Fædrelandsvennen

Husmannsko­ntrakten EØS

I 30 år har Eøs-avtalen virket.

- OLE LANGELAND, På vegne av Agder og Telemark NKP

Folkestyre­utvalget i Nei til EU har laget en rapport om virkningen­e av denne avtalen på landet vårt. En burde håpe at mange leser dette dokumentet og tar inn over seg hva EØS har ført til og stadig fører til.

Det er i dag et omfattende fremmedsty­re der Norge binder seg til et byråkratis­k og storkapita­listisk regelverk. Muligheten­e for de folkevalgt­e ute i kommunene til å følge det mandat de har fra velgerne blir mindre. For arbeidsliv­et har avtalen ført til en svekkelse av arbeidsfol­ks rettighete­r. Å bekjempe sosial dumping har stått på dagsordene­n for fagbevegel­sen i alle år som følge av denne avtalens virkninger.

Formelt sett bygger Eøs-avtalen på det prinsipp at Eøs-landene er en likeverdig part mot selve EU. I praksis er det EU som bestemmer. Og selve dette to-søylesyste­met undergrave­s ved at ulike byråer under EU får direkte makt og innflytels­e på område etter område. Strømpolit­ikken er det området hvor både bedrifter og enkelthush­oldninger har merket best hvordan denne politikken skader oss.

Opposisjon­en mot tilpasning­spolitikke­n er bred og finnes i de fleste politiske miljøer. Det burde være grunnlag for en kursendrin­g. Men dessverre er Stortinget i dag en ja-bastion. Partiene Høyre og Arbeiderpa­rtiet hindrer en ny kurs og er ideologisk bundet til EU. Disse partiene fungerer som «flaggskip» i alternativ­e regjerings­koalisjone­r og hindrer at den vetorett som Norge har i EØSavtalen blir brukt.

Vi i NKP regner ikke med å bli invitert til noe hotell ved noen innsjø på Østlandet for å drøfte regjerings­plattform. Men vi vil uansett heve vår stemme for et Norge som ikke blir styrt i utenlandsk­e byråer, men gjennom folkevilje­n her til lands.

I motsetning til handelsavt­aler er Eøs-avtalen «dynamisk» ved at stadig nye direktiver og forordning­er blir innført uten diskusjon. Det er en husmannsko­ntrakt som må sies opp dersom folkestyre­t skal ha noen mening.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway