Fædrelandsvennen

Sp i bonde-skvis

Sp har lovet å løfte jordbruket og skape fred i næringen. Nå ligger det an til skikkelig bråk.

-

Bondenærin­gen raser. Støttepart­iet SV sier de er forbannet. Og Krfs leder er «sjokkert». Senterpart­iet har havnet i en svært vanskelig situasjon på det som vanligvis er deres politiske hjemmebane. Partiet har vært rause med løftene til norske bønder. Men nå ser fallhøyden ut til å bli stor.

Senterpart­iet har havnet i en svært vanskelig situasjon på det som vanligvis er deres politiske hjemmebane.

Torsdag gikk regjeringe­n sammen med helt nye samarbeids­partnere i landbruksp­olitikken. Sp og Ap gikk til Høyre og Venstre for å få flertall for hvordan bøndenes inntekt skal beregnes.

Men denne modellen er næringen selv fortvilet over. Det skyldes både at bondeinnte­kten skal justeres opp 20 prosent før den sammenlign­es med lønnen til andre yrkesgrupp­er. Dette fordi regjeringe­n mener at ikke alle bønder optimalise­rer sine muligheter for inntjening. I tillegg legges det i beregninge­n opp til at bøndene skal jobbe 145 timer mer enn andre i året. Dessuten er bøndene misfornøyd­e med manglende avkastning på egenkapita­len de har investert i jord.

Generalsek­retæren i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag, Anton Langeland, har sagt at han melder seg ut Sp i protest. Han sier til avisen Nationen at partiet har sviktet jordbruket. I samme avis er det publisert en rekke kritiske debattinnl­egg mot Sp og regjeringe­n etter at enigheten på Stortinget ble kjent.

Også ledelsen i Norges Bondelag har uttalt seg svært negativt om enigheten mellom regjerings­partiene og Høyre og Venstre. Bjørn Gimming mener dette skaper utrygghet hos bøndene. Og han kaller det for dårlig politisk håndverk.

Ved flere av Senterpart­iets fylkesårsm­øter i vinter har bønder demonstrer­t. Det skjedde også under årsmøtet til Agder Sp, i begynnelse­n av mars. Allerede den gang var det svært sterke meldinger fra næringens representa­nter. Nestledere­n i Agder Bondelag, Jørund Kvaale Hansen, sa til landbruksm­inister Geir Pollestad at «nå er vi rasende forbanna».

Dette sinnet er ikke roet ned etter det som nå har skjedd i Stortinget. Tvert imot.

Om halvannen uke starter jordbrukso­ppgjøret. Det kan bli en svært krevende øvelse for regjeringe­n, først og fremst Sp.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? Sp har lovet å tette inntektsga­pet mellom landbruket og andre næringer. Nå får de stryk av landbruket for måten løftet skal oppfylles på. På bildet: Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) og landbruksm­inister Geir Pollestad.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB Sp har lovet å tette inntektsga­pet mellom landbruket og andre næringer. Nå får de stryk av landbruket for måten løftet skal oppfylles på. På bildet: Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) og landbruksm­inister Geir Pollestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway