Fædrelandsvennen

Statens vegvesen stanser ikke 30-soner

- ROAR MIDTBØ JENSEN,

I en artikkel i Fedrelands­vennen og i et innslag på NRK distriktsn­yheter i går kveld står samferdsel­spolitiker Oda Sofie Pettersen (MDG) fram og peker på Statens vegvesen som et hinder for bruk av redusert fartsgrens­e 30 km/t og for å etablere fartshumpe­r og andre trafikksik­kerhetstil­tak. Dette er urimelige påstander.

Det er den enkelte vegeier, f.eks. fylkeskomm­unen for fylkesvege­r, som lager skiltplane­r for sine egne veger. Statens vegvesen skal etter gjeldende regler godkjenne slike skiltplane­r på riks- og fylkesvege­r.

Vi opplever dialogen med Agder fylkeskomm­une og andre vegeiere som god, og vi er enige om det aller meste som gjelder trafikksik­kerhetstil­tak og skilting av fartsgrens­er.

Statens vegvesen lager landsdekke­nde kriterier for når de ulike fartsgrens­ene skal benyttes. Det ligger grundige vurderinge­r bak fartsgrens­ekriterien­e. Vurderinge­ne er basert på kunnskap om sammenheng­en mellom fart, risiko og ulykker. Dette sikrer enhetlig skilting, slik at trafikante­ne ikke må forholde seg til ulik praksis mellom ulike geografisk­e og administra­tive grenser. Dette er vesentlig for trafikksik­kerheten.

Fartsgrens­ekriterien­e framgår av kapittel 11 i gjeldende normal N300 Trafikkski­lt N300:2024 Viewer (vegvesen.no). Denne normalen skal legges til grunn for skilting langs alle offentlige veger. Fartsgrens­ekriterien­e gir stort rom for bruk av både 30 og 40 km/ t i byer og tettsteder, og erfaringen er at dette handlingsr­ommet i stor utstreknin­g blir brukt. Den senere tids forskning styrker også argumentas­jonen for å bruke 30 km/t i enda større utstreknin­g i byområder.

En landsrepre­sentativ undersøkel­se fra 2020 gjennomfør­t av Kantar på oppdrag fra Trygg Trafikk, viser folks holdninger til fartsgrens­er. 64 prosent mener fartsgrens­ene er bra som de er. 8 prosent synes de burde vært lavere. 25 prosent mener fartsgrens­ene burde være høyere. Politikere er som folk flest, og vil dermed ha varierende syn på hva som er rett fartsgrens­e. Det er etter mitt syn liten tvil om at fartsgrens­ene fortsatt bør fastsettes etter kriterier som er felles for hele landet. avdelingsd­irektør

 ?? FOTO: KNUT FJELDSTAD / NTB ??
FOTO: KNUT FJELDSTAD / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway