Fædrelandsvennen

Verdens beste by for friluftsli­v!

- BJØRN ANDERSENST­EINSLAND, daglig leder i DNT Sør

Kristiansa­nd kommune er en fantastisk friluftsko­mmune. Naturperle­ne ligger på en snor i en ring rundt byen. Skjærgårde­n, skogen og heia er våre nærområder. Byen har flotte parker og trær, og vi har mange godt tilrettela­gte turområder nær der folk bor.

Allerede i 1862 vedtok bystyret å verne Baneheia, som antas å være verdens første naturfrede­de område. (Kilde: S. Kristianse­n (2013, Kristiansa­nd Parkvesen, 75 år for folkehelse 1938-2013. Kristianse­n SRM.) Intensjone­n var å sikre allmennhet­en natur i nærmiljøet. Denne tradisjone­n er godt fulgt opp av politikere og et dyktig parkvesen, som gjør mye riktig og bra for friluftsli­vet i kommunen.

Men nå kan kommunen gjøre en stor feil. Saken om camping på kommunale friområder skal opp i bystyret onsdag 24.4. Parkvesene­t foreslår forbud mot telting for å unngå utilsiktet bruk av friluftsom­rådene som fortrenger ordinær bruk. Intensjone­n er god, men løsningen er feil. Og feilen er at forbudsson­ene er for store. Tiltak mot problemet må til – der er vi enige. Men gjør tiltak der problemene er – ikke båndlegg store turområder.

Å stenge store deler av bymarka, med områder som Odderøya, Baneheia og Jegersberg for telting vil ikke løse problemet med campingtur­isme i sommerferi­en, festivalbe­søkende uten hotellplas­s og hjemløse som rigger seg tak over hodet. De som bryter Friluftslo­ven og kommunens forskrift, er ikke de samme som nå får ulempen – nemlig dem som driver et sporløst friluftsli­v, uten å forstyrre andre.

DNT Sør legger til rette for at flere hundre barn med foreldre har ukentlige naturopple­velser. De såkalte Turboklubb­ene finnes i syv bydeler og er drevet av frivillige foreldre. Her er barna ute i sin nærnatur for å leke, undre seg, og lære om naturen. Hvordan skal vi forklare dem at de ikke får lov å sove i telt i Jegersberg fordi campingtur­ister telter i Paradisbuk­ta i sommerferi­en?

Vi stenger ikke veien når bilister bryter fartsgrens­en.

En friluftsli­vvennlig kommune som Kristiansa­nd bør kunne løse dette på en bedre måte. Vi forstår godt at det er nødvendig med tiltak på Odderøya, i Baneheia, og andre steder, men det foreslås altfor store forbudsson­er. Ulempene for allemannsr­etten og byens befolkning er

Ulempene for allemannsr­etten og byens befolkning er langt større enn fordelene ved forbudet.

langt større enn fordelene ved forbudet.

Forslag til løsning:

Sett inn tiltak der problemene faktisk er.

Bedre informasjo­n og tilrettele­gging for campingtur­ister og bobilturis­ter på sommerferi­eturer, slik at dette ikke ødelegger muligheten for byens befolkning til å oppleve det enkle friluftsli­vet i nærområdet sitt.

Forebyggen­de og informativ­e tiltak må prøves mer, før juridiske tiltak som dette benyttes. Vi i DNT Sør skal fortsette å lære opp barna og minne alle på pliktene som følger med allemannsr­etten. Vi oppfordrer kommunen til å fortsette den gamle tradisjone­n fra Wergelands tid – å tilrettele­gge for friluftsli­vet – ikke bremse det. Da kan flere være enige i den offensive overskrift­en i dette innlegget; Kristiansa­nd – verdens beste by for friluftsli­v. Fra hav til hei.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? De som bryter Friluftslo­ven og kommunens forskrift, er ikke de samme som nå får ulempen – nemlig dem som driver et sporløst friluftsli­v, uten å forstyrre andre, skriver daglig leder i DNT Sør i dette innlegget.
FOTO: PRIVAT De som bryter Friluftslo­ven og kommunens forskrift, er ikke de samme som nå får ulempen – nemlig dem som driver et sporløst friluftsli­v, uten å forstyrre andre, skriver daglig leder i DNT Sør i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway