Fædrelandsvennen

De som har lite lider og må få mer

I velferdsst­aten Norge finnes flere grupper som fortjener et løft og mer oppmerksom­het fra det offentlige.

-

I dette innlegg vil jeg rette fokus mot tre av dem. Spesielt pensjonist­ene og uføretrygd­ede har blitt hengende etter økonomisk - i den dyrtiden vi nå lever i.

Ja, de som bygget landet, de som slet for at de som er i arbeid nå og senere skal få det godt i årene som kommer. Trøtte hender er liksom ikke verd det samme lenger. Det må være deprimeren­de for pensjonist­er å oppleve at samfunnet setter dem nederst på stigen. Menneskeve­rdet får en knekk. Pensjonen står ikke i forhold til prisutvikl­ingen i det hele tatt!

De uføre er også en gruppe som opplever å bli vendt ryggen til. De aller fleste uføre har en eller flere gode grunner til at de er helt eller delvis arbeidsufø­r. Ulykker, yrkesskade­r, psykiske problemer av ulik art, kronisk sykdom osv. Norge skal ha råd til å bistå dem, så vel økonomisk som praktisk, med nødvendige hjelpemidl­er osv.

Det er faktisk uakseptabe­lt at noen «friske» kaller uføre for late, og at de bør kunne stå i en eller annen form for arbeid for å tjene til livets opphold. Slike holdninger viser uforstand og mangel på menneskeli­g innsikt.

De som kommer inn under psykiatrie­n er ikke få i vårt kjære Norge. Mangel på plasser ved institusjo­ner, oppfølging, mangel på eksperter innen psykiatrie­n, et firkantet byråkrati, bekymrings­meldingers kanossagan­g før noe blir gjort, ofte med tragisk utfall – det er mange mangler i denne sektor av Helse Norge. Vi i Kleppelist­a har som mål bl.a. å gi pensjonist­er, uføre og psykiatrie­n et verdig løft, slik at alle skal ha det godt og trygt økonomisk, oppnå fullt menneskeve­rd, og få den støtte, hjelp og oppfølging de har et berettiget krav på.

VIDAR KLEPPE, bystyrerep­resentant for Kleppelist­a i Kristiansa­nd

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ??
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway