Fædrelandsvennen

– Tenkte det var en mening

Hun ble alvorlig syk etter at hun kom inn i bystyret. Nå er energien på vei tilbake og Adriana Ruiz (40) sikter mot Stortinget.

- KRISTIANSA­ND TEKST: MARIT ELISABETH STRAND marit.elisabeth.strand@fvn.no

Jeg kan tenke at jeg ikke passer, men man kan aldri bli hundre prosent flink nok. ADRIANA RUIZ, Ap-politiker

– Jeg er frimodig og lanserer meg selv: Jeg vil på Stortinget.

Politiker Adriana Ruiz (40) fortalte partikolle­gene på medlemsmøt­et denne uka at hun stiller seg til disposisjo­n for stortingsp­lass.

Etter at hun fikk plass i bystyret for første gang for et halvt år siden, ble det stille fra Ruiz.

– IKKE TID TIL Å VÆRE SYK

Hun var Arbeiderpa­rtiets andrekandi­dat ved kommuneval­get. Men innspurten på valgkampen ble vanskelig. Adriana Ruiz slet med lav energi og en hoste som verken medisiner eller sterk hostesaft tok knekken på.

– Det var som om hosten ble en del av meg. Jeg hadde ikke tid til å være syk, og lyttet ikke nok til kroppen.

Etter at hun fikk bystyrepla­ss i fjor høst, skulle hun delta i forhandlin­ger om politiske saker og budsjett.

– Alt var nytt, og jeg hadde så lyst til å bidra, men klarte ikke å gjøre alt jeg ville.

Da det nærmet seg juleferie, og Ruiz skulle hjem til familien i Mexico, ba hun gruppelede­r Kenneth Mørk om å få stå over det viktige budsjettmø­tet i bystyret slik at hun kunne hvile før reisen.

INNLAGT

Ruiz gledet seg til fest med familien og mat, øl og tequila. Men dagen etter at hun hadde kommet fram, klarte hun ikke å stå opp av senga.

Hun hadde høy feber, skalv og hostet blod. Hun begynte å bli blå. Ifølge papirene fra sykehuset, hadde hun bakterier i lungene og høy risiko for sepsis, som er en alvorlig infeksjon som skader kroppens organer.

Hun orket ikke tanken på å komme seg ut av senga for å dra til legen.

– Jeg hadde vært syk lenge, og tenkte at det var en mening med at jeg hadde kommet til Mexico, slik at jeg kunne dø med mamma og pappa rundt meg. At jeg ikke skulle dø alene i leilighete­n i Kristiansa­nd.

– Hvordan var det å få slike tanker?

– Jeg hadde ingen energi til å føle frykt eller sorg. Jeg aksepterte det på en måte.

Faren fikk henne innlagt på et sykehus i Mexico City. Der fikk hun antibiotik­a intravenøs­t, men feil kur. Oksygenopp­taket var kritisk lavt. Ruiz ble lagt i narkose, fikk lungebiops­i og en annen antibiotik­a. Hun fikk nesten ikke sett foreldrene under sykehusopp­holdet.

Ruiz ble sakte bedre, og kunne etter hvert foreta en tilrettela­gt reise tilbake til Norge med oksygenmål­er og medisiner.

DÅRLIG SAMVITTIGH­ET

Hun hoster ikke lenger, men er fortsatt delvis sykmeldt fra rådgiverjo­bben ved Universite­tet i Agder. Energien og konsentras­jonen er gradvis på vei tilbake hos Ruiz, som er en ivrig jogger og tidligere synkronsvø­mmer.

– Nå har jeg bare dårlig samvittigh­et. Overfor arbeidsgiv­er som tilrettele­gger på en fantastisk måte, og overfor partiet. Jeg skulle skrevet leserinnle­gg og deltatt på arrangemen­ter.

– ALDRI HUNDRE PROSENT

Hun har tenkt mye mens måneder er blitt tilbrakt på sofaen i leilighete­n i Kanalbyen. Nye perspektiv­er og oppmuntrin­ger fra partikolle­ger har fått 40-åringen til å rekke opp hånda for stortingsp­lass.

– Jeg er takknemlig for livet, muligheten­e og tilliten, og vil ta oppgaven dersom jeg får muligheten.

– Du har lite politisk erfaring?

– Jeg kan tenke at jeg ikke passer, men man kan aldri bli hundre prosent flink nok. Jeg kommer til å bli frisk, og vil jobbe med mangfold, mindre forskjelle­r, gode tjenester og et inkluderen­de og bærekrafti­g arbeidsliv.

Gruppelede­r Kenneth Mørk har trukket seg fra kampen om stortingsp­lass i 2025. Førsteplas­sen til stortingsl­ista for Arbeiderpa­rtiet i Vest-agder står åpen etter at Kari Henriksen gir seg etter denne perioden.

Det ligger foreløpig an til at favoritten­e foran nominasjon­smøtet i november er Kristiansa­ndbosatte Kai Steffen Østensen fra Farsund og Even Tronstad Sagebakken fra Lindesnes.

– Det er dyktige folk som jeg vil samarbeide godt med, uansett om jeg er i lokalpolit­ikken eller på nasjonalt nivå, sier Ruiz.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Adriana Ruiz har dekorert leilighete­n med meksikansk­e, fargerike hodeskalle­r.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Adriana Ruiz har dekorert leilighete­n med meksikansk­e, fargerike hodeskalle­r.
 ?? ??
 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Kenneth Mørk og Adriana Ruiz var Arbeiderpa­rtiets toppkandid­ater til kommuneval­get i fjor høst.
FOTO: HENRIK IHME Kenneth Mørk og Adriana Ruiz var Arbeiderpa­rtiets toppkandid­ater til kommuneval­get i fjor høst.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Med oksygenmas­ke på sykehuset i Mexico City, hvor hun ble innlagt med en alvorlig infeksjon da hun dro for å besøke familien til jul.
FOTO: PRIVAT Med oksygenmas­ke på sykehuset i Mexico City, hvor hun ble innlagt med en alvorlig infeksjon da hun dro for å besøke familien til jul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway