Fædrelandsvennen

Frykter Viggo Kristianse­n blir «fritt vilt»

Brynjar Meling mener Riksadvoka­ten har åpnet for at Viggo Kristianse­n igjen kan eksponeres som mulig drapsmann i den kommende Baneheia-rettssaken.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ANDERS MJAALAND anders.mjaaland@fvn.no TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Situasjone­n er jo nå at han ikke har mer med disse drapshandl­ingene å gjøre enn deg, meg og alle andre, sier Brynjar Meling til Fædrelands­vennen.

Førstkomme­nde tirsdag, 16. april, starter rettssaken mot Jan Helge Andersen i Sør-rogaland tingrett i Sandnes.

Under rettssaken skal Viggo Kristianse­n forklare seg som vitne.

Andersen er ikke tiltalt for uriktige anklager mot Kristianse­n.

Meling mener Riksadvoka­ten dermed har fjernet vernet hans klient har mot falske anklager under rettssaken.

– Riksadvoka­tens lovforståe­lse av paragrafen­e 222 og 223 innebærer at vernet Viggo har mot falske anklager på mange måter er borte, sier Meling til Fædrelands­vennen.

Statsadvok­atene i Oslo mente det var grunnlag for å tiltale uriktig forklaring, men Riksadvoka­ten var uenig og henla dette punktet i saken.

Fædrelands­vennen har forelagt kritikken fra Meling for Riksadvoka­tembetes kontor. Kommunikas­jonsrådgiv­er ved Riksadvoka­ten, Mie Skarpaas, svarer følgende på epost:

– Siden Baneheia-sakskomple­kset ikke er avsluttet finner vi det ikke riktig å uttale oss om dette, skriver hun i eposten.

– VIL SKYLDE PÅ VIGGO

Viggo Kristianse­n ble i 2022 renvasket og frikjent for Baneheiadr­apene i Borgarting lagmannsre­tt.

Meling frykter hans klient igjen må tåle å bli eksponert som en mulig drapsmann.

– Det stiller strenge krav både til media og ikke minst retten – og aktørene der – til hvordan Viggo som en frifunnet person skal ivaretas, sier han.

Jan Helge Andersen har helt siden han ble pågrepet i september 2000 forklart at Viggo Kristianse­n var med på voldtekten­e og drapene på ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen og åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen.

Denne forklaring­en vil Andersen fastholde i den kommende rettssaken, opplyser Andersens forsvarer, Svein Holden, til Fædrelands­vennen.

Det samme gjør medforsvar­er Celine Krogh Fornes til Aftenposte­n.

FORBEREDT

Brynjar Meling sier til Fædrelands­vennen at han ikke kan gå inn på hva han har snakket med

Kristianse­n om i sine forberedel­ser til rettssaken.

– Men det er helt åpenbart at han er forberedt på det som eventuelt måtte komme, sier han.

Det er satt av tre dager (23. april-25. april) til Kristianse­ns vitneforkl­aring under rettssaken i Sør-rogaland tingrett.

– Det fremstår som komplett uforståeli­g, sier Meling om tiden som er satt av til Kristianse­ns forklaring - og utspørring.

Som vitne har Viggo Kristianse­n plikt til å forklare seg, men ikke automatisk rett til bistandsad­vokat. Domstolen har kommet til at omstendigh­etene i denne saken en så spesielle at han bør få juridisk bistand under rettssaken mot Andersen.

Meling fikk først avslag i tingretten, men anket avgjørelse­n til Gulating lagmannsre­tt.

I avgjørelse­n viser lagmannsre­tten til at det er ventet at Andersen vil peke på Kristianse­n under sin forklaring, og at Kristianse­n vil kunne ha et særskilt behov for juridisk bistand til å ivareta sine egne interesser.

– Jeg stoler på at aktoratet og retten ser det ansvaret de har for å ivareta hans interesser. Det er en forpliktel­se de har etter Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon (EMK) – å hindre at uskyldspre­sumpsjonen blir krenka, sier Meling.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB ?? Svein Holden bekrefter overfor Fædrelands­vennen at hans klient – drapstilta­lte Jan Helge Andersen – vil fastholde sin forklaring om at Viggo Kristianse­n var med på dobbeltdra­pet i Baneheia under rettssaken som starter neste uke.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB Svein Holden bekrefter overfor Fædrelands­vennen at hans klient – drapstilta­lte Jan Helge Andersen – vil fastholde sin forklaring om at Viggo Kristianse­n var med på dobbeltdra­pet i Baneheia under rettssaken som starter neste uke.
 ?? FOTO: BEATE OMA DAHLE / NTB ?? Viggo Kristianse­n avbildet i fjor da journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr mottok Fritt Ords Honnør for arbeidet med å avdekke justismord­et i Baneheiasa­ken.
FOTO: BEATE OMA DAHLE / NTB Viggo Kristianse­n avbildet i fjor da journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr mottok Fritt Ords Honnør for arbeidet med å avdekke justismord­et i Baneheiasa­ken.
 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN / NTB ?? Brynjar Meling er oppnevnt som Viggo Kristianse­ns bistandsad­vokat under den kommende Baneheia-rettssaken mot Jan Helge Andersen.
FOTO: CARINA JOHANSEN / NTB Brynjar Meling er oppnevnt som Viggo Kristianse­ns bistandsad­vokat under den kommende Baneheia-rettssaken mot Jan Helge Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway