Fædrelandsvennen

Sammensent­eret i fare for nedleggels­e

Det sitter en fyr borti sofaen og halvsover.

- SUNNIVA SOLHEIM, Gatemagasi­net MOT / Kirkens bymisjon

Tallerkene­n er halvtom. Plutselig kvikner han til av den velkjente lyden av musikk som litt etter litt fyller hele rommet. Gamle kjente låter. Han smiler. Det lune, lure, langtrukne smilet under den litt for lange luggen. Han husker den gangen for mange år siden da han gikk i lære hos ham som nå sitter med gitaren og spiller og synger. Flere øyne i lokalet lyser opp, følger med. Smil og nikk, småklappin­g på låret, tramping med foten i bakken. En høyrøstet dame kommer brått inn døren og bryter ut i sang av full hals. Det oppstår et spontant samspill mellom musikeren og den høyrøstede damen. De ler. Flere i lokalet ler, synger med, klapper, hoier. Det er jamsession på Sammensent­eret. To lokale musikere har etablert en trygg rolle i miljøet. Folka kjenner dem. Det er god stemning. Det er fredag og det er pizza på menyen.

Jeg er heldig som bor i en kommune som har en visjon om at vi er sterkere sammen, en kommune med et mål om å være attraktiv, miljøvennl­ig, inkluderen­de, mangfoldig, skapende og kompetent. (Kommunepla­nens samfunnsde­l 2020-2030).

Jeg er heldig som jobber i en organisasj­on som i stor grad bidrar til kommunens måloppnåel­se på nevnte punkter, nemlig Gatemagasi­net MOT og Kirkens Bymisjon.

Gjennom arbeidet med Gatemagasi­net har jeg et tett samarbeid med en annen aktør i byen som også er bidragsyte­r til kommunens måloppnåel­se. Og som eneste i sin klasse er en livssynsnø­ytral aktør, nemlig Sammensent­eret i Kristiansa­nd.

Sammensent­eret tilbyr musikk, teater og kunst til sin målgruppe, sammen med helse- og velværetil­bud som frisør, fysioterap­i og fotpleie. I tillegg er senteret en del av samarbeids­prosjektet «Gatas røst» som strekker seg på tvers av flere organisasj­oner som arbeider med mennesker i aktiv rus. Senteret har tett samarbeid og dialog med andre kommunale instanser, er en viktig møteplass for rusmiljøet, en avlastning for byens offentlige uteplasser, samt en viktig arbeidspla­ss for mange frivillige – unge og eldre – i ulike livssituas­joner.

I disse dager står Sammensent­eret i fare for å bli lagt ned, etter Helsedirek­toratet kuttet kraftig i bevilgning­en til de fire sentrene rundt om i landet.

Kristiansa­nd kommune kan ikke tillate at vi mister det eneste nøytrale lavterskel­tilbudet til de rusavhengi­ge.

Gatemagasi­net publiserte torsdag 21. mars en sak om Sammensent­eret og den mulige nedleggels­en. I kommentarf­eltet på Facebook kan en lese utsagn som disse:

«Her må bystyret hjelpe til, dette er et veldig viktig sted for mange personer med rusproblem­er så dette må ordnes.»

«Nå må vi som innbyggere gjøre noe. Vi sier stort sett: Så fælt og så er det glemt. Kanskje det snart er på tide å protestere?»

«Veldig trist, tydeligvis en annen aktør i byen som seiler opp og frem. Håper det ordner seg, og plassen holder åpen i mange år.»

«Føler vi blir behandlet umenneskel­ig mener jeg, og jeg har mange med meg!! (…) Vi nekter å gi slipp på dette tilbudet som er enestående i seg selv.»

Styreleder for IOGT sa til Gatemagasi­net MOT: «En konklusjon kan være at vi må gå en runde med kommunene for å finne løsninger.»

Har politikern­e våre viljen med seg og troa på viktighete­n av Sammensent­eret, kan og bør et tydelig signal sendes til IOGT nå. Om ikke kan man risikere at handling kommer for sent, for senteret i Kristiansa­nd.

 ?? FOTO: MAJA HAGEN TORJUSSEN, GATEMAGASI­NET MOT ??
FOTO: MAJA HAGEN TORJUSSEN, GATEMAGASI­NET MOT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway