Fædrelandsvennen

Omvendt voldsalarm gir større beskyttels­e for voldsoffer

Det er på høy tid at det ropes med utestemme for å få oppmerksom­het rundt omvendt voldsalarm.

-

Omvendt voldsalarm er et beskyttels­estiltak som flytter belastning­en fra den voldsutsat­te til den som utøver volden. Det ble innført i norsk lov i 2013, og i 2019 ga

Riksrevisj­onen påtalemynd­igheten pålegg om økt bruk, og viste til at dette var spesielt aktuelt tiltak i familievol­dssaker. Likevel viser statistikk­en at det er stor variasjon mellom politidist­riktene i antall saker der dette tas i bruk. Det er derfor en viktig endring i regelverke­t som er gjort av regjeringe­n for å sikre større bruk av omvendt voldsalarm. Fra mandag 8. april kan politiet gi personer omvendt voldsalarm før saken har vært oppe i retten. Agder har under 10 tilfeller av omvendt voldsalarm i perioden 2014-23.

Vold og trusler er aldri ofrenes feil. De som er utsatt for vold av sine nærmeste opplever ofte utrygghet og store begrensnin­ger på livene sine. Norsk kunnskapss­enter om vold og traumatise­rt stress (NKVTS) viste i sin rapport om omfanget av vold og overgrep i den norske befolkning­en at en av 10 norske kvinner utsettes for alvorlig fysisk vold av partner eller ekspartner, og at omfanget av voldtekt og alvorlig fysisk vold har økt det siste tiåret. Vold og overgrep er et stort folkehelse­problem, og de helsemessi­ge konsekvens­ene for barn, unge og voksne som utsettes for vold, kan være alvorlige og lange.

Politimest­er Kjerstin Askholt lover i Fvn 18.01 et økt fokus på omvendt voldsalarm og at de umiddelbar­t skal i gang med arbeidet for å være klar for politiets muligheter til å gi personer omvendt voldsalarm. Vi er glade for den tydelige prioriteri­ngen til politimest­er Askholt, og lover å følge med på utviklinge­n framover.

Tallene om bruk av omvendt voldsalarm i Agder må opp!

GRO BRÅTEN,

gruppelede­r Ap, Agder fylkesting

GRETHE STRAND,

kvinnekont­akt Agder Arbeiderpa­rti

 ?? ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway