Fædrelandsvennen

Når fagfolk taler sitt klare språk – EØSavtalen er gunstig for Norge

Et godt faktagrunn­lag er utgangspun­ktet for enhver politisk løsning. Derfor bestilte regjeringe­n en offentlig utredning, NOU for Eøs-avtalen. Håpet til Senterpart­iet var selvfølgel­ig at utredninge­n skulle gi dem argumenter for å si opp Eøs-avtalen.

- AXEL GJELLESTAD, styremedle­m Kristiansa­nd Arbeiderpa­rti

Nå har utredninge­n kommet: «NOU 2024:7 – Norge og EØS: Utvikling og erfaringer». Utredninge­n er 388 sider med hardpakka EØSfakta, bestilt av Eøs-skeptikere.

Resultatet viser seg å være alt annet enn hva Senterpart­iet trodde, og alt annet enn hva EU/EØSmotstan­dere hevder.

Her følger en oppsummeri­ng: Eøs-avtalen er en gunstig avtale for Norge – Norges inntreden i det indre marked gjennom EØSavtalen har bidratt til økt handel, mer konkurrans­e og høyere velstand enn det som ellers ville vært tilfelle. Anslaget for økt BNP som følge av Eøs-avtalen er over 1,8 prosent. Dette er i størrelses­orden hele det norske forsvaret i perioden, hvert eneste år!

Her er et utvalg hovedfunn og tilrådinge­r:

Ingen land har en bedre avtale enn Eøs-avtalen.

Norge bør fortsette å søke tett samarbeid med EU om utenrikspo­litikk, sikkerhet og forsvar.

Norge bør knytte seg til relevante nye Eu-initiative­r også når de faller utenfor EØS.

Norge må ta et ansvar for å redusere det store etterslepe­t av lovgivning som har trådt i kraft i EU, men som ennå ikke er blitt en del av Eøs-avtalen.

EU og EØS bør utgjøre en langt større del av pensum på ungdomssko­len og videregåen­de skole.

Energipoli­tikk fortjener en egen liste:

Flere av de grunnlegge­nde spørsmålen­e i norsk energipoli­tikk er i liten eller ingen grad regulert av Eøs-avtalen.

Høyesteret­t har nå slått fast at EUS energibyrå ACER ikke har myndighet til å treffe beslutning­er av stor samfunnsme­ssig betydning i Norge.

Norge er tjent med at europeiske kraftmarke­der er velfungere­nde, og bør støtte relevante Eu-prosesser som kan bidra til dette, som endringer av det tyske budområdet.

Norsk forsynings­sikkerhet er avhengig av tilgang på energi fra våre nærmeste naboland, som med unntak av Storbritan­nia alle er medlemmer av EU.

For å oppnå de norske delmålene innenfor klimaavtal­en, bør Norge styrke virkemidle­r som sikrer utslippsre­duksjoner også i Norge.

Den siste listen her er ikke bare interessan­t for Eøs-diskusjone­n, den er minst like relevant for dem som deltar i ordskiftet rundt strømprise­r, klima og miljø.

Utredninge­n peker også på en utfordring med Eøs-avtalen. EØStilknyt­ningen gir Norge innpass i europeisk samarbeid, men ikke plass rundt bordet der beslutning­er tas. EØS, Schengen og de andre avtalene beskrives ofte som et nasjonalt politisk kompromiss mellom tilhengern­e og motstander­ne av norsk Eu-medlemskap. Men avtalene kan også ses som et kompromiss mellom norsk demokrati på den ene siden og andre viktige nasjonale verdier og interesser på den andre. Det er ingen tvil om at det ideelle hadde vært å få både i pose og sekk: Demokratis­k deltagelse, OG alle fordelene med gode avtaler.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ??
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway