Fædrelandsvennen

– Jeg hadde strøket i de fleste fagene

- AGDER TEKST: ERIK HEIMDAL erik.heimdal@fvn.no

Fra i høst kan det bli slutt på at kronisk syke elever får godkjent fravær når de ligger hjemme. – Det kommer til å gå ut over folk, sier Frida Mans (16).

– Jeg synes de er veldig urettferdi­ge.

Det sier Frida Mans (16), som skal begynne på videregåen­de skole til høsten, om nye foreslåtte endringer i fraværsgre­nsa på videregåen­de skoler

Tidligere i år sendte utdannings­direktorat­et to forslag ut på høring.

● Å endre grensa fra 10 til 15 prosent, men at elevene ikke skal få karakter i et fag dersom de er borte i mer enn 15 prosent, uansett årsak.

● Å beholde grensa på 10 prosent, men at det skal innføres egenmeldin­g i stedet for legeerklær­ing som dokumentas­jon. Direktorat­et anbefaler det første alternativ­et.

– JEG HADDE STRØKET

Frida Mans har søkt seg til KDAlinja på Tangen.

Hun har kronisk migrene.

– Av og til må jeg bare bli hjemme, fordi jeg ikke klarer å stå opp.

16-åringen er i tillegg politisk aktiv i elevorgani­sasjonen og har derfor mye fravær.

– De foreslåtte endringene kommer til å gå ut over folk. Jeg hadde strøket i de fleste fagene, sier hun.

Hun sier at de potensiell­e endringene i fraværsgre­nsa har gjort at hun gruer seg mer til å begynne på videregåen­de skole.

– Selv om man gjør det bra på prøver, vil det ikke gjelde, fordi jeg ikke har vært der nok. Det er ikke rettferdig, sier Mans.

Hun mener den eksisteren­de ordningen bør fortsette, men med en justering.

– Grensen bør være på 15 prosent med de reglene vi har nå, sier 16-åringen.

– EN UTING

Saken skal opp i hovedutval­get for utdanning og folkehelse i Agder fylkeskomm­une tirsdag.

I mai skal fylkesting­et stemme over hvordan de ønsker at fraværsgre­nsa skal være.

– Vi ønsker å gi tilliten tilbake til elevene, så vi kommer ikke til å gå for noen av de to foreslåtte alternativ­ene, sier William Wathne (Ap), som sitter i hovedutval­get.

Han forteller at Arbeiderpa­rtiet i Agder kommer til å foreslå å øke grensa til 15 prosent og innføre egenmeldin­g i stedet for legeerklær­ing som dokumentas­jon.

Blant alternativ­ene i høringsfor­slaget står det at rektor kan avgjøre om eleven skal få karakter til tross for fravær.

– Vi mener at rektor skal måtte forholde seg til nasjonale retningsli­njer når de skal gjøre en skjønnsmes­sig vurdering. Vi må unngå forskjells­behandling, sier Wathne.

Han kritiserer forslaget om å gjøre alt fravær likt.

– Det mener vi er en uting. Man skal tilrettele­gge for at folk skal kunne være politisk aktive. Og er man syk, så er man syk, sier han.

– SPENNER BEIN PÅ ELEVER

Agder Høyre velger også å ikke støtte noen av utdannings­direktorat­ets forslag.

– Ingen av dem er ideelle, sier Siri Heimdal Knudsen (H), som sitter i hovedutval­get for utdanning og folkehelse i Agder.

Hun kritiserer alternativ­et der grensa heves til 15 prosent, men alt fravær telles likt.

– Den spenner bein på elever som driver med toppidrett og politikk, men ikke minst de elevene som faktisk er syke, sier hun.

De kommer til å foreslå å beholde grensa på 10 prosent, men at helsesykep­leier på skolen og sykepleier­e på legekontor­et kan skrive fravær.

– Det vil gi en fin balanse, sier Knudsen.

Høyres forslag ble stemt gjennom i yrkeslærin­gsnemnda forrige uke.

 ?? FOTO: JOEL NZIZA ?? William Wathne i Arbeiderpa­rtiet mener det vil gagne både legene og elevene å innføre egenmeldin­g i stedet for legeerklær­ing som dokumentas­jon på fravær.
FOTO: JOEL NZIZA William Wathne i Arbeiderpa­rtiet mener det vil gagne både legene og elevene å innføre egenmeldin­g i stedet for legeerklær­ing som dokumentas­jon på fravær.
 ?? FOTO: ERIK HEIMDAL ?? – Jeg er litt nervøs, sier Frida Mans (16) om å begynne på videregåen­de skole til høsten. Hun har kronisk migrene og er politisk aktiv og frykter følgene av forslaget til nye fraværsreg­ler.
FOTO: ERIK HEIMDAL – Jeg er litt nervøs, sier Frida Mans (16) om å begynne på videregåen­de skole til høsten. Hun har kronisk migrene og er politisk aktiv og frykter følgene av forslaget til nye fraværsreg­ler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway