Fædrelandsvennen

Til Oslo for å represente­re 18.200 arbeidstak­ere

Christian Justnes reiste søndag til Oslo for å lede forhandlin­ger på vegne av 18.200 arbeidsfol­k. Det er første gang han er forhandlin­gsleder.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Jeg har ikke sovet så godt i natt, erkjenner Christian Justnes.

Kristiansa­nderen er forbundsse­kretær i Fellesforb­undet, Norges største fagforbund i privat sektor, og en del av den nasjonale ledelsen.

Den kommende uka skal han være forhandlin­gsleder for Fellesforb­undet i lønnsforha­ndlinger knyttet til byggfag.

Dermed skal han represente­re rundt 18.200 medlemmer på landsbasis. Tallet inkluderer rundt 900 medlemmer i Agder.

– JEG GLEDER MEG

Vi møter 47-åringen på Kristiansa­nd lufthavn Kjevik søndag. Han er travelt opptatt med å komme seg gjennom sikkerhets­kontrollen og inn på flyet som om kort tid tar av mot Oslo.

Men vi tok en prat med ham før ting begynte å bli travelt.

Det er første gang at Justnes er forhandlin­gsleder for Fellesforb­undet på nasjonalt nivå.

– Det blir veldig spennende, sier han.

– Gleder du eller gruer du deg til forhandlin­gene?

– Jeg gleder meg, mest til å få det hele gjennomfør­t. Men det blir nok tungt, seigt og langt på overtid. Og det blir nok lite søvn fra mandag og til ei gang utpå onsdagen.

For meglingen skal hovedsakel­ig foregå mandag og tirsdag – med frist klokka 24.00 tirsdag.

– STÅR LANGT FRA HVERANDRE

Søndag ettermidda­g pågikk det fortsatt forhandlin­ger mellom Fellesforb­undet og Norsk Industri i det såkalte frontfaget, da det ikke var enighet innen fristen.

– Det er frontfaget, det vil si lønnsevnen i eksportret­tet industri, som definerer det økonomiske grunnlaget som blant annet byggfag skal bygge videre på. Vanligvis treffer de godt med sin ramme, forklarer Justnes.

Han sier at byggfag og forhandlin­gspartnern­e står langt fra hverandre før meglingen begynner.

– Det er ikke noe dramatikk i denne avstanden, men det må tradisjone­lt sett ei megling til for å komme i mål. Vi har varslet streikeutt­ak, og bedriftene som i første omgang blir omfattet av en streik, har fått beskjed om at de kan bli tatt ut, sier forhandlin­gslederen.

På den ene siden av forhandlin­gsbordet skal NHO Byggenærin­gen sitte. På den andre siden av bordet vil Justnes og Fellesforb­undet sitte.

– Det er ingenting som tilser at det blir mindre tøft i år enn tidligere. Snarere tvert imot, poengterer Justnes.

OM STREIKEFAR­EN

Justnes sier at spriket mellom frontfaget og byggfag kan bli utfordrend­e i år, da det er høykonjunk­tur i industrien, men nedadgåend­e konjunktur i byggebrans­jen.

– Når vi sier at vi vil ha samme ramme som industrien har fått, vil det vises til at byggebrans­jen er i en annen situasjon enn oss, sier forhandlin­gslederen.

– Hva vil dere svare til da?

– Vi vil svare at det er hensyn som må tas i lokale forhandlin­ger. Noen bedrifter går godt og har god økonomi, mens andre går dårligere. Men vi kan ikke ha et dårlig sentralt oppgjør, da vi våre medlemmer nå har fått dårligere kjøpekraft tre år på rad på grunn av prisvekste­n. Det har ikke medlemmene våre råd til.

– Hvordan vil en eventuell streik ramme byggefirma­er på Sørlandet?

– Da vil det være relativt mange bedrifter som må legge ned alt eller store deler av arbeidet sitt. Men streik er alltid siste utvei. Vi har aldri et mål om å streike. Men om vi kommer dit, så er vi godt forberedt.

– Hva er strategien deres?

– Vi mener at våre krav er så godt fundert at vi skal greie å få igjennom kravene som er viktigst for våre medlemmer. Strategien er å argumenter­e godt og vise at kravene våre bidrar til å gjøre bransjen bedre.

KLUBBLEDER I 19 ÅR

Christian Justnes, som er født og oppvokst på Justnes i Kristiansa­nd, var klubbleder i Kruse Smith i 19 år og leder av Agder Fagforenin­g, en avdeling tilhørende Fellesforb­undet, i ti år før han nå er blitt en del av sentralled­elsen i Fellesforb­undet i 2022.

– Hva er motivasjon­en til å drive med fagforenin­gsarbeid?

– Jeg tror ikke politikken vil klare å sikre det samfunnet som vi har i Norge, uten sterke fagforenin­ger. Fagforenin­ger bidrar til å bevare et samfunn med små forskjelle­r mellom folk, et samfunn der alle har muligheten til gode liv og gode jobber.

– Må man være skrudd sammen på en spesiell måte for å drive med slikt arbeid?

– Jeg tror ikke jeg er mer idealistis­k enn andre. Men jeg har en sterk rettferdig­hetssans, og jeg er glad i å prøve å oppnå noe. Jeg setter meg mål og bidrar til at målene er mulige å gjennomfør­e. Jeg er ganske kompromiss­villig, men også sta på vegne av medlemmene.

– Hvordan skal du holde koken gjennom forhandlin­gene? Blir det mye kaffe?

– Det blir nok noe kaffe. Men jeg har blitt advart mot å drikke for mye kaffe, da det kan bli vanskelig å sove. For vi får muligheten til å sove litt. Så her må man finne en balanse mellom kaffe og vann og få i seg litt mat innimellom, sier 47-åringen.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Christian Justnes, forbundsse­kretær i Fellesforb­undet, forteller at han er en kompromiss­villig fyr – samtidig som han er sta på vegne av medlemmene.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Christian Justnes, forbundsse­kretær i Fellesforb­undet, forteller at han er en kompromiss­villig fyr – samtidig som han er sta på vegne av medlemmene.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Christian Justnes på vei inn i et Sas-fly på Kjevik som skal frakte ham til hovedstade­n.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Christian Justnes på vei inn i et Sas-fly på Kjevik som skal frakte ham til hovedstade­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway