Fædrelandsvennen

– En kamp på kniven

Løypemaski­na forliste i en flomstor bekk, og det var på håret den lot seg redde med gravemaski­n.

- Havnet i bekken TORGEIR EIKELAND

– Faren min ble blaut fra halsen og ned, og måtte gå hjem. Det var en lang marsj i råtten snø, så det var ikke akkurat unnagjort på et kvarter, humrer John Hallvard Kjelleberg.

Skisesonge­n i Ugledalen i Valle ser ut til å være slutt. Løypa er drevet av Bjørnevatn løypelag, og det er Kjelleberg­s løypemaski­n som holder sporet åpent vinteren gjennom.

SABLA STYR

Fredag morgen forliste den seks tonn tunge maskina da den slo gjennom snøen til en flomstor bekk. De siste dagenes regn og mildvær hadde gjort vannføring­en stor under løypa. Gjennomsla­get var begynnelse­n til et sabla styr for far og sønn Kjelleberg med hjelpere.

– Da maskina først hadde slått gjennom, kom det opp vann rundt på alle kanter, forteller Kjelleberg junior. Fædrelands­vennen snakker med ham lørdag kveld, vel et døgn etter at det hele var over.

Selv var han på jobb i Kviteseid da faren Bjørn Kjelleberg meldte om løypemaski­nhavariet i Ugledalen. Dermed var det først på ettermidda­gen berging ble iverksatt.

«GREIT OG GREIT»

– Det ble først å kjøre gravemaski­na opp på henger, og så å belte den innover på råtten snø.

– Siden gikk det greit?

– Tja. Greit og greit. Det er alt etter som man ser det. Vi prøvde først å grave rundt maskina for å lede vannet vekk, men det kom bare mer vann jo mer vi gravde. Så det ble egentlig en kamp på kniven. Gravemaski­na holdt også på å forsvinne, forteller Kjelleberg.

Til slutt måtte bergingsma­nnskapene hekte en kjetting i havaristen og bare trekke det gravemaski­na maktet. Samtidig hadde de bragt på det rene at motorromme­t til tråkkemask­ina fortsatt var over vann. Dermed tok de sjansen på å fyre opp motoren også på den.

SKISESONGE­N SLUTT

– Ved hjelp av også denne motoren fikk vi den opp, forteller Kjelleberg. Bildene han har lagt ut på Facebook forteller at da var mørket falt på i Ugledalen.

– Så nå er alt vel og maskinene like fine?

– Det gjenstår vel egentlig å finne litt ut av.

– Er skisesonge­n slutt der nå?

– Ja. Det tror jeg helt klart vi kan si.

 ?? FOTO: JOHN HALLVARD KJELLEBERG ?? Under snøen var bekken vokst seg stor, og berginga ble vanskelig.
FOTO: JOHN HALLVARD KJELLEBERG Under snøen var bekken vokst seg stor, og berginga ble vanskelig.
 ?? FOTO: JOHN HALLVARD KJELLEBERG ?? Det har blitt mørkt, og ennå står løypemaski­na dønn fast i vannet.
FOTO: JOHN HALLVARD KJELLEBERG Det har blitt mørkt, og ennå står løypemaski­na dønn fast i vannet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway