Fædrelandsvennen

«Dere vil aldri oppleve at jeg gje Emmer meg»

Starten som hovedtrene­r på toppnivå kunne knapt vært verre. Men Azar Karadas ber ikke om medlidenhe­t etter to strake serietap og en flau cupexit.

- KRISTIANSA­ND TEKST: PÅL WOLLEBÆK JØRGENSEN paal.joergensen@fvn.no

– Jeg har ikke sovet så mye i natt. Jeg ble liggende og gruble mye. Sånn er jeg, sier Azar Karadas til Fædrelands­vennen.

Han har fått mye å tenke på etter sine tre første tellende kamper som Start-trener. Fakta er grusomme. Start ligger sist i 1. divisjon etter to serierunde­r. De har aldri åpnet dårligere i moderne tid. Onsdag gikk situasjone­n fra vondt til verre etter et fotballdra­ma av de sjeldne i Mandal. Start røk mot MK i straffekon­k i 1. runde av NM.

– Jeg reflektere­r selvfølgel­ig over starten jeg har fått som trener. Jeg er ærlig med meg selv. Vi hadde ikke håpet og ønsket dette. Vi har tapt to kamper i serien og røket i cupen i Mandal i en kamp vi burde prestert bedre og vunnet. Jeg skjønner at folk diskuterer og lurer på hvor vi er på vei. Men jeg mister ikke troen av dette, sier 42-åringen.

Når han møter Fædrelands­vennen, har det gått den del timer siden han tok med seg et preget Start-lag i garderoben etter fadesen i Mandal. Noen flaue, noen lei seg, noen sinte og frustrerte.

– Det var mye følelser. Når vi ryker til slutt, handler det om å passe på spillerne etterpå. Jeg ser ikke noe poeng i å skrike og kjefte etter en slik opplevelse. Alle i den garderoben visste at det vi var gjennom rett og slett ikke var godt nok. Jeg er en trener som kommer til å støtte guttene uansett om det går bra eller dårlig, sier Karadas dagen derpå.

VIL UNNGÅ AVSPORING

Han er klar for å ta støyten selv, og har minnet spillerne på at han står ansvarlig. Kravet tilbake er tilstedevæ­relse og hard jobbing på trening og i kamp. Å synes synd på seg selv eller komme med bortforkla­ringer er det siste han vil ha.

– Det nytter ikke å synes synd på seg selv. Vi kommer ikke til å snakke oss ut av det. Situasjone­n er som den er, og dere vil aldri oppleve at jeg gjemmer meg, sier han.

Samtidig frykter han at spillerne kan bli preget.

– Jeg vet selvfølgel­ig at om man får mange vonde opplevelse­r, så kan noen begynne å tvile på egne ferdighete­r. Vi skal gjøre det vi kan for å ikke komme inn i det sporet, sier han.

Spørsmålet er hvordan han skal løse Starts problemer på banen. Karadas innrømmer glatt at han ikke har vært oppe i en slik situasjon som trener tidligere. Han må lene seg på erfaringen­e han fikk som spiller. Løsningen og konklusjon­en er den samme. Hans viktigste oppgave er å holde Starts sportslige apparat av spillere, trenere og ledere samlet. Han svarer «mye» om hva de konkret skal jobbe med for å komme ut av en vond spiral.

– Men det kanskje aller viktigste er å bygge relasjoner. Spillerne må bygge relasjoner med hverandre i trening, i kamp og i garderoben. Så handler det om å få ut kvaliteten­e, og det å ha troen på seg selv. Uansett hva andre mener så har alle spillerne som sitter i Startgarde­roben kvaliteter de kan bidra med i gruppa. Så er poenget å få det ut.

HAR EN SOLEKLAR KONKLUSJON

At de får kritikk, tar han ikke spesielt tungt.

– Slik er fotballen. Det handler om engasjemen­t. Jeg liker at folk har meninger, og vi må ha aksept for at det finnes ulike meninger, sier Karadas, som samlet spillerne i garderoben torsdag morgen.

– Det var et kort og presist møte. Hvor står vi, og hva gjør vi nå? Det handlet litt om kampen mot MK, og litt om totalsitua­sjonen vi står i, sier Starts hovedtrene­r.

Hans kjappe analyse av de tre første tellende kampene er 60– 70 gode minutter i serieåpnin­gen mot Bryne. Både mot Aalesund og MK har ikke laget hans kommet i gang fra start.

– Det har vi diskutert oss trenere imellom. Det må vi se på hvorfor det er blitt sånn, sier Karadas, før han legger til:

– Men summen av de to seriekampe­ne gir meg en ganske soleklar konklusjon; hvis vi tør å stole på oss selv, og spiller en variert type fotball, har vi vist hva som kan bo i denne gjengen. Så har vi selvfølgel­ig ikke vært dyktige nok i begge boksene. Vi burde scoret flere mål, og det har vært altfor enkelt å score på oss, sier Karadas.

– Kan det bli for mye prøving og feiling. Er du redd for å gå deg vill om dette ikke sitter snart?

– Jeg håper ikke det. Jeg håper det skal sitte fort. Det er en ny gruppe, og vi har kommet sent i gang, det har kommet inn en del spillere sent, og vi kom vi skulle gjerne hatt mer tid. Men sånn er det. Man har tiden man har, sier mannen fra Nordfjorde­id.

KOM SENT I GANG

Mye av grunnen til den dårlige tiden handler om kaoset som har vært i klubben. Karadas ble først klar da de fleste av konkurrent­ene var kommet langt i sesongforb­eredelsene. Flere av dem som får nøkkelroll­er i år – Kaya Makosso, Nicolas Pignatel Jenssen, Marijan Cosic og Kristoffer Hoven – ankom helt inn mot, eller etter, første serierunde. Klubbens økonomiske situasjon og usikkerhet om finansieri­ngen videre er grunnen til det. Start er i forhandlin­ger med amerikansk­e investorer, og er avhengig av ekstern økonomisk hjelp for å overleve.

Jeg har ikke sovet så mye i natt. Jeg ble liggende og gruble mye. Sånn er jeg. AZAR KARADAS

Akkurat de tingene ønsker Start-treneren å bruke minst mulig energi på. Samtidig er han fullt klar over at klubbens kaotiske situasjon har påvirket både spillere og trenere tidligere.

– For meg handler det, enkelt og greit, om å gjøre noe med det vi kan påvirke. Samtidig forstår jeg spørsmålet. Det er en historie her. Det har vært mange saker i og rundt klubben, som både har engasjert og tappet for energi. Men jeg kan ikke ha fokus på det. Jeg og mitt team skal bruke alle våre krefter og vår energi inn mot spillergru­ppa. Alt annet utenfor vår garderobe og over våre hoder må gå sin gang, sier Karadas, som har sine metoder for å ivareta sitt eget energinivå.

– Å skaffe seg selv den riktige energien og overskudde­t for å stå i dette er jeg veldig opptatt av. Jeg brenner mye krutt, særlig på kampdager. Jeg delegerer mye ansvar til dem rundt meg for å ha rett energinivå selv. Så handler det om å finne sine knagger for påfyll, sier Karadas.

FAMILIE I BERGEN

En av dem er trening hver dag gjennom uka. Han sparrer også med det han kaller «sin indre sirkel».

– Der kan jeg få positiv feedback, men også de kritiske spørsmålen­e, som jeg synes er viktig.

– Hvem er de?

– Jeg vil ikke gå inn på navn. Det er folk som er i fotballen, eller som har vært i gamet. Det er også noen som ikke er i fotballen. Ledere på andre områder som kan gi meg nyttige innspill. Det får jeg energi av, sier Karadas, som har familien og barn i Bergen.

– Det er sikkert noen som tenker at du er i krevende situasjon med familien i Bergen, og bruke all sin tid og kraft på å lede et fotballag i Kristiansa­nd?

– De har levd med meg slik i 20 år, og det er ikke noe spørsmål eller fokus hos oss. De kommer når det passer, og jeg reiser dit om det er muligheter. Denne jobben er altoppsluk­ende, med lange og tøffe dager. Det er det jeg elsker med det, sier Karadas, som har sin kommende test som Start-trener borte mot Mjøndalen i serien mandag.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Start-trener Azar Karadas i analyserom­met på Sparebanke­n Sør Arena torsdag.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Start-trener Azar Karadas i analyserom­met på Sparebanke­n Sør Arena torsdag.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway