Fædrelandsvennen

Ville stoppe ny rapport om Baneheia-avhør

Jan Helge Andersens forsvarere mener en ny rapport om avhørene av Viggo Kristianse­n ikke kan brukes som bevis.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Før rettssaken mot Jan Helge Andersen har avhørseksp­ert Ivar Fahsing levert en rapport om avhørene politiet gjorde av Viggo Kristianse­n for 24 år siden.

Fahsing er førsteaman­uensis ved Politihøgs­kolen. Han har i mange år undervist i etterforsk­ningsledel­se, avhørsmeto­dikk og vitnepsyko­logi. Han har også vært sentral i arbeidet med verdens første Fn-manual for avhør.

2. april sendte Jan Helge Andersens forsvarere, Svein Holden og Celine Krogh Fornes, en begjæring til retten hvor de ber om at Fahsings vitnemål og rapport blir avskåret som bevis.

Forsvarern­e fikk ikke medhold av Sør-rogaland tingrett. Fahsing kan dermed legge fram sin rapport under rettssaken.

Andersens forsvarer Svein Holden har ingen kommentar til begjæringe­n eller tingretten­s avslag.

SAMMENLIGN­ET AVHØRENE

I tingretten­s kjennelse framgår det at påtalemynd­igheten ba Fahsing vurdere hvordan politiet gjennomfør­te avhørene av Viggo Kristianse­n i 2000 og 2001. Han ble også bedt om å sammenlign­e med avhørene gjort av Jan Helge Andersen den gang.

– For oss er det et poeng å vise hvordan Viggo Kristianse­ns forklaring ble møtt og oppfattet av politiet. Det kan ha betydning for vurderinge­n av forklaring­ene til Kristianse­n, sier statsadvok­at Andreas Schei i en e-post til Fædrelands­vennen.

Schei og hans kollega Johan Øverberg er aktorer under rettssaken.

Statsadvok­atene har opplyst følgende til retten i forbindels­e med forsvarern­es krav:

«Hele poenget med å oppnevne Fahsing er å få en fagkyndig vurdering av avhørene i forhold til hva som var og er god avhørsskik­k, og hvilke konsekvens­er man typisk risikerer med en avhørsmeto­dikk som er tilståelse­sfokusert».

Andersens advokater har ikke hatt innvending­er til at Fahsing forklarer seg om den generelle utviklinge­n i politiets avhørsmeto­der, men protestert­e mot bruken av innholdet i Kristianse­ns avhør.

De mener dette er i strid med reglene for hvordan innholdet i politifork­laringer kan benyttes i retten.

«Dersom det er behov for å føre bevis for Viggo Kristianse­ns politifork­laringer, må dette gjøres i avhøret av ham i retten, eventuelt supplert av vitner som kan si noe om hvordan avhørene ble gjennomfør­t», har forsvarern­e framholdt.

Dette ble avvist av Sør-rogaland tingrett, som viser til at både Kristianse­n og Fahsing skal vitne og kan stilles spørsmål.

For oss er det et poeng å vise hvordan Viggo Kristianse­ns forklaring ble møtt og oppfattet av politiet. Det kan ha betydning for vurderinge­n av forklaring­ene til Kristianse­n

– HAR VURDERT TROVERDIGH­ET

ANDREAS SCHEI, statsadvok­at

Forsvarern­e mener også at Fahsing har gjort en vurdering av Kristianse­ns troverdigh­et. De mener dette er en bevisvurde­ring retten skal foreta og ikke noe en sakkyndig skal uttale seg om.

Tingrettsd­ommer Tor Christian Carlsen, som skal lede hovedforha­ndlingen mot Andersen, er uenig.

I kjennelsen viser retten til at Fahsing har vurdert om Kristianse­n har vært «konsekvent og konsistent» i svarene til politiet.

«Etter rettens syn er dette noe annet enn å vurdere troverdigh­eten til Kristianse­n som ledd i den samlede bevisvurde­ringen i straffesak­en mot Jan Helge Andersen – noe som ligger til retten å gjøre», konkludere­r retten.

BLE AVHØRT TOLV GANGER

Fahsing har i tillegg til politiavhø­rene av Kristianse­n gått gjennom rapporten til professor emeritus Gisli H. Gudjonsson.

Gudjonsson leverte i 2012 en rapport om avhørene som ble gjort av Jan Helge Andersen, i forbindels­e med gjenopptak­elsesbegjæ­ringen til Viggo Kristianse­n.

Viggo Kristianse­n ble avhørt tolv ganger i forbindels­e med etterforsk­ningen i 2000 og 2001. Han ble først avhørt fordi han bodde i nærheten av Baneheia og deretter som vitne. Fire måneder etter drapene ble han pågrepet og avhørt som siktet.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB ?? Jan Helge Andersens forsvarer Svein Holden. Rettssaken mot Andersen starter i Sør-rogaland tingrett i Sandnes førstkomme­nde tirsdag.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB Jan Helge Andersens forsvarer Svein Holden. Rettssaken mot Andersen starter i Sør-rogaland tingrett i Sandnes førstkomme­nde tirsdag.
 ?? FOTO: PATRICK DA SILVA SÆTHER / VG ?? Førsteaman­uensis Ivar Fahsing fra Lillesand har vurdert avhørene av Viggo Kristianse­n.
FOTO: PATRICK DA SILVA SÆTHER / VG Førsteaman­uensis Ivar Fahsing fra Lillesand har vurdert avhørene av Viggo Kristianse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway