Fædrelandsvennen

«Troll» i helsevesen­et

-

Noe som opptar meg for tiden er hvordan vi mennesker møter hverandre. På jobb. Som kolleger. I helsevesen­et.

Etter nesten 30 år som sykepleier, blir jeg stadig overrasket over hvordan mennesker kan behandle hverandre.

Det som har bidratt til at jeg særlig reflektere­r over dette, er at jeg siste 5 år har møtt studenter som forteller om kjipe praksisper­ioder der de har blitt behandlet med en spesielt nedlatende holdning. Dette viser seg blant annet med at de ikke blir hilst på, møter ikke blikkontak­t, kolleger som ikke husker navnet deres etter 8 uker i praksis, de blir skjelt ut, de blir ikke inkludert i arbeidsmil­jøet og de blir «herset» med og utnyttet. Studentene tenker daglig på å slutte. Jeg blir sint og lei meg på deres vegne når jeg hører deres erfaringer. Har vi råd til dette? Hva er dette et uttrykk for? På systemnivå? På individniv­å?

Er dette prisen vi betaler for effektivis­ering av helsevesen­et? At vi blir så slitne og framstår som «troll» grunnet stadig økende arbeidstem­po og krav?

I en undersøkel­se gjort av tidsskrift­et «Sykepleien» ble over 1000 sykepleier­e spurt om deres hverdag, og 72 av 100 svarer at de vurderte å slutte i jobben i kommunen. Begrunnels­en var bemanning som ikke var i samsvar til behov og lønn. Jeg synes det er viktig å merke seg at de som ønsket å fortsette i jobben, begrunnet arbeidsmil­jøet som det viktigste.

Hva slags arbeidsmil­jø er vi med på å skape for den kommende generasjon helsearbei­dere? Når vi også hører om masseflukt fra yrket?

Vi vet at et godt arbeidsmil­jø kan være avgjørende for prestasjon­ene på arbeidspla­ssen. I hvilken grad fokuserer vi på å bygge god organisasj­onskultur? I hvilken grad prioritere­r ledere dette i dagens helsevesen? Ønsker vi ha det slik at unge lovende helsearbei­dere slutter på grunn av dårlig arbeidsmil­jø? Hvor går grensen for hva man skal tolerere av nye arbeidskra­v på systemnivå og individniv­å?

Hva er mitt ansvar som enkeltindi­vid og sykepleier, og hva er helsevesen­et som organisasj­on sitt ansvar for å legge til rette for gode arbeidsvil­kår som blant annet en god arbeidspla­ss der folk trives?

Jeg har selv gjort meg noen erfaringer som sykepleier. Jeg har erfart god organisasj­onskultur der man jobber sammen som team, der vi alle drar i samme retning for å gi pasientene den beste behandling­stilbudet. Med fokus på faglig velbegrunn­ede tiltak og en varm og imøtekomme­nde holdning. Jeg tør påstå at en forutsetni­ng for god pasientbeh­andling gjenspeile­s blant annet i hvordan vi behandler hverandre som kolleger. Med en gjensidig respekt og et ønske om å ville hverandre vel. Hvordan vil tiltaler hverandre, veileder og korrigerer hverandre som kolleger legger premissene for en evt god/dårlig organisasj­onskultur.

Som ny på en arbeidspla­ss har jeg selv erfart å bli direkte ydmyket ved å bli skjelt ut av mer erfaren sykepleier foran pasienter. Jeg ble både usikker og redd, og brukte mye tid på å reflektere over hvordan jeg skulle håndtere vedkommend­e og gi en konstrukti­v tilbakemel­ding. Var jeg spesielt hårsår? Må jeg akseptere denne formen for tiltale? Hva slags konsekvens­er får det, dersom jeg er ærlig og sier ifra hva jeg mener? Blir jeg ekskludert? Vil jeg arbeide i en organisasj­onskultur preget av «hersing» og respektløs tiltale og nedlatende holdning? Hvor går grensen for meg? Og deg?

Jeg har selv vært for sliten, som har medfør» at jeg ikke var en like god versjon av meg selv som kollega. Opphengt i unødvendig­e detaljer og med en nedlatende holdning til mine kolleger, var jeg tvunget til å gjøre en «realityche­ck». Jeg likte ikke hvem jeg var blitt. Jeg måtte slutte i jobben og finne meg noe annet. En krevende og vond prosess, men likefullt lærerikt og givende rent personlig.

Kanskje er det flere som trenger å gjøre endringer i valg av arbeid? For å unngå å bli/forbli et såkalt «troll» på arbeidspla­ssen?

Har jeg ikke selv også et ansvar for hva jeg kan leve med? Hva som går på akkord med mine verdier og hvem jeg ønsker å være? Hva trenger jeg eller evt du for å være den beste versjonen av deg selv, både personlig og profesjone­lt? Hva kan jeg selv gjøre for å bidra til å sette standarden for en god organisasj­onskultur og et godt arbeidsmil­jø? Og hvordan kan helsevesen­et som system og organisasj­on bidra som premisslev­erandør med gode arbeidsvil­kår som blant annet godt arbeidsmil­jø for sine ansatte?

Vet du det?

CARINA EGELAND, stolt sykepleier i helsevesen­et i Kristiansa­nd kommune

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB ??
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway