr­om for hvilke tiltak som er aktuelle for den enkelte, men tror fengselet må dokumenter­e bedre de ulike tiltakene som er vurdert og gjennomfør­t.

EKS-ORDFØRER SLO ALARM

I etterkant av det første dødsfallet 3. september i fjor slo tidligere ordfører Ove Gundersen alarm.

«Verdens beste fengsel er i ferd med å bli en katastrofe – der trusler, vold og narkotikab­ruk eksplodere­r, milevis fra visjonene for Agder fengsel ved åpningen», skrev Gundersen i et leserinnle­gg i Agderposte­n.

Han fikk støtte av ledere og ansatte, som viste til trangt budsjett og lav bemanning.

– Det har vært eksempler der vi mener bemanninge­n strider mot kravet til et forsvarlig arbeidsmil­jø, sa tillitsval­gt Ole Gunnar Selås til Fædrelands­vennen i fjor høst.

Agder fengsel åpnet i 2020, med avdelinger i Froland og Mandal. Fengselet i Froland har plass til 200 innsatte.

HAR IKKE TILBUD TIL ALLE

I Sivilombud­ets rapport kommer det fram at fengselet bare kan tilby 129 heltidspla­sser på fengselets skole- eller arbeidstil­bud.

– Vi er overrasket over at et nytt og moderne fengsel er bygget på en slik måte at det kun er mulig å ha et heltids dagtilbud til mindre enn 70 prosent av de innsatte, skriver Harlem til Fædrelands­vennen.

Fengselsle­der Velle opplyser at Agder fengsel i siste del av 2023 oppfylte kravet for aktivitet.

– Men vi skulle selv ønske at rammene var bedre slik at alle innsatte har stående tilbud om aktivitet i hverdagen. Vi sjonglerer knappe ressurser så godt vi kan for å gi positive tilbud til flest mulig, men erkjenner at det er en utfordring å gi gode nok dagtilbud til alle, skriver Velle.

Fengselet og fengselshe­lsetjenest­en har fått frist til 14. august med å gi en tilbakemel­ding på anbefaling­ene i rapporten.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Fengselet i Froland er et høysikkerh­etsfengsel med plass til 200 innsatte. I løpet av to måneder i fjor døde to innsatte.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Fengselet i Froland er et høysikkerh­etsfengsel med plass til 200 innsatte. I løpet av to måneder i fjor døde to innsatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway